KO JE SA KIM? – Ekstremisti u Siriji regrutuju Amerikance za napade u SAD?

KO JE SA KIM? – Ekstremisti u Siriji regrutuju Amerikance za napade u SAD?

11 januara 2014

Syria rebelsIslamske ekstremističke grupe u Siriji povezane s Al Kaidom pokušavaju da identifikuju, regrutuju i obučavaju Amerikance i druge zapadnjake koji doputuju u tu zemlju, kako bi oni po povratku kući izvodili napade, navode visoki američki zvaničnici u oblasti obaveštavanja i antiterorizma.

Ti pokušaji, za koje zvaničnici tvrde da su još u ranoj fazi, predstavljaju najnoviju pretnju koju je stvorio sukob u Siriji, ne samo po Evropu već i po SAD, pošto je sirijski građanski rat postao magnet za zapadnjake koji žele da se bore na strani pobunjenika, a protiv vlade predsednika Bašara al-Asada, prenosi američki list „Njujork tajms“.

Prema rečima američkih zvaničnika, najmanje 70 Amerikanaca je ili otputovalo u Siriju, ili je pokušalo da tamo otputuje otkako je u toj zemlji počeo rat pre tri godine, a ti brojčani podaci su sada prvi put obelodanjeni.

Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi rekao je da je praćenje Amerikanaca koji su se vratili iz Sirije postalo jedan od najviših antiterorističkih prioriteta FBI-ja.

„Fokusirani smo na pokušaje da otkrijemo na šta su sve naši ljudi spremni, sa kim bi trebalo da razgovaramo, koga bi trebalo da pratimo, koga bi trebalo da optužimo“, rekao je Komi novinarima.

Strahujući da neki Amerikanci koji su se vratili u SAD predstavljaju pretnju zbog toga što postoji mogućnost da su u Siriji prošli kroz temeljnu obuku i dziihadističko indoktriniranje, FBI spovodi 24-časovni nadzor nad malim brojem tih pojedinaca, navode zvaničnici.

„Znamo da Al Kaida koristi Siriju kako bi identifikovala pojedince koje može da regrutuje, da ih dodatno indoktrinira kako bi se još više radikalizovali, i da ih pripremi za ulogu budućih vojnika, možda i u SAD“, rekao je visoki zvaničnik u oblasti antiterorizma, koji kao i 10-ak drugih zvaničnika u oblasti obaveštavanja, sprovođenja zakona i diplomatije, nije želeo da bude imenovan, jer je reč o delikatnim pitanjima nacionalne bezbednosti.

Prema rečima američkih zvaničnika, većina Amerikanaca koji su otputovali u Siriju još uvek se nalaze u toj zemlji, mada je nekolicina njih poginula na poprištima.

Zvaničnici u SAD navode da je njihova zabrinutost povodom regrutovanja i obučavanja Amerikanaca zasnovana na informacijama dobijenim iz podataka o putnicima, od ljudskih izvora na terenu u Siriji, iz presretnutih elektronskih komunikacija, tekstova sa društvenih medija i prekomorskog nadzora Amerikanaca koji su pokazali interesovanje da putuju u Siriju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *