Ko je stavljao pištolj na vrat Josipa Broza

Ko je stavljao pištolj na vrat Josipa Broza

28 фебруара 2013

Josip-Broz-Tito_1356005664_420x0„Velike sile su nekoliko godina pre Titove smrti već počele da mute oko razbijanja Jugoslavije, a ljudi koji su me stavili u izolaciju bili su prethodnica te prljave radnje. Reč je o izvršiocima naredbi velikih sila, a te države i njihovi agenti ni danas ne žele da se objavi istina i zato me maltretiraju“, rekla je Jovanka Broz.

Ona je rekla da je bila smetnja  Stanetu Dolancu i generalu Nikoli Ljubičiću „u nameri da preuzmu svu vlast u Jugoslaviji, skrivajući se iza Tita“ i dodala da su Titu pod vrat prislanjali pištolj i tražili da se razvede od nje.

 

„Dolanc je hteo da me se reši pošto-poto jer sam znala da je bio član Hitlerjugenda i da je radio za nemačku tajnu službu“, navela je Jovanka Broz.

Advokat Toma Fila je od vremena Titove smrti do prošle godine bio pravni zastupnik Jovanke Broz i kaže da je „svašta preturio preko glave tokom tih godina“.

„Bilo je pretnji, ucena i prisluškivanja. Jednom prilikom, predstavnik strane izdavačke kuće telefonom mi je dao ponudu od 1.000 maraka za svaku stranicu Jovankinih memoara. Čim sam spustio slušalicu pozvali su me iz Udbe i rekli da se ne šalimo glavom i da Jovanka ne sme da napiše ni jedan red“, rekao je Fila.

Navode Titove udovice o Dolancu kao vođi zavere potvrđuje i ispovest generala Đoke Jovanića, šefa Kontraobavještajne službe JNA, koju je zabeležio njegov prijatelj i biograf Milan Šarac.

„General Jovanić je imao dokumentaciju o tome da je Dolanc bio član Hitlerjugenda i jedne od tajnih službi Trećeg rajha. Dolanc je saznao za kompromitujuće papire i počeo da radi na rušenju Jovanića i njemu odanih generala, ali i uklanjanju Jovanke. Ona je dobijala sve te informacije od oficira koji su obožavali Tita. Dolanc je uspeo da kompromituje generala Jovanića i Jovanku, lansirajući laž o puču koji pripremaju s ličkim generalima“, naveo je Šarac.

(SRNA)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u