КО ЈЕ СВЕ ОДГОВОРАН ЗА РАСПАД БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Словенци први повукли ногу!

KO JE SVE ODGOVORAN ZA RASPAD BIVŠE JUGOSLAVIJE: Slovenci prvi povukli nogu!

7 januara 2016

slovenija 786Jugoslavija je za nas istorijski mrtva – rekli su slovenački intelektualci svojim srpskim kolegama dve godine pre Miloševićeve Osme sednice i četiri i po godine pre Tuđmanovog izbora za novog poglavnika Hrvatske, a Mihailo Marković, Ljubomir Tadić i Dobrica Ćosić su se tri sata kasnije u čudu pitali: jesmo li ih dobro čuli…

(…)

Olako se … zaboravlja da je nogu prva povukla Slovenija, i to mnogo pre nego što su na političkom nebu iznad Hrvatske i Srbije zasijale zvezde Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića.

Još s jeseni 1985, dve godine pre Miloševićevog „krštenja“ na Osmoj sednici i četiri i po godine pre nego što Hrvati u Tuđmanu prepoznaju svog novog poglavnika, vodeći slovenački intelektualci i političari saopštili su svojim srpskim kolegama, akademicima Mihailu Markoviću, Ljubomiru Tadiću i Dobrici Ćosiću, da Slovenija diže sidro i odlazi iz Jugoslavije.

U osmočasovnom razgovoru vođenom u ljubljanskom restoranu „Mrak“ deželu su zastupali Milan Apih, Taras Kermauner, Niko Grafenauer, Dimitrij Rupel, Spomenka i Tone Hribar, Ivo Urbančič, Jože Smole. Oni su svojim ne malo iznenađenim beogradskim sagovornicima otvoreno rekli:

~ Jugoslavija je istorijski mrtva.

~ Od Jugoslavije Slovenci više nemaju šta da očekuju.

~ Udaljavamo se od Evrope, a osećamo se delom Evrope. Prevareni smo i ugroženi u svojoj bitnosti.

~ Ideja Jugoslavije i jugoslovenstva je sekundarna za Sloveniju.

~ Prva Jugoslavija bila je Sloveniji prvi korak ka autonomiji, druga – veći korak ka autonomiji i etničkoj celini.

~ Odbacujemo svaki internacionalizam i univerzalizam.

~ Ja sam Slovenac. Za Jugoslaviju sam samo ako mi omogući da u svemu budem Slovenac.

Uz sve ovo domaćini su svojim beogradskim prijateljima savetovali šta u danima koji dolaze treba da čini Srbija:

~ Očekujemo od Srbije da se suprotstavi azijatskom totalitarizmu.

~ Srbi najpre moraju da reše albanski problem. To je put za debalkanizaciju i evropeizaciju Srbije.

~ Srbija se ne može evropeizirati dok ne reši problem Kosova…

Posle svega beogradski gosti su bili zatečeni.


„Nas trojica“, kaže Dobrica Ćosić, „od Ljubljane do zagrebačkog kolodvora nismo progovorili ni reč. „Bili smo kao pretučeni i zanemeli“, dodaje on i precizira: „Trebalo nam je tri sata da progovorimo o ljudima iz ‘Mraka’ i zapitamo se: jesmo li ih dobro čuli?“

Svoje uši tom prilikom proveravao je, kako reče, i sam Ćosić, koji je tad već uveliko na svojim leđima nosio teško breme titule duhovnog oca najbrojnijeg naroda bivše Jugoslavije. Samo jedan njegov roman, „Grešnik“, za nepuna tri meseca te iste 1985. štampan je u tiražu od 100.000 primeraka.

Ljubljanski razgovor ošamutio je i njega, iako je (prvo)borac za nacionalnu stvar, kako objašnjava, još 1979, 16 godina pre susreta u „Mraku“, shvatio da je svršeno s jugoslovenstvom i na „desnici“ i na „levici“. I u vlasti i u opoziciji.

(Večernje novosti, 24. novembar 2002. Pero Simić / za Intermagazin priredio I. Brezac)

KOMENTARI11 komentara

 1. LASER says:

  E nek ste se nauživali tih Evropskih s.anja,bravo krembili...

 2. Blaženi Alojzije says:

  Dajte oladite više! Koga, nakon 25 godina, boli ku**c tko je odgovoran za raspad davno krepane Jugoslavije. To je pitanje za povjesničare. A što se tiče slovenskih razmišljanja, ona su sasvim ok. Svim narodima je prva domovina bila njihova republika, pa tek onda jugoslavenska federacija. To je bilo sasvim očekivano i normalno. Usput, čemu prenošenje vijesti iz 2002. godine?????????????????????????????????!

 3. Apis says:

  Dobrica Ćosić bio je mač partije a ne otac nacije. Zbog njega i njemu sličnih Srbi i dan danas zamuckuju kad ih pitas sta su. Znate ja sam pravoslavac ali mi smo ateisti, mi nista u to ne verujemo, nasa kćerka je udata za hrvata i strasno svi obozavamo slovence. Sto gluposti čujes pre nego sav prestravljen izusti da je Srbin. E to je potpis (u nama i na nasoj kozi) od drugova Ćosića, Rankovića, Đilasa, Krcuna, Dedijera svih heroja od 1941 naovamo. Samo u Srbiji i dan danas ne smes komunisti reći da je bio, jeste i ostaće đubre! Podelili su srpsku zemlju najvećim dusmanima i onda vidi cuda zanemeli do Zagreba. Kamo sreće da nikad vise nisu progovorili.

 4. miroslav says:

  Pa zar na badnje vece o ratovima?!Srecan bozic.Hristos se rodi!Vaistinu se rodi!

 5. Den says:

  Slovenacki list "Mladina" je prvi poceo ravariti protiv Jugoslavije. Jedni su ih napadali drugi stitili .. . onaj ko hoce da ide historijom Jugoslavenskog raspada mora poci tim pravcem da bih utvrdio "upaljac" raspada te drzave.

 6. triglav says:

  gospodari sveta, odabrali su simbolički sasvim primernu kafanu ... "mrak", za taj "projekat". posle čina raspada u simbolnom svetu, u kafani "mrak, u ljubljani, zavladao je mrak, za jugoslaviju, i u imaginarnom, te na kraju, u realnom svetu. a ovde, na tim stranicama interneta, svedočimo tome procesu i u virtualnom.

 7. Baja says:

  Miroslave,svaka cast prijatelju,rijeci ti se pozlatile.

 8. Blaženi Alojzije says:

  @miroslav Sretan Božić i svako dobro.

 9. Milutin says:

  Antički istoričari opisuju Ilire, kao buntovne starosedeoce Balkana prožete plemenskim sukobima i ratovima: “Tvrde za njih da su bili visokog rasta, jaki, dobri ratnici, odani piću, da nisu mnogo pazili na čistoću,... itd. Živeli su u patrijarhalnim zajednicama, politički razjedinjeni, u međusobnim borbama https://tinyurl.com/jqyejnv

 10. miroslav says:

  Puno hvala Alojzije!Sve najjbolje ti zelim.

 11. Dux says:

  Srećan vam božiš ljudi. Hristo se rodi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *