Ko je sve u trci za predsednika Ukrajine?

Ko je sve u trci za predsednika Ukrajine?

29 marta 2014

-Glavne ukrajinske političke stranke, zvanično su imenovale svoje kandidate za predsedničke izbore zakazane za 25. maj.

Do danas je predato 14 kandidatura od kojih je njih pet već registrovano, javlja ukrajinski Interfaks.

Lider stranke UDAR, jedan od vođa ukrajinske opozicije i nekadašnji bokserski šampion Vitalij Kličko, objavio je da se povlači iz izborne trke za predsednika države, podržavajući kandidaturu biznismena Pjotra Porošenka iz stranke Otadžbina (Batkivščina).

Kličko je izjavio da je jedina šansa da demokratske snage odnesu pobedu na predsedničkim izborima ta da nominuju samo jednog kandidata. Kličko je najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika Kijeva nazivajući to „uravnoteženim rešenjem“.

Stranka Otadžbina, istakla je kandidaturu svog lidera i bivše premijerke Julije Timošenko.

Timošenkova, koja je, tek što je izašla iz zatvora, odlučila da se kandiduje na predsedničkim izborima, predstavlja kamen spoticanja, prenose mediji.

Tokom njenog odsustva ova stranka se reformisala, a mnogi se nisu nadali da bi ona mogla da bude puštena pre predsedničkih izbora.

Po tvrdnjama njenih stranačkih kolega, Timošenkova nema punu kontrolu nad strankom i uprkos statusu lidera partije, često je ostavljena po strani pri donošenju odluka.

Uz to, regionalne ogranke ove stranke vode ljudi koji ništa ne duguju Timošenkovoj i ne veruju da bi ona mogla da pobedi na predsedničkim izborima. Njene kolege iz stranke, koje su pokušale da je ubede da se ne kandiduje, ističu kako je „gluva za jezik argumenata“.

Spiker ukrajinskog parlamenta Aleksander Turčinov i vrsasilac dužnosti premijera Arsenij Jacenjuk, koji su stranačke kolege Timošenkove, se više uzdaju u člana parlamenta i biznismena Pjotra Porošenka, koji je po nekim anketama kandidat broj jedan za predsednika. On bi, kako se procenjuje, u prvom krugu mogao da dobje 25 odsto glasova Ukrajinaca, dok bi Timošenkova dobila ispod 10 odsto glasova.

Popularnost Porošenka se objašnjava činjenicom da je narod tokom dugih demonstracija na Trgu Nezavisnosti, pomalo izgubio poverenje u kvalitete tri bivša opoziciona lidera – Jacenjuka, Klička i Tjagniboka.

U istočnom delu Ukrajine Porošenko uspeva da pridobije mnoge bivše Janukovičeve glasače, dok je na zapadu zemlje, prema anketama, gotovo pet puta popularniji od Timošenkove.

Za doskora vodeću Partiju regiona (PR), koja doživljava najteže trenutke u svojoj istoriji, izbori će biti test obnavljanja poverenja glasača, prenosi Itar-Tas.

Delegati na kongresu Partije regiona isključili su danas iz članstva bivšeg predsednika, premijera i vicepremijera Ukrajine Viktora Janukoviča, Nikolaja Azarova i Sergeja Arbuzova, istovremeno ističući kandidaturu te partije na vanrednim predsedničkim izborima bivšeg čelnika oblasne administracije Harkova Mihaila Dobkina.

Nekadašnja Janukovičeva partija danas je za kandidata na izborima za novog šefa države, zakazanim za 25. maj, izabrala Dobkina, sa 315 glasova za i 12 protiv, prenele su ukrajinske agencije.

Nacionalistička partija Sloboda istakla je na kongresu kandidaturu svog lidera Olega Tjagniboka.

Ukrajinska agencija UNN navodi da Tjagnibok nije isključio dogovore o učešću na predsedničkim izborima sa Desnim sektorom Dmitrija Jaroša.

Među onima koji su danas predali dokumentaciju su, kako se izveštava, bivši zamenik glavnog tužioca Renat Kuzmin, kao i lider Komunističke partije Pjotr Simonenko i predsednik Sveukrajinskog jevrejskog kongresa Vadim Rabinovič, bivši ministar socijalne politike Natalija Koroljevska, lider partije Građanska pozicija Anatolij Gricenko i lekarka sa Majdana Olga Bogomolec.

Poslednji rok za predaju dokumentacije za registraciju ističe u ponoć, 30 marta.

Za registraciju kandidata za predsednika potrebno je položiti zalog od oko 250.000 dolara a poslednji termin za predaju dokumenata za registraciju u Centralnoj izbornoj komisiji je 4. april.

Stranka Svoboda će bez sumnje za predsedničkog kandidata predložiti Olega Tjagniboka, koji je od 2004. godine na njenom čelu.

Ova stranka pre svega računa na glasove nacionalistički nastrojenih građana zapadne i centralne Ukrajine. Svoboda se zalaže za obustavljanje svakog učešća u Zajednici nezavisnih država (ZND), za specijalan status te zemlje u odnosima s NATO, kao i da NATO da jasne garancije da će Ukrajina biti primljena u njegove redove pa čak i da odredi datum za prijem.

Osim toga, Svoboda se zalaže za političku i ekonomsku saradnju sa „prirodnim saveznicima“ – baltičkim i crnomorskim zemljama, kao i za bilateralne sporazume sa Britanijom i SAD.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *