Ko je uvredio Britance na Samitu G20?

Ko je uvredio Britance na Samitu G20?

8 septembra 2013

Dmitry-Peskov_2663252bMeđunarodni odnosi prolaze kroz težak period usled situacije sa Sirijom. Upravo okončani samit G-20 u Moskvi potvrdio je, međutim, da napetost ne vlada samo između Rusije i SAD, nego i na drugim relacijama. To se videlo posebno između Moskve i Londone posle navodne, neodmerene izjave portparola domaćina skupa, ruskog predsednika Vladimira Putina, koja je povredila tradicionalnu  britansku gordost.

„Velika Britanija je samo jedno malo ostrvo…Niko mu ne posvećuje pažnju“, rekao je, navodno, pred novinarima Dimitrij Peskov.

Debata o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji ovom izjavom dobila je nove razmere. Iako je naknadno Peskov demantovao da je to rekao, izjava je je dobila veliki publicitet i izazvala reagovanja pa se o tome izjasn.io na konferenciji za štampu i britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron).

„Britanija će biti jedan od lidera koji će doprineti planovima za miroljubivi proces u Siriji. Britanija će povesti u celom svetu debatu o jakom odgovoru na hemijsko oružje“, rekao je u emotivom istupanju, ne baš karakterističnom za poslovično hladnokrvni stil britanske politike, Kameron koji je instirao na tome da je Velika Britanija i dalje velika sila.

Reči s kojima je branio poziciju Velike Britanije u svetu britanska štampa je opisala kao „strastvene“ , čak i „lirske“.

„Britanija može biti za nekog malo ostrvo ali teško ćete naći nekog tako ponosnog na svoju istoriju, s većim srcem i većom izdržljivošću“, dodao je on i time dirnuo mnoge Britance u srce. Dodatni, lični razlog za ovako jaku emotovnu reakciju Kameron ima svakako u tome što je vlada kojoj šefuje pretprela težak poraz u parlamentui koji je odbio da se Britanija pridruži Amerikancima u vojnoj intervenciji u Siriji.

Kameron je dodao, ipak, da on nije čuo tu izjavu i time indirektno pomogao Peskovu koji uporno negira da je nešto tako rekao.

„Ne uspeva mi da utvrdim ko je izvor za takvu moju navodnu izjavu. To nema nikakve veze s realnošću. Sigurno je da tako nešto nisam rekao“, rekao je Peskov i zaključio:

„Ne znam čije poglede takva izjava reflektuje. Naši odnosi s Velikom Britanijom su pozitivni“.

(Balkanmagazin.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *