Ко је заправо била МАЈКА ТЕРЕЗА? (ВИДЕО)

Ко је заправо била МАЈКА ТЕРЕЗА? (ВИДЕО)

23 децембра 2015

Mother-Teresa-and-the-Express-NovenaПортал на албанском језику „Прешева Јоне“ објавио је снимак Мајке Терезе на коме она говори српским језиком. Портал подсећа да Срби и Македонци споре албанско порекло Мајке Терезе.

Мајка Тереза, 26. августа 1910. рођена је у Скопљу под именом Агнеса Гонџа Бојаџију. Часна сестра, оснивач реда Мисионарке милосрђа (1950), добитница Нобелове награде за мир (1979) – умрла у Калкути 5. септембра 1997. године – још за живота постала је позната широм света као велики хуманитарац и заступник болесних, сиромашних и беспомоћних.

Сваки народ и држава желе, наравно, да подаре планети што више таквих имена и ликова каква је Мајка Тереза а неки су, у жељи да буду што значајнији, паметнији и већи, спремни и да „украду“ и присвоје туђе великане, писао је лист Политика. Ова тема детаљно је обрађена у књизи „Мајка Тереза – младост у Скопљу”, угледног немачког научника и публицисте Волфа Ошлиса који важи за једног од најбољих немачких стручњака за Југоисточну Европу. У поменутој књизи је, наравно, реч о Мајци Терези а аутор, после детаљног и озбиљног истраживања, закључује да се и око њеног порекла плету разне, углавном измишљене приче на основу којих је и лансирана албанска пропагандна парола да је ова нобеловка заправо Албанка.

„Албанско порекло ове жене је чиста измишљотина. Не постоје ни један једини доказ или чињеница који би потврдили да је Мајка Тереза била Албанка“, да је имала било какве везе с Албанцима или да је проговорила барем неколико албанских речи“, закључује Волф Ошлис.

До оваквог закључка Ошлис је дошао после детаљног истраживања порекла родитеља Мајке Терезе чему је посвећен део књиге објављене прошле године. Отац Агнесе Бојаџију, Никола, био је припадник Аромуна – у Србији Цинцари, у Македонији Власи – романског народа који и данас живе раштркани у државама на Балкану. Постоје подаци да је прадеда Мајке Терезе, такође Никола, дошао у Скопље из Призрена у 19. веку. Највероватније после 1821. године када је Алипаша Јањински спалио Москопоље, незваничну престоницу Аромуна, данас на територије северне Грчке. Процењује се да се тада око 200.000 Цинцара иселило – од Македоније до Мађарске.

Мајка Агнесе Гонџе Бојаџију, Дрона, рођена Бернај (1882–1972), тврди Ошлис, такође потиче из једне аромунске породице с Косова. Осим Агнесе, Никола и Дрона Бојаџију имали су још једну ћерку – Агушу и сина Лазара. Убрзо после изненадне смрти главе породице, Николе, фамилија се распала. Мајка је са старијом ћерком Агушом и сином Лазаром отишла у Албанију а Агнеса је, преко Ирске, стригла у Индију где је и постала Мајка Тереза и добила индијско држављанство.

Управо ова епизода – боравак Дроне Бојаџију, с ћерком Агушом и сином Лазаром, у Албанији послужила је за све касније теорије и закључке како је и Агнеса (Мајка Тереза) албанског порекла.  Ово албанско својатање Мајке Терезе је новијег датума али је, захваљујући несолидним писцима биографије ове нобеловке, некритичким медијима и снажној политичкој пропаганди, прихваћено у појединим деловима света. Све у складу Гебелсове дефиниције да хиљаду пута поновљена лаж постаје истина.

(Presheva Jone/Политика/Ослобођење)

KOMENTARI9 коментара

 1. Blesavo says:

  А иначе Агуша, Дрона и Агнеса су српска имена? И онда неки од тих имена се преселе у Албанију, јер нису Албанци него Срби и не говоре албански ни три речи, него српски? Дајте молим вас. Па та Мајка Тереза је исто што је и она добитница нобелове награде из пакистана или авганистана(не знам тачно и није ни важно), она девојчица која је постала светица јер су је гађали неки сеоски лопови на вашару зато што није тела да се уда за Саламудина. Шта има Срби да се отимају за безвезне личности које Америка промовише у савремене свеце због дневнополитичких реклама? Исти је случај и са оним распопом Далај Ламом из тибета. Побегао у Америку, оставио своју паству да се самоспаљује, уместо да је остао и нашао заједнички језик са сулудим Кинезима и тако сачувао своје уврнуто и заостало племе од пропасти. Е није него. Он је својом памећу препамећу добио дозволу од Американаца да секташи и пљује по Кини, а Кинези му растурили племе у парам парчиће баш због његових срања у Америци и населили Тибет то тако да су чак и тибетанске преријске псе истерали из рупа и раселили. Добро, можда су их чак употребили и у дневно политичке сврхе исхране. А онда дође неки тамо из неке државе који никада није ни био на Балкану, осим можда у хотелу Југославија, а већ је "publicistа Volf Ošlis koji važi za jednog od najboljih nemačkih stručnjaka za Jugoistočnu Evropu" и објасни свету ко је ко? Чак човек пронађе дрво порекла целе једне породице уназад 200 година, а ми на балкану имамо крштенице тек од пре 70 година. Или тако некако. По мени, та измишљена Мајка Тереза је Индијка, генерално безначајна личност осим што виси по рекламама на путевима Америке и понека баба одрони сузу због њене доброте. Валда је била добра. Ја немам појма али кад Американци кажу да јесте, уграде јој вештачке вилице, обеле порцеланске зубе са вешплавом и поставе њене слике на уличне рекламе које коштају 1000 до 3000 долара месечно(бизнис је бизнис а Мајка Тереза је мајка Тереза), онда је то вероватно тако. Или није?

 2. Миодраг says:

  @Blesavo, нигде не пише да је била србкиња, већ аромунка

 3. Paštrović says:

  O ovom "besmrtnom" krelcu je toliko toga već davno napisano na sajtu "Ivona Zivković". Dovoljno je da se pročita "zlatna koka Vatikana". I predovoljno.

 4. Derim says:

  Baba je otisla Bogu na istinu. Srpkinja nije a ni u njenu humanost ne verujem. Katolicka crkva će i Hitlera kad-tad proglasiti za sveca.

 5. Markoni says:

  Blesavi: "...mi na balkanu imamo krštenice tek od pre 70 godina. Ili tako nekako..." Idi Blesavi u crkve da vidis koliko su nase krstenice stare. Ti ne samo da si blesav nego si glup i neobrazovan. Konju jedan.

 6. Zoro says:

  I bog isus hrist je srbin zar niste znali proverite njegove krstenice

 7. Apis says:

  ZORO! Nije Isus Srbin mada su nam neprijatelji isti. Preko 2000god. a i pre toga jedne iste horde krvoločnih zveri nasrću i dave posten svet. Sve se menja samo Rim je u suštini isti.

 8. Блесаво says:

  Хвала Макарони! Кобило једна.

 9. Dux says:

  Amoralna šiptarka koja je krala pare od najsiromašnijeg sloja!! Ako ima Boga, ova se trenutno peče u donjem domu!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u