Ко је заправо била МАЈКА ТЕРЕЗА? (ВИДЕО)

Ko je zapravo bila MAJKA TEREZA? (VIDEO)

23 decembra 2015

Mother-Teresa-and-the-Express-NovenaPortal na albanskom jeziku „Preševa Jone“ objavio je snimak Majke Tereze na kome ona govori srpskim jezikom. Portal podseća da Srbi i Makedonci spore albansko poreklo Majke Tereze.

Majka Tereza, 26. avgusta 1910. rođena je u Skoplju pod imenom Agnesa Gondža Bojadžiju. Časna sestra, osnivač reda Misionarke milosrđa (1950), dobitnica Nobelove nagrade za mir (1979) – umrla u Kalkuti 5. septembra 1997. godine – još za života postala je poznata širom sveta kao veliki humanitarac i zastupnik bolesnih, siromašnih i bespomoćnih.

Svaki narod i država žele, naravno, da podare planeti što više takvih imena i likova kakva je Majka Tereza a neki su, u želji da budu što značajniji, pametniji i veći, spremni i da „ukradu“ i prisvoje tuđe velikane, pisao je list Politika. Ova tema detaljno je obrađena u knjizi „Majka Tereza – mladost u Skoplju”, uglednog nemačkog naučnika i publiciste Volfa Ošlisa koji važi za jednog od najboljih nemačkih stručnjaka za Jugoistočnu Evropu. U pomenutoj knjizi je, naravno, reč o Majci Terezi a autor, posle detaljnog i ozbiljnog istraživanja, zaključuje da se i oko njenog porekla pletu razne, uglavnom izmišljene priče na osnovu kojih je i lansirana albanska propagandna parola da je ova nobelovka zapravo Albanka.

„Albansko poreklo ove žene je čista izmišljotina. Ne postoje ni jedan jedini dokaz ili činjenica koji bi potvrdili da je Majka Tereza bila Albanka“, da je imala bilo kakve veze s Albancima ili da je progovorila barem nekoliko albanskih reči“, zaključuje Volf Ošlis.

Do ovakvog zaključka Ošlis je došao posle detaljnog istraživanja porekla roditelja Majke Tereze čemu je posvećen deo knjige objavljene prošle godine. Otac Agnese Bojadžiju, Nikola, bio je pripadnik Aromuna – u Srbiji Cincari, u Makedoniji Vlasi – romanskog naroda koji i danas žive raštrkani u državama na Balkanu. Postoje podaci da je pradeda Majke Tereze, takođe Nikola, došao u Skoplje iz Prizrena u 19. veku. Najverovatnije posle 1821. godine kada je Alipaša Janjinski spalio Moskopolje, nezvaničnu prestonicu Aromuna, danas na teritorije severne Grčke. Procenjuje se da se tada oko 200.000 Cincara iselilo – od Makedonije do Mađarske.

Majka Agnese Gondže Bojadžiju, Drona, rođena Bernaj (1882–1972), tvrdi Ošlis, takođe potiče iz jedne aromunske porodice s Kosova. Osim Agnese, Nikola i Drona Bojadžiju imali su još jednu ćerku – Agušu i sina Lazara. Ubrzo posle iznenadne smrti glave porodice, Nikole, familija se raspala. Majka je sa starijom ćerkom Agušom i sinom Lazarom otišla u Albaniju a Agnesa je, preko Irske, strigla u Indiju gde je i postala Majka Tereza i dobila indijsko državljanstvo.

Upravo ova epizoda – boravak Drone Bojadžiju, s ćerkom Agušom i sinom Lazarom, u Albaniji poslužila je za sve kasnije teorije i zaključke kako je i Agnesa (Majka Tereza) albanskog porekla.  Ovo albansko svojatanje Majke Tereze je novijeg datuma ali je, zahvaljujući nesolidnim piscima biografije ove nobelovke, nekritičkim medijima i snažnoj političkoj propagandi, prihvaćeno u pojedinim delovima sveta. Sve u skladu Gebelsove definicije da hiljadu puta ponovljena laž postaje istina.

(Presheva Jone/Politika/Oslobođenje)

KOMENTARI9 komentara

 1. Blesavo says:

  A inače Aguša, Drona i Agnesa su srpska imena? I onda neki od tih imena se presele u Albaniju, jer nisu Albanci nego Srbi i ne govore albanski ni tri reči, nego srpski? Dajte molim vas. Pa ta Majka Tereza je isto što je i ona dobitnica nobelove nagrade iz pakistana ili avganistana(ne znam tačno i nije ni važno), ona devojčica koja je postala svetica jer su je gađali neki seoski lopovi na vašaru zato što nije tela da se uda za Salamudina. Šta ima Srbi da se otimaju za bezvezne ličnosti koje Amerika promoviše u savremene svece zbog dnevnopolitičkih reklama? Isti je slučaj i sa onim raspopom Dalaj Lamom iz tibeta. Pobegao u Ameriku, ostavio svoju pastvu da se samospaljuje, umesto da je ostao i našao zajednički jezik sa suludim Kinezima i tako sačuvao svoje uvrnuto i zaostalo pleme od propasti. E nije nego. On je svojom pameću prepameću dobio dozvolu od Amerikanaca da sektaši i pljuje po Kini, a Kinezi mu rasturili pleme u param parčiće baš zbog njegovih sranja u Americi i naselili Tibet to tako da su čak i tibetanske prerijske pse isterali iz rupa i raselili. Dobro, možda su ih čak upotrebili i u dnevno političke svrhe ishrane. A onda dođe neki tamo iz neke države koji nikada nije ni bio na Balkanu, osim možda u hotelu Jugoslavija, a već je "publicista Volf Ošlis koji važi za jednog od najboljih nemačkih stručnjaka za Jugoistočnu Evropu" i objasni svetu ko je ko? Čak čovek pronađe drvo porekla cele jedne porodice unazad 200 godina, a mi na balkanu imamo krštenice tek od pre 70 godina. Ili tako nekako. Po meni, ta izmišljena Majka Tereza je Indijka, generalno beznačajna ličnost osim što visi po reklamama na putevima Amerike i poneka baba odroni suzu zbog njene dobrote. Valda je bila dobra. Ja nemam pojma ali kad Amerikanci kažu da jeste, ugrade joj veštačke vilice, obele porcelanske zube sa vešplavom i postave njene slike na ulične reklame koje koštaju 1000 do 3000 dolara mesečno(biznis je biznis a Majka Tereza je majka Tereza), onda je to verovatno tako. Ili nije?

 2. Miodrag says:

  @Blesavo, nigde ne piše da je bila srbkinja, već aromunka

 3. Paštrović says:

  O ovom "besmrtnom" krelcu je toliko toga već davno napisano na sajtu "Ivona Zivković". Dovoljno je da se pročita "zlatna koka Vatikana". I predovoljno.

 4. Derim says:

  Baba je otisla Bogu na istinu. Srpkinja nije a ni u njenu humanost ne verujem. Katolicka crkva će i Hitlera kad-tad proglasiti za sveca.

 5. Markoni says:

  Blesavi: "...mi na balkanu imamo krštenice tek od pre 70 godina. Ili tako nekako..." Idi Blesavi u crkve da vidis koliko su nase krstenice stare. Ti ne samo da si blesav nego si glup i neobrazovan. Konju jedan.

 6. Zoro says:

  I bog isus hrist je srbin zar niste znali proverite njegove krstenice

 7. Apis says:

  ZORO! Nije Isus Srbin mada su nam neprijatelji isti. Preko 2000god. a i pre toga jedne iste horde krvoločnih zveri nasrću i dave posten svet. Sve se menja samo Rim je u suštini isti.

 8. Blesavo says:

  Hvala Makaroni! Kobilo jedna.

 9. Dux says:

  Amoralna šiptarka koja je krala pare od najsiromašnijeg sloja!! Ako ima Boga, ova se trenutno peče u donjem domu!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *