Ко је заправо био Борис Њемцов?

Ko je zapravo bio Boris Njemcov?

28 februara 2015

1409605728_boris-nemcovJedan od istaknutih lidera ruske opizicije, političar i biznismen Boris Nemcov (55), koji je ubijen prošle noći u centru Moskve, obavljao je više državnih funkcija tokom 90-ih godina, a zatim je postao oštri kritičar Vladimira Putina.

Moskvski dnevnik „Komersant“ piše danas da je reč o jednom od najpozatijih ruskih političara u poslednjih 25 godina i da se prema njegovoj biografiji može ispratiti i istorija postsovjetske Rusije, a Bi Bi Si navodi da je bio glasni kritičar Putina, između ostalog i zbog Putinove politike prema Ukrajini, ekonomske situacije u zemlji, i navodne korupcije u vreme priprema za Olimpijadu u Sočiju.

Nemcov je rođen 9. oktobra 1959. godine u Sočiju.

Diplomirao je fiziku i matematiku na Državnom univerzitetu u Gorkom i autor je više od 60 naučnih radova iz oblasti kvantne fizike, termodinamike i akustike, a profesori, među kojima je bio i njegov deda, smatrali su ga za talentovanog fizičara.

Političku karijeru je počeo 1991. godine kada je postao gubernator Nižnjegorodskoj oblasti. Na to mesto postavio ga je ukazom tadašnji ruski predsednik Boris Jeljcin. Dve godine kasnije Nemcov je izabran u Savet federacije, a njegovu predizbornu kampanju, prema pisanju medija, finansirao je biznismen Andrej Klimentev, njegov prijatelj iz mladosti.

Njemcov je kasnije tužio Klimenteva sudu po optužbi za proneveru 18 miliona dolara kredita, zbog čega je ovaj osuđen na godinu i po dana zatvora, a tokom procesa svedočio je da je Njemcov od njega uzeo mito.

Nemcov je na mestu gubernatora Njižnegorodske oblasti bio do 1997. godine, a tokom nepuna dva mandata uspeo je da realizuje nekoliko važnih projekata izgradnje puteva, crkava, gasifikacije i socijalnih programa, a period njegove vladavine kao gubernatora obeležen je promocijom slobode medija.

Otkazao je učešće na predsedničkim izborima 1996. godine, iako je bio kandidat, a iste godine predao je Jeljcinu milion potpisa građana sa inicijativom da se prekine rat u Čečeniji.

Ukazom Jeljcina 17. marta 1997. godine postao je prvi zamenik tadašnjeg premijera Viktora Černomirdina, potom i član Saveta za bezbednost Rf, a kasnije iste godine imenovan je za ministra energetike.

Nemcov je nekoliko puta bio biran u parlament Rusije, a prvi put je 1990. godine bio izabran za narodnog poslanika RSfSR, 1993. godine ušao je u Savet federacije fS Rusije, dok je od 1999 do 2003. godine bio je zamenik predsednika Državne dume i lider partije Savez desnih snaga (SPS).

Posle 2003. godine Nemcov se bavio biznisom a tokom 2005. i 2006. godine bio je savetnik tadašnjeg predsednika Ukrajine Viktora Juščenka.

Godine 2007. SPS ga je kandidKoavala za predsednika Rusije za izbore 2008. ali se on povukao u korist Mihaila Kasjanova.

Godine 2008. bio je jedan od inicijatora formiranja opozicionog demokratskog pokreta „Solidarnost“. Godine 2009. je učestvovao na izborima za gradonačlenika Sočija i zauzeo drugo mesto.

Bio je zajedno sa Garijem Kasparovim i kopredsednik neregistrovane Partije narodne slobode (PARNAS), a učestvovao je i u masovnim demonstracijama protiv vlasti 2011-2012.

Tokom najmasovnijeg protesta opozicije u decembru 2011. godine na Trgu Balotnaja u Moskvi, Nemcova su izviždali nezadovoljni demonstranti i oterali ga sa bine pre nego što je uspeo da im se obrati.

Od 2012. godine je kopredsednik političke partije „Republička partija Rusije – Partija narodna sloboda“.

Nosilac je nekoliko ruskih ordena, ali ukrajinskog.

Bio je oženjen i imao je četvoro dece.

KOMENTARIJedan komentar

  1. rastko says:

    NAPOMENA-NEMCOV NIJE RUS! CERNOMERDIN NIJE NI RUS NI UKRAINAC! KASPAROV NIJE RUS! JUSCENKO NIJE UKRAINAC POROSENKO NIJE UKRAINAC! TARCINOV NIJE UKRAINAC!-itd.,itd.,itd. S postovanjem citaocima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *