КО ЈЕ ЗАПРАВО РИЧАРД ГРЕНЕЛ? Све о Трамповом специјалцу

KO JE ZAPRAVO RIČARD GRENEL? Sve o Trampovom specijalcu

23 februara 2020

Ričard Grenel koji je ambasador SAD u Nemačkoj, od prošle godine i izaslanik američkog predsednika zadužen za dijalog Beograda i Prištine, postaje vršilac dužnosti direktora Nacionalnih obaveštajnih službi“.

Kontroverzni diplomata Grenel, koga su u Berlinu optuživali za neprimereno mešanje u unutrašnje poslove u Nemačkoj, veoma je lojalan američkom predsedniku Donaldu Trampu i sa njim se slaže u vezi sa mnogim stvarima.– Rik je predstavljao našu zemlju izuzetno dobro i radujem se saradnji sa njim – napisao je Tramp na Tviteru.

Tramp želi veću kontrolu nad obaveštajcima

Ovaj potez postavlja žestokog Trampovog lojalistu na sam vrh američke obaveštajne zajednice.

Radi se o najnovijem primeru Trampovog nastojanja da na visoke i veoma osetljive pozicije postavi individue u koje ima poverenja, piše „Politiko“.

Kao najviši obaveštajni izaslanik Grenel, koji nije služio ni u jednoj agenciji tog tipa, nadgledaće 17 američkih obaveštajnih agencija i služiti i u Nacionalnom savetu bezbednosti.

U Berlinu, Grenel je bio odan i istaknut pristalica predsednika Trampa, često se dopisivajući sa novinarima preko Tvitera (kao što i Tramp radi) i često komentarišući pitanja koja prevazilaze tradicionalne funkcije ambasadora.

On je ujedno i najnoviji Trampov lojalista koji je preuzeo novu ulogu nakon impičmenta. Predsednik je dugo bio kritički nastrojen prema američkim obaveštajnim agencijama, posebno zbog njihovog zajedničkog zaključka da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016. godine.

Grenel je 2016. godine rekao da je rusko mešanje u izbore – ništa novo.

– Ruske taktike poput sajber rata i kampanja dezinformacija dešavaju se decenijama – napisao je on u članku za „Foks Njuz“.

Grenel je radio kao republikanski operativac, komentator, pomoćnik za nacionalnu bezbednost i portparol brojnih visokih republikanaca, uključujući kandidata za predsednika Mita Romija iz 2012. godine.

Osam godina je radio kao direktor za komunikacije u američkoj misiji pri Ujedinjenim nacijama pod predsednikom Džordžom Bušom.

Trampov glasnik u Evropi

Grenel je bio neobično otvoren i agresivan ambasador, povremeno do te mere da je uznemirio svoje nemačke domaćine.

Nekoliko sati nakon što je preuzeo funkciju ambasadora u Berlinu, Grenel je objavio tvit koji je u velikoj meri odražavao Trampov stav prema Iranu, ali i svima koji imaju poslovanje sa tom zemljom.

– Nemačke kompanije koje posluju u Iranu trebalo bi da odmah obustave poslovanje – napisao je on.

Njegov zahtev je usledio nakon što je Tramp rekao da će SAD napustiti iranski nuklearni sporazum i ponovo uvesti sankcije Teheranu.

Uspešan na Balkanu

Koliko poverenje ima Tramp u Grenela govori i činjenica da ga je prošle godine postavio za izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Grenel već uveliko vrši pritisak na Kosovo da povuče carine od 100 odsto koje je uvelo na robu iz Srbije. Njegov pritisak ukazuje na to koliko je Trampu stalo da se obnovi dijalog Beograda i Prištine, što američki predsednik može da predstavi kao svoju spoljnopolitičku pobedu.

(Blic)

KOMENTARI2 komentara

  1. KRO-at strašnomlat says:

    specko... :-)))

  2. Mikonos says:

    Derpe

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *