Ko komanduje Vojskom Srbije?

Ko komanduje Vojskom Srbije?

10 aprila 2014

karganovićPiše: Stefan Karganović

Po naređenju Nebojše Rodića, ministra odbrane Srbije, u sredu 9. aprila 2014. Dom vojske Srbije je otkazao prezentaciju knjige pukovnika VRS Ratka Škrbića Srebrenička podvala koja je trebalo da se održi sledećeg dana, 10. aprila, u 18 časova. Prezentacija je bila ugovorena i potvrđena sa upravom Doma vojske mesec dana unapred.

Na zaprepašćenje autora Ratka Škrbića i brojnih lica koja su se spremala da dođu na prezentaciju, razlog za naprasno otkazivanje je bilo pismo koje su Nataša Kandić i Fond za humanitarno pravo, koji je ona osnovala, uputili ministru odbrane Srbije. U tom pismu, između ostalog, najvišim funkcionerima Vojske Srbije se u imperativnom tonu predočava:

Fond za humanitarno pravo (FHP) zahteva od Ministra odbrane Nebojše Rodića i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića da onemoguće održavanje ovog skupa u prostorijama državnih institucija i da na taj način pokažu poštovanje prema žrtvama najtežeg zločina počinjenog na teritoriji bivše Jugoslavije u ratovima devedesetih, kao i da Republika Srbije poštuje svoje međunarodne obaveze.“

Drski zahtev lažne „nevladine organizacije“ Fond za humanitarno pravo upućen najvišem vojnom rukovodstvu banana Srbije datiran je 9. aprila 2014, a udovoljen je već u ranim poslepodnevnim časovima tog istog dana. Autora Škrbića pozvao je potpukovnik Slavoljub Marković, rukovodilac medijskog centra Ministarstva odbrane, da mu saopšti odluku koju je jedna privatna organizacija iznudila od ministra odbrane.

Kao što se iz pisma Fonda za humanitarno pravo vidi, Nataša Kandić i njena organizacija nemaju nijedan argumentovani osnov ili činjeničnu primedbu na studiju puk. Škrbića. Škrbić je dva puta svedočio kao veštak odbrane pred Haškim tribunalom u predmetima Tolimir i Miletić i autorova analiza srebreničkih događaja bazira se isključivo na dokumentima koje je dobio od tužilaštva u okviru pripreme svojih ekspertskih izveštaja. Zaključci do kojih je puk. Škrbić došao analizirajući dokaze tužilaštva dijametralno su suprotni od teza iznetih u optužnicama u predmetima u kojima je svedočio. Znakovito je da ni Nataša Kandić ni funkcioneri vojske i ministarstva odbrane Srbije, koji su učestvovali u donošenju ove odluke, ne navode nijednu specifičnu primedbu na sadržaj knjige „Srebrenička podvala.“

To sugeriše, kao jedini mogući zaključak, da je autoru puk. Škrbiću onemogućeno da beogradskoj publici predstavi svoje delo isključivo zbog kritičkog stava prema službenom srebreničkom narativu, a ne zbog nedostataka u načinu kako obrazlaže svoju tezu.

Iskustvo autora puk. Ratka Škrbića u Srbiji pod stranom dominacijom i terorom lokalnih agenata stranog interesa predstavlja ozbiljno upozorenje narodu Republike Srpske da ne dozvoli da se u njihovoj državi slično dogodi. Zato „Istorijski projekat Srebrenica,“ izdavač knjige Ratka Škrbića, poziva „Udruženje veterana RS“ i njegovog čelnika Dušana Vukotića da bez odlaganja najoštrije osude zabranu prezentacije knjige Srebrenička podvala u Domu vojske Srbije u Beogradu i da se javno solidarišu sa svojim ratnim saborcom i kolegom, puk. Ratkom Škrbićem. Dalje, „Istorijski projekat Srebrenica“ očekuje od „Udruženja veterana RS“ da na svoju sledeću manifestaciju pozove puk. Ratka Škrbića da održi javni čas na temu Srebrenice.

(NSPM)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *