Ko kome više treba, EU Rusiji ili Rusija EU?

Ko kome više treba, EU Rusiji ili Rusija EU?

18 marta 2014

Russia-EU_flags_2Ruska televizijska stanica ’’Raša tudej’’ iskoristila je podatke Državne službe za statistiku Rusije i Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat), kako bi projektovala ekonomsku saradnju između ruske države i Unije.

Kako navodi ta televizija, Rusija je u 2012. godini izvezla u zemlje EU robu i sirovine u vrednosti od 123,2 milijarde evra, dok je EU izvezla u Rusiju robu i sirovine u vrednosti od čak 213, 2 milijardi evra.

Najveći deo ruskog izvoza (čak 76 odsto) u EU čine nafta i gas, dok EU u najvećoj meri (50 odsto) u Rusiju izvozi mehanizaciju i sredstva za transport.

Zahlađenje odnosa EU i Rusije usledilo je posle razvoja situacije u Ukrajini. Posle okršaja i nereda u Kijevu, te smenjivanje tadašnjeg predsednika te zemlje Viktora Janukoviča, u Ukrajini je došlo do previranja. Ono je uticalo na to da se u Krimu održi referendum, na kome su građani te autonomne pokrajine glasali za pripajanje Rusiji.

Rusija priznaje rezultate referenduma, jer oslikavaju volju naroda, dok EU osuđuje održavanje istog, jer je u suprotnosti sa Ustavom Ukrajine. Kao ”kaznu” za referendum, EU i SAD uvele su sankcije jednom broju ruskih i ukrajinskih zvaničnika.

Grafički prikaz ekonomske razmene EU i Rusije

400018_rusija-eu-twitter_iff-520x700

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *