KO NAJVIŠE ULAŽE U VOJSKU? – Rusija na trećem mestu

KO NAJVIŠE ULAŽE U VOJSKU? – Rusija na trećem mestu

5 februara 2014

T-90_tank_during_the_Victory_Day_parade_in_2009Vojni rashodi u 2014. godini će – u mnogim zemljama u svetu – prvi put za poslednjih pet godina. RF je već na trećem mestu po vojnih rashodima u svetu – navodi se u godišnjem izveštaju ekspertske kompanije IHS.

„Ova 2014. godina biće prva od 2009. u kojoj će generalno porasti vojni budžeti. Četiri od pet zemalja u kojima vojni rashodi najbrže rastu nalaze se na Bliskom Istoku, a Rusija je na trećem mestu po vojnom budžetu i pretekla je Veliku Britaniju i Japan“ – naglašava se u izveštaju IHS.

Još se ukazuje da vojni rashodi u poslednjih pet godina rastu u Rusiji, Kini, Indiji, Saudijskoj Arabiji i Omanu.

Eksperti ove organizacije smatraju da će se, u najskorijoj budućnosti, „centar gravitacije“ u naoružavanju pomeriti na jugo-istok, a da će impuls rastu vojnih rashoda dolaziti iz Rusije, Kine i sa Bliskog Istoka.

„Vojni rashodi RF povećaće se za 44 odsto u naredne tri godine. U skladu sa projektom koji je odobrila Državna Duma, vojni rashodi ove zemlje će se povećati sa 68 milijardi dolara u 2013. do 98 milijardi dolara 2016. Ovi planovi Rusiju svrstavaju na treće mesto po nivou vojnih rashoda… Dopunska sredstva će se, najverovatnije, trošiti na modernizaciju naoružanja i poboljšanje uslova služenja armije“ – ističe se u zaključku izveštaja vodećeg analitičara kompanije IHS Krejga Kefrija.

Eksperti ove kompanije ističu da se vojni budžet Saudijske Arabije u poslednjih 10 godina utrostručio, dok će vojni rashodi Kine do 2015. godine biti veći od vojnih rashoda Nemačke, Francuske i Velike Britanije zajedno.

Pri tom, do 2015. godine vojni budžeti RF i Kine po obimu će prevazići iste rashode u Evropskoj uniji.

Eksperti IHS potvrđuju da će lider po vojnim rashodima i dalje ostaju SAD jer je njihov vojni budžet u 2013. godini iznosio 582,4 milijardi dolara, na drugom mestu bila je NRK sa 139,2, na trećem RF sa 68,9 milijardi, četvrtom Velika Britanija sa 58,9, na petom Japan sa 56,8 i na šestom Francuska sa 53,1 milijardom dolara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *