Ко нас то избацује из трамваја?

Ko nas to izbacuje iz tramvaja?

22 septembra 2015

rodoljub sabicPiše: Rodoljub Šabić

Neko je dao nalog da se kod zgrade Beogradske zadruge zaustave dva tramvaja i putnici izbace iz istih

Pre nekoliko dana, u Hercegovačkoj ulici, prilikom njenog otvaranja posle rekonstrukcije, s velikim transparentom na kome je bio nacrtan tramvaj, aktivisti inicijative „Ne da(vi)mo Beograd” preprečili su put gradonačelniku Beograda sa željom da mu uruče poklon – igračku, malu žutu patku.

Svakom iole upućenom jasno je da su nacrtanim tramvajem želeli da asociraju na događaj u kome je tramvaj takođe imao važnu ulogu. I to ne nacrtani, već pravi, i ne jedan, već dva tramvaja. Radi onih neupućenih, da podsetim: reč je o incidentu koji se dogodio krajem aprila, prilikom svečanog potpisivanja ugovora za „Beograd na vodi”. Tada su dva tramvaja zaustavljena i ispražnjena, a potom su, postavljeni jedan do drugog, poslužili da se njima prepreči put ka zgradi Beogradske zadruge u kojoj je ugovor potpisivan. Tako su zaklonjeni, da se ne vide, okupljeni demonstranti, aktivisti inicijative „Ne da(vi)mo Beograd” i njihov simbol – velika žuta patka.

Sticajem okolnosti, ni taj događaj nije prošao bez angažovanja poverenika za informacije. Događaj je bio povod da se neki od aktivista obrate JKP „Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd” i, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, zatraže „izveštaj ili drugi dokument kojim je utvrđen razlog, odnosno nalogodavac zaustavljanja dva tramvaja i izbacivanja putnika iz istih dana 26. 4. 2015. između 12 i 14 časova na kružnom toku kod zgrade Beogradske zadruge.”

Budući da je u komunikaciji došlo do „kratkog spoja”, usledila je i žalba povereniku za informacije. Nakon što je poverenik od GSP-a zatražio izjašnjenje, stvar je završena tako što su građani, i bez formalnog poverenikovog naloga, dobili izjašnjenje Gradskog saobraćajnog preduzeća, u kome se izričito navodi da „od strane JKP GSP ’Beograd’ nije dat nalog da se dana 26. 4. 2015. između 12 i 14 časova kod zgrade Beogradske zadruge zaustave dva tramvaja i izbace putnici iz istih, već da je to učinjeno po nalogu MUP-a RS, i to iz razloga što su se u tom vremenu u ulici Karađorđevoj dešavale demonstracije”.

Građani su i posle toga ostali zainteresovani za informacije koje su tražili, pa su se, logično, obratili MUP-u. Na adresu dve uprave u sastavu Direkcije policije – Uprave policije i Uprave saobraćajne policije, poslali su zahteve sa gore navedenom sadržinom. I od obe uprave dobili su manje-više identične odgovore, da one ne znaju ništa o tome, da ne raspolažu bilo kakvim informacijama o tom događaju. O tome su obe uprave obavestile i poverenika za informacije. Traga, dakle, nema.

Međutim, po normalnom redu stvari, pod pretpostavkom da je reč o akciji policije koja se odvijala u skladu sa službenim pravilima, trag bi morao da postoji. Ako traga ipak nema onda, hoćeš-nećeš, „padaju na pamet” dve „čudne” varijante.

Jedna je npr. ta da gradom krstari grupa anonimnih građana koja se povremeno oblači u policijske uniforme, zaustavlja saobraćaj, izbacuje putnike iz tramvaja i tramvajima zaprečava ulice!

Druga je da, osim po službenim nalozima koji stižu po zakonu utvrđenoj proceduri i za kojima ostaje zakonom predviđen trag, našapolicijapostupaipo„molbama”nekih„važnih”, uticajnih ljudi van njene strukture.

Prva je, razume se, tragikomično hipotetička, praktično neverovatna i izvesno je možemo „otpisati”.

Dobro je što prvu varijantu možemo odmah odbaciti. Ali nije ni malo dobro što to isto ne možemo uraditi i sa drugom. Naprotiv, ona je mnogo verovatnija od prve, a sa stanovišta poštovanja prava građana i njihovog dostojanstva gotovo da je podjednako loša i nepoželjna.

(politika.rs)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *