Ko ogovara Hrvatsku i blati vođu, biće spaljen na lomači

Ko ogovara Hrvatsku i blati vođu, biće spaljen na lomači

21 septembra 2013

Tomislav KlauškiPiše: Tomislav Klauški

„Mnogi ugledni članovi SDP-a kritiziraju svoju Vladu i ministre, pa im se ništa ne događa, dok se u HDZ-u leti iz stranke zbog iznošenje istine“, izjavila je Jadranka Kosor nakon što je izbačena iz stranke zbog toga što je „svojim istupima u javnosti štetila interesu stranke“.

Pola godine kasnije Predsjedništvo SDP-a odlučilo je izbaciti Aleksandru Kolarić iz stranke zato što je u svom jednom komentaru kritizirala članove SDP-a i samog Zorana Milanovića.

HDZ-u je trebalo četiri mjeseca da izbace Kosoricu. SDP-u je trebao jedan dan.

„Mi nismo HDZ Ive Sanadera“

„Ima nekih kandidatkinja za potpredsjednicu SDP-a Zagreba koje SDP danas javno uspoređuju s HDZ-om Ive Sanadera. A ja im kažem, mi nismo takva stranka! Mi smo stranka dobrih, poštenih i radišnih ljudi“, napisao je ministar Gordan Maras na Facebooku nakon što je vidio sporni Kolarićkin komentar, dodavši kako „onaj tko otvoreno blati svoju stranku u medijima ne može ujediniti stranku!“.

I zato ga se mora izbaciti iz stranke.

SDP nije dosad izbacio ni Milana Bandića, dok se nije sam izbacio kandidirajući se na predsjedničkim izborima, unatoč „koruptivnom ponašanju, klijentelizmu i hiperaktivnom bauljanju“, kako je to lijepo nabrojao Zoran Milanović na proteklim lokalnim izborima.

Nije izbacio ni lokalne dužnosnike uhvaćene u sumnjivim radnjama ili u kupovanju gradskih vijećnika, ministre u aferama, sve one koji su sramotili stranku, javno štetili njoj i njezinu ugledu. Ali zato je izbacio jednu članicu koja je javno kritizirala šefa stranke.

Baš kao što je HDZ izbacio jednu članicu koja je kritizirala šefa stranke.

Paranoične sumnje

Kome je to čudno, očito ne poznaje dobro Milanovića i ljude kojima se okružio. Zbog istog razloga, paranoične sumnje da ga kritizira među novinarima, Milanović se nije usudio izbaciti Željku Antunović iz stranke, ali ju je u potpunosti marginalizirao. Na isti način Milanović marginalizira sve koji ga kritiziraju ili mu se protive. Neke čak zna najuriti sa sjednica Predsjedništva.

A na isti način Milanović proziva oporbu da „ogovara svoju državu u inozemstvu“, aludirajući na odlaske Antuna Plenkovića i Davora Stiera u Bruxelles, da bi jučer u Saboru pitao hadezeovce „gdje im je Karamarko“ i „lobira li za sankcije“.

Zna se, onaj tko ogovara njegovu Vladu i kritizira njegovu stranku, završit će na lomači. Jer, sve prljavštine, kritike, nezadovoljstva moraju ostati u naša četiri zida. To je naša stvar. „Cosa nostra“.

Ima li onda razlike između HDZ-a i SDP-a? Ovo je bilo retoričko pitanje.

Kosor promašila u procjeni

Jadranka Kosor promašila je u svojoj procjeni, što nije previše čudno jer je ona zbog istih razloga kao šefica HDZ-a izbacivala članove iz stranke, recimo Jerka Rošina nakon kritičkog intervjua u novinama.

Promašila je i zato što je u svom jadikovanju zanemarila ključnu stvar: u SDP-u je donekle dozvoljeno kritizirati Vladu i ministre, moguće je i svađati se međusobno, ali ne smije se taknuti šefa stranke. Baš kao ni u HDZ-u.

A očito je promašila i Aleksandra Kolarić koja se usudila napisati komentar u kojem  je optužila SDP-ovce da svojom šutnjom podržavaju Milanovićevu pogrešnu politiku u vezi Lexa Perković. Mislila je isto ono što i Kosorica, da je to u SDP-u dozvoljeno činiti.

Tako su jedine dvije osobe iz SDP-a, pritom još i žene, koje su se usudile javno kritizirati Milanovića napustile stranku: Mirela Holy milom, Aleksandra Kolarić silom.

To je jasna poruka ostalim članovima da se suzdrže oko javnog izražavanja mišljenja, to je poruka javnosti da je SDP isti kao HDZ, kao što je to poruka da Milanović nije ništa tolerantniji od Tomislava Karamarka.

Da ne kažemo i Franje Tuđmana. Koliko god ta usporedba već bila izlizana.

Nepametan potez

Ne treba ni reći koliko je to bio loš potez SDP-a, a naročito Zorana Milanovića, bez obzira koliko zapravo bio očekivan. Aleksandra Kolarić nije jednom javno kritizirala politiku premijera, a njezin apel SDP-ovcima da se povedu za njezinim primjerom i zaustane Milanovićev rat oko Lexa Perković mogao je ostati samo na tome.

Priča bi živjela jedan dan. Ovako će živjeti danima i zauvijek ostati upisana u javnoj memoriji, uz bok s Karamarkovim izbacivanjem Jadranke Kosor.

Da se više ne bi našao neki naivac i pomislio kako je u SDP-u dozvoljeno ono što je zabranjeno u HDZ-u.

(24sata.hr – Zagreb)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *