КО ОВДЕ КОГА….? – На Балкану цена струје пада, у Србији расте

KO OVDE KOGA….? – Na Balkanu cena struje pada, u Srbiji raste

10 septembra 2015

struja-dalekovod 5646Srbija je iz prethodnog meseca izašla sa većim računom za struju od 12 odsto, a novo poskupljenje već je zacrtano za narednu godinu. Dok je kod nas stalno prisutan trend rasta cena kilovata, situacija kod komšija je obrnuta. Vrednost električne energije na evropskom tržištu pada, pa su zato i Makedonija i Hrvatska spustile svoje prosečne cene struje za domaćinstva. Stručnjaci objašnjavaju da Srbija kaska za susedima jer je kod nas struja već jeftina pa će narednih godina morati dodatno da poskupljuje.

Prosečna maloprodajna cena struje za domaćinstva u Makedoniji u prvoj polovini 2015. iznosila je 5,024 denara, odnosno 9,73 dinara po kilovat-času, što je 1,29 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Dok je Makedonija zabeležila relativno minorno pojeftinjenje, hrvatski potrošači plaćaće između 1.000 i 2.000 dinara godišnje manje za struju, kada se ušteda preračuna u našoj valuti. Pojeftinjenje obuhvata 1.999.794 domaćinstva koja su korisnici HEP. Ipak, trenutna cena kilovata kod naših zapadnih suseda je 15,6 dinara, dok je kod nas 8,04 dinara.

Ovo su prvi rezultati pada tržišne cene struje u regionu i Evropi, gde je energija trenutno niža od očekivane zbog usporavanja ekonomskog rasta. Tako je cena sa 55 evra po megavat-času pala na oko 40 evra.

– U Evropi padaju tržišne cene struje – kaže Nikola Rajaković, profesor na ETF i bivši državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike.

– Dostizanje tržišne cene struje u Srbiji zbog toga treba produžavati maksimalno koliko se može, a istovremeno raditi na dva posla – povećanju energetske efikasnosti i podizanju efikasnosti rada elektroenergetskih preduzeća. Osim poskupljenja struje od 1. avgusta za 12 odsto, u sledećoj godini struja bi mogla da poskupi još jednom, za oko 10 odsto. To je neophodno i dovoljno za izgradnju nove elektrane koja decenijama nije izgrađena u Srbiji.

Tendenciju potvrđuje i predsednik Nadzornog odbora EPS Branko Kovačević, koji kaže da se Srbija tek priprema da prati tržište.

– Cene u Evropi su niže jer je industrija pala – objašnjava Kovačević.

– Problem kod nas je što je naša cena među najnižima u Srbiji i nije tržišna. Srbija će moći da prati trend evropskih cena kada svoju postavi na isti nivo.

Da za kilovate plaćamo najmanje u Evropi, potrošačka udruženja sumnjaju.

– Cena kilovat-časa stvarno jeste najjeftinija u Srbiji – kaže Petar Bogosavljević, predsednik Udruženja potrošača.

– Ipak, kada se na to doda deo u računu za obračunsku snagu i troškove distributera, ukupna cena nije najpovoljnija.

I MMF TRAŽI JOŠ

I u Memorandumu o razumevanju, koji je Srbija u junu potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom, stoji da će elrktrična struja, po ugledu na avgustovsko poskupljenje, otići još nagore. Taj trend će se, prema Memorandumu, nastaviti i u 2016. i 2017. godini.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Smrt političarima says:

    U Srbiji je struja najskuplja na svetu! Dobijete račun bez ijednog potrošenog kilovata od par stotina dinara! Ja hoću da plaćam ono što potrošim a neću da plaćam pretplatu na sve i svašta u Srbiji! SRBIJA JE DNO DNA I TREBA POBITI SVE POLITIČARE I ZAKOPATI IH DA IM SE NE ZNA GROB!

  2. mija says:

    Cena struje kod nas je viša od cene u EU. Još pre par godina, pre nekoliko poskupljenja detaljno sam računao i utvrdio da je naša struja duplo skuplja od evropske. Kako to uspevaju? Prvo kolor-tarife i dnevno-noćne tarife. Neki minimalni broj kWh se obračunava po najnižoj kolor-noćnoj-tarifi i oni to u javnosti prikazuju kao cenu kW/h. Medjutim, tih 350 kWh je dovoljno samo za par sijalica, bar po onom kako naša brojila broje kilovate (pitanje je i kakva su ta brojila i šta nam ona rade). Kad se tome dodaju fiksni troškovi i PDV, mesečni račun za potrošnju tih par sijalica izadje oko 2.000 din. Dalja potrošnja do oko 1500 kwh se obračunava po daleko višoj kolor-dnevnoj-tarifi i tu već vodimo ispred EU. U EU postoji samo jedna tarifa, bez dodatnih fiksnih troškova. Ako potrošimo još više od 1500 kwh onda nas struja dodje ko sv. Petra kajgana. Imaju još nekih trikova oko prebacivanja u viši (skuplji) razred obračunske snage, što oni sami obave kad vide da je domaćinstvo u jednom mesecu prekoračilo neku kvotu potrošnje, a ako gradjanin hoće da to vrati na predjašnje stanje, može, ali mora da podnese zahtev i plati par hiljada dinara. Ova mutljavina im je jako zgodna, jer mogu neprekidno kukati kako je naša struja previše jeftina i podizati cenu kad im se prohte, a da ih niko ne može uhvatiti ni za glavu ni za rep. Svoje neracionalno i prevarantsko poslovanje, naravno, ne planiraju da dovedu u red. Drže i pogaču i nož, pa im se može. Gradjanin nema načina da kontroliše koliko je stvarno potrošio, tj. šta mu je obračunato. Ukratko, ono što nama rade sa strujom nema nigde u svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *