Ко провоцира Србију?

Ko provocira Srbiju?

14 januara 2016

pol-iskenderov 786Piše: Petar Iskenderov

Dobija na zamahu diskusija oko kupovine američkih raketa od strane države Hrvatske, sa radijusom kretanja oko 300 kilometara, kao i o neophodnosti njenih suseda (u prvom redu Srbije) da preduzmu odgovarajuće protiv-mere novim pretnjama. A te pretnje su potpuno realne. Dolaskom u Zagreb gore pomenutih raketa, ne samo da će se narušiti i bez toga krhka vojno-politička ravnoteža na Balkanu, nego će se i oštro pojačati mogućnost nekažnjive ili čak slučajne primene kako tog oružja, tako i protivraketnih sistema. Zbog toga je i samo jedan korak do pravog rata na Balkanu koji po svojim rušilačkim posledicama može da prevaziđe ne samo Balkanske ratove 1912-1913. godine, nego i sukob na prostoru bivše Jugoslavije tokom 90-ih godina prošlog veka.

Potpredsednik vlade Rusije Dmitrij Rogozin koji je, nalazeći se u Beogradu, već izjavio da je rusko vojno i političko rukovodstvo spremno da razmotri pitanje prodaje Srbiji odbrambenih sistema uključujući i zenitni raketni kompleks S-300. Prema rečima Rogozina, sama činjenica pojave novih sistema u zemljama-članicama NATO pakta koje okružuju Srbiju, “ne izaziva optimizam”. [http://rs.sputniknews.com/intervju/20160111/1102429280/Ekskluzivno-intervju-sa-Dmitrijem-Rogozinom.html]

Međutim, glavno pitanje je – šta je razlog da Hrvatska inicira regionalnu trku u naoružanju? Ako pogledamo na kartu Balkanskog poluostrva, postaje jasno da je upravo Srbija jedina država na koju će Zagreb realno usmeriti američke rakete. Razume se, u radijusu dometa tog naoružanja nalaze se i druge zemlje poput Slovenije i Mađarske koje se sa Hrvatskom nalaze zajedno u NATO paktu, kao i Bosne i Hercegovine u kojoj egzistira znatan broj hrvatskih opština. Međutim, videti te zemlje kao cilj hrvatskih raketa, nema nikakvih osnova.

Ostaje upravo Srbija – i tu se, sudeći po raspoloživim informacijama, radi o pokušaju SAD i NATO pakta da odigraju višepoteznu kombinaciju usmerenu na to da prinude Beograd da ne samo odustane od vojne neutralnosti, nego i da postavi zahtev za stupanje u Severoatlansku alijansu. Smisao te kombinacije-provokacije je u tome što će razmeštanje američkih raketa u Hrvatskoj neizbežno naterati rukovodstvo Srbije da reaguje. U suprotnom, sopstveni birači mogu premijeru Aleksandru Vučiću uoči izbora zadati neprijatna pitanja na račun njegove sposobnosti i odlučnosti da rešava pitanja nacionalne bezbednosti.

Najadekvatniji odgovor Beograda na dejstva Vašingtona, Brisela i Zagreba zaista bi postalo dobijanje ruskih protivraketnih sistema. Međutim, tu može stupiti na scenu “faktor EU”. Pošto je Srbija zvanični kandidat za pristupanje toj organizaciji, Srbija u nekoliko poslednjih godina podvlači svoju lojalnost Briselu – pa tako i u veoma bolnim pitanjima za srpsku zajednicu kao što je normalizacija odnosa sa vlastima samoproglašenog Kosova. Jasno je da će rukovodstvo i EU i NATO pakta učiniti sve što je u njihovoj moći da obori rusko-srpski sporazum o isporuci zenitnih raketnih sistema, koristeći u tom smislu i pretnju kočenja pregovaračkog procesa sa Beogradom. A ujedno će srpskoj strani “nenametljivo” predložiti drugo rešenje problema sa hrvatskim raketama: stupanje u NATO kako bi se rešavala pitanja u okviru jedinstvene evroatlanske strategije. Pogotovo imajući u vidu da finansijski položaj Srbije zaista predstavlja problem prilikom kupovine ruskih sistema S-300, a NATO (i EU) mogu profinansirati one političke snage koje će postati sprovodnici njihovih interesa, pa tako i u odbrambenoj sferi.


Koliko je realan sličan razvoj događaja? Informacije kojima raspolažemo daju nam za pravo da tvrdimo da su namere Hrvatske da kupi američke rakete zaista zatekle srpsko rukovodstvo u raskoraku. A iz toga sledi da već u skorije vreme možemo očekivati polarizaciju kao javnog mnjenja zemlje, tako i različitih snaga u političkoj vrhušci, pa tako i sa ciljem ostavke vlade i sprovođenja vanrednih parlamentarnih izbora – čije je rezultate danas teško predvideti.

Uzgred, ni potpredsednik vlade Rusije Dmitrij Rogozin tokom svoje sadašnje posete Srbiji nije baš slučajno posebnu pažnju dodelio perspektivama razvoja odnosa Beograda i EU. “Srbija mora da bude oprezna kada je reč o harmonizaciji svoje spoljne politike sa EU, jer vi ovde možete dobiti Keln № 2. Zato opreznije sa tom harmonizacijom, jer će se i kod vas došljaci osećati kao gazde, a žene će se plašiti da izađu na ulicu“ – izjavio je on imajući u vidu masovne nerede u Nemačkoj poslednjih dana, uz učešće agresivno raspoloženih migranata. Rogozin je istakao da ne želi da udara na vektor srpske politike po pitanju pristupanja Evropskoj Uniji, ali je dodao da nikako ne može da se saglasi sa tim da je Evropska Unija idealna tvorevina. Potpredsednik je podsetio na svoje iskustvo rada kao stalnog predstavnika Rusije pri NATO paktu u Briselu, dodavši da “nema ništa užasnije od evropske birokratije”. [http://www.rbc.ru/rbcfreenews/569517289a79473e80d2f258]

Međutim, birokratija još nije ono najopasnije što očekuje Srbiju u slučaju nastavljanja i tim pre aktivizacije kursa na integracijama u evropske i evroatlanske strukture. Odustajanje od vojne neutralnosti i stupanje u NATO pakt automatski će zemlju pretvoriti u igračku u stranim i Srbima tuđim interesima. I tada se spisak pretnji za zemlju neće završavati sa Hrvatskom.

(Fond strateške kulture)

KOMENTARI7 komentara

 1. kosovac says:

  Petar Iskanderov, Fond Strateške Kulture, Uz poštovanje Iskanderovu, i ti si se uključio u akciju „galama hrvatske rakete“ pričom koja obilazi suštinu kao kiša oko Kragujevca. Ti si bar taj kalibar da u dve rečenice možeš da kažeš da kupovina raketa nema logike i da je nepotrebna tolika priča koja se izmetnula u zajebavanje javnosti u Srbiji. I po cenu vređanja njene inteligencije previše ste reči potrošili i skrenuli pažnju od suštine. Srbija će stupiti u NATO zato što će Hrvatska da „kupi“ 20 raketica od istog NATO, da bi Srbiju od Hrvatske člana NATO zaštitio taj isti NATO. Onda fino, Hrvatska će se od Srbije štititi sa 20 raketica, a Srbiju će od Hrvatske štititi NATO. I svi će živeti u velikoj harmoniji, članarinu će Srbija plaćati uštedom iz pristupnih fondova, na radost Jugonostalgičara i evropskih komesara zato što će bratstvo i jedinstvo dobiti novu šansu. Može tako i Poljska da „kupi“ od NATO rakete za raketni „štit“, da ih uperi u pravcu Rusije, a onda će Rusija da se učlani u NATO da bi je on zaštitio od Poljske. Biti član NATO i kupovati oružje od NATO je kao kada neko ode da služi armiju, pa uplaćuje određenu sumu novca za korišćenje tenka ili puške. Ne, NATO će se finansirati od svojih članica po modelu koji se daje u pristupnom ugovoru. A rakete ili neka ostala važna sredstva NATO će rasporediti na prostoru svojih članica po svom ofanzivnom ili defanzivnom planu, nije valjda blesav da prepusti nekoj Hrvatskoj da ona postavi 20 ili 30 raketa gde joj se ćefne.

 2. Blaženi Alojzije says:

  @kosovac Ne vjerujem da Srbija ima razloga za osobitu brigu, ali situacija jeste malo čudna. NATO je instalirao na vlast u Hrvatskoj visokopozicionirano osobu iz redova NATO-a (predsjednica RH), doveo novog premijera iz anglosaksonskog područja i naveliko naoružava Hrvatsku, kao svoju članicu. Hrvatska je dosad dobila veliku pošiljku američkih oklopnih vozila, a dobit će i njemačke pancer haubice, njemačke protuminske brodove, norveški raketni sustav srednjeg dometa, američke Kiowa warriors helikopter, vjerojatno i UH-60, odnosno popularne Crne jastrebove, kao i taj američki raketni sustav potencijalnog dometa do 300 km. Uza sve to, hrvatska brodogradilišta izrađuju prvu hrvatsku vojnu fregatu, niz brodova obalne straže, a spominje se i mogućnost nabavke ili izrade nove podmornice.

 3. kosovac says:

  Dobro je što si napisao da je Hrvatska „dobila“, a ne „kupila“, a sumu koliko plaća članstvo NATO knjižićemo u stavku na nekom drugom mestu. Niste morali da se opterećujete sa tolikom mašinerijom i pancir divizijom, ako si pročitao neke moje komentare u kojima se pozivam na to da je NATO Hrvatskoj kao „tatko“, u svakoj opasnosti za RH evo njega na braniku sa svime što je potrebno. Valjda nisi zaboravio da je NATO takođe bio vaš zaštitnik i u proteklom periodu kada niste bili članovi, a uvek je bilo prilika za Danke Dojčland. A to da je sadašnja predsednica RH na visokim pozicijama NATO, malo si preterao, lepo bi bilo da je NATO spao na tako nešto. Nekad pišeš komentare nezgodne za nas Srbe, ali ja imam dovoljno prisebnosti i da ih pročitam zato što je meni normalno da tako pišeš, autentično hrvatski, i sve se nadam da te tvoje komentare čitaju i srpski Jugonostalgičari (komunisti srpskog porekla). Jedino što ti zameram i što nije u redu kod tebe je to što si za „nik“ uzeo ime ratnog zločinca.

 4. Blaženi Alojzije says:

  @kosovac Ne zamjeri, ali stvarno ne znam otkad je tvoj problem kakvim se naoružanjem oprema Hrvatska i treba li joj ili ne treba. Srbija slobodno neka radi što je volja po tom pitanju, mi se nećemo miješati, ali isto tako ne zanima nas vaše mišljenje. Pošteno? Kolinda je bila zamjenica glavnog tajnika NATO-a, što je druga po rangu funkcija u tom savezu. Po čemu to nije visok rang?! Alojzije Stepinac nije bio ratni zločinac. Osuđen je na nevažećem komunističkom sudu zbog otpora komunizmu i kasnije je rehabilitiran, baš kao i "nevini" Draža Mihailović. Također, Vatikan ga je proglasio blaženikom Rimokatoličke Crkve, što je još jedna potvrda da je ŽStepinac bio uzoran čovjek.

 5. kosovac says:

  Stepinac, Promašio si da se mešam u to kakvo će naoružanje Hrvatska da koristi, ne mešam se uopšte, čak me ne interesuje koliko Vas to košta. Samo sam pravio neku amatersku analizu, valjda nije to baš zabranjeno. A moje mišljenje nije namenjeno Vama, a naročito nije zamišljeno da Vas zainteresuje. A tvoj „nik“ mi smeta samo zato što je ovo nazivno srpski portal, a ti si gost a ne trol. Na vašim portalima samo budala može da ti zameri. Eto šta si doživeo, da ti jedan Srbin daje uputstva kako da se podsetiš kulturnog ophođenja.

 6. Lajla says:

  Rusija je Hrvatsku obelezila kao uznemirujuci faktor na Balkanu,cao.

 7. kosovac says:

  Lajla, Ne može Hrvatska da bude remetilački faktor na balkanu, može NATO. Hrvatska je sada u obliku nešto kao u vreme Austro – Ugarske. Ima pravo na zastavu, ali ima i da sluša gazdu. I ako gazda naredi „aport“, ona „aport“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *