Ко се стиди читалаца?

Ko se stidi čitalaca?

7 marta 2018

DA li će nagrada za najčitaniju knjigu domaćeg autora u našim bibliotekama, koje se UO Narodne biblioteke Srbije prošle godine „odrekao“, prebacujući je u nadležnost Zajednice matičnih biblioteka Srbije, opstati ili zauvek biti puštena niz vodu – i dalje ostaje neizvesno i povod za sporenje. Kako „Novosti“ saznaju, i Zajednica je odbila ovaj „vrući krompir“ u ovakvom obliku, ali se zalaže za uspostavljanje novih pravila. Nevolja je samo u tome što i njih mora da osmisli – Narodna biblioteka!

Dodatno zamešateljstvo unela je lista od deset najpopularnijih naslova, objavljena na sajtu NBS uz „strogu napomenu“ da više nije reč o najčitanijim, već „najpozajmljivanijim“ knjigama. U kulturnoj javnosti se odmah postavilo pitanje: čemu takva vrsta „ograđivanja“ od suda čitalaca?

– Bibliotekari moraju da prate interesovanja svojih korisnika, ali i da utiču na ukus čitalaca – kaže za „Novosti“ Marina Lazović, direktor Narodne biblioteke Smederevo. U našoj biblioteci postoji Knjiga želja čitalaca, u koju knjigoljupci upisuju koje bi naslove voleli da vide na policama. Mi o tome naravno vodimo računa, ali imamo i komisiju koja odlučuje o knjigama koje će biti kupovane.

Pisac Milovan Danojlić, kaže da se u civilizovanim zemljama rang-liste najpopularnijih i najčitanijih knjiga objavljuju bez ikakvih zazora:

– A kod nas, međutim, deo elite se sa podozrenjem odnosi prema narodu, što, nažalost, nije slučaj samo kada je reč o kulturi.

Dejan Stojiljković je i sam je bio oštećen usled promena u pravilima za dodeljivanje ove nagrade – njegovo „Konstantinovo raskršće“ bilo je realno najčitanije, ali nagrada za „najbolju među najčitanijim“ knjigama pripala je romanu „Predator“ Vladimira Arsenijevića.

– Čitanje je oduvek bilo zabava, a verujem da su knjige Jelene Bačić Alimpić, čija je trilogija na prvom mestu liste za 2017, mnogima zabavne. Nedžentlmenski je i ružno od pojedinih pisaca i urednika da toliko napadaju tu ženu, ne mogu da zamislim da se Frenzen spusti na taj nivo da u „Njujorkeru“ pljuje po Danijeli Stil. Naravno da su prećutali nagradu koju je prvi dobio Miloš Crnjanski, a ove godine bi je dobila Jelena, jer ta nagrada govori da oni ne rade svoj posao, ne rade na kreiranju ukusa čitalaca – što ni slučajno ne znači da se on kreira „obračunavanjem“ sa lakšim, čitanijim žanrovima.

NENADIĆ: NE RAZUMEM UKIDANJE

– Biblioteka valjda postoji zbog čitalaca, pa je prirodno da i oni na neki način sudeluju u ovom takmičenju pisaca za nagradu NBS. Dobio sam ovu nagradu dva puta. Prvi put je to bilo za 1978. godinu za roman „Dorotej“. U takmičenju su učestvovali i asovi Bora Pekić, Miodrag Bulatović i Brana Šćepanović, a nagrada je pripala meni, nepoznatom početniku. Drugi put sam pobedio u godini NATO bombardovanja 1999, i na to sam posebno ponosan, jer je moj roman „Despot i žrtva“ na neki način poslužio kao mali doprinos otporu – kaže Dobrilo Nenadić.

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Bolje da se nagrada ukine, nego da se dodeljuje piscima koje niko ne cita, primer: Filip David, poznat vise po srbomrznji nego po knjigama.

  2. Trn says:

    Ili se nagrada dodeljuje autoru najčitanije knjige ili se nagrada ne dodeljuje. Ne postoji žiri, komisija ili šta već jeste koja će birati između deset najčitanijih onu najbolju. To je nekulturno, necivilizovano i nevaspitano u odnosu prema hiljadama i hiljadama čitalaca. Kakav žiri, kakva komisija, kakvi bakrači! Sve gole drugosrbijanske ujdurme i nameštaljke! Ako je knjiga Jelene Bačić Alimpić (spadam u one koji ne čitaju njene knjige, nemam vremena) bila u 2017. godini, po tačnim i nekrivotvorenim izveštajima srpskih biblioteka, najčitanija knjiga,onda nagrada pripada gospođi Jeleni! I tu nema diskusije! A Narodna biblioteka Srbije ima pravo da osniva nagrade za knjigu o divljim travama, golubovima, i grlicama, o šumskim jagodama... i da o tome odlučuju njeni žiriji, komisije, odbori... kako god žele. Ali najčitanija knjiga je najčitanija knjiga! Ili nema nagrade. Apsolutno su u pravu meni dragi književnici i Danojlić i Nenadić!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *