КО СТОЈИ ИЗА ПЕТИЦИЈЕ о враћању нуклеарног оружја у Украјину

КО СТОЈИ ИЗА ПЕТИЦИЈЕ о враћању нуклеарног оружја у Украјину

2 априла 2023

На сајту украјинског председника Владимира Зеленског осванула је петиција с предлогом за враћање нуклеарног оружја на територију Украјине. По мишљењу руских експерата, предлог тешко да је прихватљив за обичан украјински народ а није искључено да иза петиције стоји сам Зеленски.

У тексту петиције наводи се да „Украјина не мора нужно да има нуклеарно оружје, али да како потписнице (ранијег споразума о ненуклеарном статусу Украјине) директно крше споразуме Украјина има право да поврати нуклеарни статус и добије статус нуклеарне државе“.Петицију је до четвртка до пола два поподне потписало 453 људи. Међутим, да би је украјински председник размотрио потребно је прикупити 25.000 гласова.

Петиција вероватно смишљена у администрацији Зеленског

Водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука и војни експерт Константин Блохин не искључује да иза петиције стоји украјински председник Владимир Зеленски и његова администрација.

„Ово је још један покушај психолошког притиска на Русију, на Кремљ. И ову петицију највероватније нису написали обични људи, него вероватно они из администрације Зеленског. Цивили о нуклеарном оружју уопште не размишљају. Народ жели да се овај сукоб што пре заврши. А нуклеарно оружје би само довело до ескалације конфликта“, објашњава саговорник Спутњика.

Према речима Блохина, цео свет зна да је украјински председник не једном молио Запад за нуклеарно оружје.

„Сам украјински председник је изјављивао да жели нуклеарно оружје. Због тога мислим да је ову петицију написао неко из круга Зеленског или по његовој наредби. Задатак ове петиције је да покаже како украјински народ наводно жели да се на територији Украјине размести нуклеарно оружје. Једноставно тако покушавају да прикрију сопствене интересе“, констатује наш саговорник.

Да је петиција вероватно смишљена у администрацији Зеленског сматра и политиколог и војни експерт Иван Коновалов.

„Ову петицију је вероватно иницирала канцеларија председника Украјине. Штавише, нема сумње да је тако из разлога што чак и људи са испраним мозговима који су изманипулисани кијевском пропагандом схватају опасност од таквог корака“, објашњава наш саговорник.

Американцима не иде у корист

На питање да ли постоји могућност размештања нуклеарног оружја на територији Украјине, Коновалов каже да Американцима то баш и не иде у корист.

„Вашингтон се плаши ширења нуклеарног наоружања. Посебно се боји да га повери кијевском режиму који се понаша неодговорно иако се налази под контролом Вашингтона и Брисела. Ако би Кијев добио нуклеарно оружје у руке, није искључено да ће покушати да изазове нуклеарни сукоб. Вашингтон се тога боји. Међутим, Зеленски и његови саветници воле да играју опасне игре“, наглашава стручњак.Слично мишљење дели и Блохин. Према његовом мишљењу, размештање нуклеарног оружја на територији Украјине Американцима представља велики ризик.

„Нуклеарно оружје није исто што и лако стратешко оружје. Американци су дуго размишљали о испоруци Кијеву ракета ‘хајмарс’ и система противваздушне одбране ‘Патриот’. А овде се ради о нуклеарном оружју. Ако га Зеленски добије, то заиста може довести до трећег светског рата. Због тога мислим да Запад на овакав сценарио неће пристати“, објашњава саговорник Спутњика.

Подсетимо, Украјина је 1994. године потписала Будимпештански меморандум, одричући се „наслеђених“ од Совјетског Савеза залиха нуклеарног оружја у замену за обећање других земаља да ће осигурати њену безбедност. Меморандумом из Будимпеште о гаранцијама безбедности Украјина је приступила Споразуму о неширењу нуклеарног оружја. Споразум су 5. децембра 1994. Потписали представници САД, Русије, Британије и Украјине. Међутим, у фебруару 2022, украјински председник Владимир Зеленски најавио је да ће покренути преговоре о преиспитивању тог меморандума.

(Спутњик)

KOMENTARI3 коментара

  1. Косовац says:

    Обзиром да Хазари званично владају Украјином, потпомогнузи савезницима америчким Хазарима, европским Хазарима, енглеским Хазарима, сматра се да Јевреји могу да одахну, накриве капу и да мирно спавају.

  2. Hector says:

    Postsovjetska Ukrajina je bila pod pritiskom Amerike, posle raspada SSSR-a i stvaranja ZND, da se odrekne nuklearnog oružja i raketa nosača, jer je u to vreme Ukrajina bila proruska. Takva Ukrajina je i dalje bila pretnja za zapadnu Evropu i Ameriku. Nuklearni arsenal je Ukrajinu činio trećom nuklearnim silom sveta, odmah posle Rusije i SAD. Ali, operativna upotreba nuklearnog oružja na teritoriji Ukrajine nije bila u njenoj moći. Kodovi za lansiranje raketa su i dalje bili u Moskvi, a rukovodstvo Ukrajine nije bilo antirusko kao poslednjih godina. To je ono što je sreću kvarilo Zapadu posle euforije zbog raspada SSSR-a. Sada je Ukrajina antiruska i nuklearno oružje u njenom posedu bi bilo upereno ka Rusiji, a odluka o upotrebi bi bila u američkim vojnopolitičkim strukturama. Kakav Zelenski i njemu slične marionete da odlučuju o upotrebi američkog nuklearnog oružja usmerenog protiv Rusije, sa teritorije Ukrajine. Zato sada opet priča o odvraćanju Rusije ukrajinskim nuklearnim naoružanjem isporučenim od američkog tutora. Ne da se odvraća Rusija, nego da se preti Rusiji na njenoj granici, sa nametnutim vremenom ruskog reagovanja na lansiranje-napad iz takve blizine, koje bi bilo nemoguće postići.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u