КО СУ БИЛЕ ДЕЛИЈЕ? Српски самураји и заборављени витезови

KO SU BILE DELIJE? Srpski samuraji i zaboravljeni vitezovi

5 oktobra 2020

Tu se skupi svako ko za sebe misli da nešto vredi, a čak i oni koji nemaju bogzna šta pohitaju kako ne bi propustili događaj. Zaista, i velmože i kmetovi nikada nisu propuštali da vide dobru bitku, a turniri su bili najbolje mesto za to. Samo, radnja ove priče nije smeštena, u Englesku ili Francusku. Ovaj turnir odigravao se u Srbiji.Zatočnici – srpski samuraji

O svakodnevnom životu u srednjem veku na ovim prostorima se veoma malo zna. Dok su turniri u zemljama Zapadne Evrope ušli u legende, a megdandžije koje su na njima osvajale slavu postali sastavni deo pesama i mitova, kod nas skoro da i nema pisanih tragova.

Zato i ne čudi što su u zaborav otišli i zatočnici – srpski vitezovi.

„Zatočnici su bili posebni vitezovi koji su se borili za slavu. Njih nije zanimalo ni bogatstvo, ni politički ciljevi, ni za koga, a ni zbog čega se bore. Oni su želeli samo da dokažu da su najbolji“, priča Aleksandar Tešić, književnik i jedan od prvih koji su progovorili o ovom delu srpske tradicije.

Iako mnogima termin može zvučati potpuno novo, reč je o tradiciji staroj najmanje šest vekova, prenosi Istorijski zabavnik.

Najkraće, zatočnici su bili srpski samuraji. Ne samo da su delili isti istorijski period, već ih je bilo širom sveta. U Nemačkoj su se zvali riteri, u Engleskoj čempioni (odatle izraz „šampion“), u Francuskoj ševalije blan – beli vitez, u Španiji kampeador…

Ipak, naziv koji su ovi srpski zatočnici dobili u Turskoj mnogima je i danas poznat.

„Kada su naši zatočnici otišli u službu kod Turaka, oni su im dali naziv delije i taj termin se zadržao do današnjih dana. Bili su veliki ratnici i proslavili su nas van granica Srbije, a mi smo im se odužili tako što smo ih zaboravili“, priča Tešić čija se jedna knjiga upravo zove „Vitez zatočnik“.

Problem leži u tome, naglašava naš sagovornik, što se srpski srednjovekovni izvori uglavnom svode na crkvene spise u kojima nema pomena o zatočnicima. Neki konkretniji tragovi nalaze se u epskim narodnim pesmama.

Najpoznatiji opis zatočnika dao je francuski putopisac iz 16. veka Nikola de Nikol, koga je istoričar Radovan Samardžić preveo na srpski jezik. Na oko dve strane on je opisao ove neobične srpske ratnike.

„Zatočnici su nastali od klasničnih megdandžija, koji su borbu shvatili kao profesiju. Njih je karakterisalo to da su bili vrsni borci koji su se kitili orlovim perjem. Međutim, da bi to mogli da urade, morali su u dvoboju da pobede 10 drugih, da budu najbolji“, objašnjava Tešić.Šta je bilo sa zatočnicima?

Kada se srpska država raspala krajem 15. veka padom Smedereva, većina zatočnika je prešla u ilegalu i postali su drumski razbojnici, pa su dobili naziv gusari. Oni su se tako raširili i stigli do Ugarske, čak i Poljske.

„U Poljskoj su bili inspiracija za njihovu laku konjicu – legendarne husare. Ovo će vam reći svaki ozbiljniji istoričar u toj zemlji. Gde god da odete na strane sajtove na kojima se raspravlja o Delijama i Husarima videćete da svi priznaju da oni vode poreklo sa naših prostora, da smo im mi bili uzor“, kaže Tešić.

Kao i njihovo zanimanje, i imena ovih hrabrih srpskih boraca izgubljena su u istoriji. Ima indicija da je legendarni Miloš Obilić bio jedan od njih.

KOMENTARI14 komentara

 1. Varjag says:

  Šta je šaka zaboravljenih zatočnika, kad su "zaboravili" S T O T I N U krunisanih Srbskih vladara, o kojima traga ima u mnogim stranim pisanim dokumentima, ali ne i kod nas. "Zaboravili" da je u istoriji Srbije prestonica najduže bio-Skadar(skoro 7 vekova) , u kome su stolovala 64 vladara iz 3 dinastije, pre Nemanjića... Zato i postoji SANU, da "neguje" zaborav uz skromnu napojnicu. Zato nam knjige i udžbenike za "negovanje" zaborava štampaju naši n a j v e ć i "prijatelji", Nemci i hrvati. Ps. Pa i vi ste zaboravili da pomenete "najpoznatijeg"od svih vitezova Evrope-Vladana Jakšića-Zmajevića, Srbskog vladara iz Dačke Srbije(sadašnja Transilvanija u Rumunija).Najvećeg proslavljenog borca protiv Turaka Evropa je prekrstila u - vampira Drakulu!!! Dakle, zaboravnost nije slučajna već - s i s t e m a t s k a.

  • RASPUCHIN says:

   Potpuno ste u pravu a jedino što me muči je dilema da li prvo trebamo "osloboditi" našu istoriju pa ćemo se onda i mi osloboditi ili se trebamo osloboditi kako bi oslobodili i našu istoriju. Postoji tu još jedan i ne tako mali problem a to je uloga SPC u skrivaanju istorije? Ovo pišem na osnovu onoga što nam SPC priča o našem postojanju na teritoriji poznatoj kao RSK a i nekim krajevima koje ista nije obuhvatala.

   • Varjag says:

    Skrivanu istoriju je "oslobodio" internet. Bez interneta, nikada ne bismo saznali tajne, razasute po celom svetu. Ko bi znao da na grobu grofa Vladana Jakšića-Zmajevića stoji natpis na Srbskog jeziku:"na Kosovu je stradao moj narod..." Najpoznatijeg I najhrabrijeg evropskog viteza Reda Zmaja, koju mu je titulu dodelio Karlo Veliki, Englezi su na podmukli način prozvali Grof Drakula(Vlad Cepeš).Poreklo Jakšića je Boka Kotorska. Svet je indoktriniran Drakulom, tako da bi danas i najobrazovaniji intelektualac, bilo gde u svetu, pre poverovao da se radi o postojanju stvarnog krvoločnog vampira rumunskog porekla, nego da se radi o najhrabrijeg branitelju Srbstva u srednjem veku od Turanske najezde.To je model kreiranja oficijelni istorije, jer bi se u protivnom neko zapitao: otkud Srbi u Rumuniji u srednjem veku?A vi mu kažete da su Rumuniju stvorile mnogo kasnije, krajem 19.veka, iste ove sile,( i na isti način) , koje stvaraju 1912.Albaniju,kasnije Hrvacku i Bih državu, a danas i "državu Kosovo".Ako bi ste nekom našem "akademiku"pokazali arhivirane nemačke karte na kojima se vidi da se Srbija protezala od Trsta do Ukrajine, on bi vam rekao :nisam to video, ali to je veliko-srbska propaganda. Ne možete se" osloboditi"svoje svesti, dok je nacionalno biće zatrovano lažnim učenjima, lažnim akademicima, lažnim rodoljubima, legalizovanim-pravim izdajnicima... Tu se ne pobedjuje oružjem, već širenjem istine i vraćanjem pravim tradicionalnih vrednostima naroda.Tradicija daje imunitet protiv svih nedaća,jer se gradila milenijuma. Zato jeste na udaru Globalne hunte.Tradiciju brane:ortodoksno hrišćanstva, Izvorni islam,budizam.Da li je čudno što su na meti:Rusija, Belorusija, Srbija,RS, SMakedonija, Jermenija,Grčka,Kipar, Sirija,Iran,Irak,Afghanistan,Libija,Turska,Kina, S Koreja. Sl u č a j n o s t?

    • RASPUCHIN says:

     Nema slučajnost kao što nije slučajno na meti bila i Republika Srpska Krajina. Imao sam priliku čuti os starih Istrijana da je na čitavom području Istre, u davnini , bilo mnogo crkava koje su pripadale , kako su oni tada govorili (a bilo je to prije više od trideset godina) , "pravovjercima". Postojale su mnoge ruševine tih crkava ali i tridesetak prepoznatljivih i donekle očuvanih koje dokazuju da su pripadale našem narodu. Doduše , ustaše i katolička crkva su sistematični pa je pitanje da li danas išta od toga postoji?

  • Я says:

   Bravo, upravo tako.

  • Velika Metla says:

   Baš tako. A što se Evrope i njenog prekrajanja tiče,pa ta Evropa je uspela da od sebe napravi kontinent,koji to nije nikako,a u stvari je ispupčeni deo Azije. Od Evrope kao vernog satanističkog sluge ne očekujmo istinu.

 2. Kosovac says:

  Ala se ovaj Aleksandar Tešić prosrao. Sa srpskim samurajima. Srećom, pročitao sam samo pola članka, znači da sam samo pola govana pojeo. ……….Eh, da sam Altajski som, pa da to pola govana koje sam pojeo, ispovraćam pa da se vratim normalnom životu.

  • Avangard-Kinzal says:

   Čovek je lepo naveo zapadne izvore dok tvoj izvor je stražnjica. Šteta čitanja i prve reči. Ali i buljoslavi imaju prava na svoj stražnjični "komentar". Inače, i moj otac mi je pričao da su Srbi u s.veku imali svoje vitezove i samuraje i da se pamti okršaj sa japanskim samuraje kojeg je naš pobjedio. Ti bi vjerujem mogao da nam više kažeš o hrvackim vitezovima i grobovima hrvackih kraljeva, zar ne? Ili ipak ne pošto vam " povijest" stane na početnim stranama omanjeg blokčeta. U tom slučaju ostaju laži i izmišljanje kraljeva kojima se grobovi ne znaju i nema nikakvih dokumenata da su postojali i naravno ovakva ismevanja onih koji imaju istoriju iako o njoj ne znate APSOLUTNO NIŠTA.

  • šiško says:

   Baš rako, Kosovac! Ja se zeznuh, pa pročitah ceo tekst i sad mi je zlo. Ni sam naziv delije na turskom nije pohvalan (ne znači zatočnik, nego otprilike "ludak"), a o sadržaju odnosno ljudima koji su njime kićeni da ne govorimo. Ne može se od svačega napraviti pita.

  • Suzuki Vitara says:

   Kosovac, ti si poklonik ilije ruvarca [ namerno malim slovom ] ?

 3. Nemanja says:

  @Sisko i Kosovac, osim mrznje i zavisti sto i vi nemate ovakvu istoriju ne videh nista drugo u vasem "pisaniju", ni jedan argument. Radi vase utehe, mozete da se ponosite sto su i vasi preci pripadali ovom slavnom narodu. Mozda ce vasa deca biti pametnija od vas i vratiti se svojim korenima.

  • šiško says:

   Je pričaj koješta, čoveče, nego pogledaj u nekom rečniku ili na netu šta znači delija. Kakve veze imaju delije sa našim korenima? Delije su bili turski sumaniuti, drogirani vojnici, poznati po zločinima i surovosti. To što su imali srpske korene nama ne znači ništa(većinom rodjeni iz prava prve bračne noći, pa odvedeni još u detinjstvu u Tursku gde su vaspitavani da budu odani čuvari turskog carstva i sultana, zbog čega su bili omrznuti, a ne poštovani). Srbi ih nisu prihvatali kao deo svog naroda, iako je i u prošlosti bilo pokušaja da im ih nature, baš kao što i danas takvi pokušaji postoje. I sad kakve to veze ima sa mojim korenima? Moji koreni su jasni kao dan, potpuno nedvosmisleni i ja nemam ni jedan razlog da mrzim delije. Samo iznosim činjenice. Informiši se malo, pa ćeš videti da sam u pravu.

   • Suzuki Vitara says:

    sisko, ipak malo patis i mrzis, pa opet malo patis. Kompleksi su strasna stvar, bole a ne pomaze ni trodon. Ipak leci se, ima onaj cika doktor za psihu.

 4. persida says:

  Srpski kompleks, hteo bi da si delija, a ovamo si Vucicevac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *