КО СУ БИЛЕ ДЕЛИЈЕ? Српски самураји и заборављени витезови

КО СУ БИЛЕ ДЕЛИЈЕ? Српски самураји и заборављени витезови

5 октобра 2020

Ту се скупи свако ко за себе мисли да нешто вреди, а чак и они који немају богзна шта похитају како не би пропустили догађај. Заиста, и велможе и кметови никада нису пропуштали да виде добру битку, а турнири су били најбоље место за то. Само, радња ове приче није смештена, у Енглеску или Француску. Овај турнир одигравао се у Србији.Заточници – српски самураји

О свакодневном животу у средњем веку на овим просторима се веома мало зна. Док су турнири у земљама Западне Европе ушли у легенде, а мегданџије које су на њима освајале славу постали саставни део песама и митова, код нас скоро да и нема писаних трагова.

Зато и не чуди што су у заборав отишли и заточници – српски витезови.

„Заточници су били посебни витезови који су се борили за славу. Њих није занимало ни богатство, ни политички циљеви, ни за кога, а ни због чега се боре. Они су желели само да докажу да су најбољи“, прича Александар Тешић, књижевник и један од првих који су проговорили о овом делу српске традиције.

Иако многима термин може звучати потпуно ново, реч је о традицији старој најмање шест векова, преноси Историјски забавник.

Најкраће, заточници су били српски самураји. Не само да су делили исти историјски период, већ их је било широм света. У Немачкој су се звали ритери, у Енглеској чемпиони (одатле израз „шампион“), у Француској шевалије блан – бели витез, у Шпанији кампеадор…

Ипак, назив који су ови српски заточници добили у Турској многима је и данас познат.

„Kада су наши заточници отишли у службу код Турака, они су им дали назив делије и тај термин се задржао до данашњих дана. Били су велики ратници и прославили су нас ван граница Србије, а ми смо им се одужили тако што смо их заборавили“, прича Тешић чија се једна књига управо зове „Витез заточник“.

Проблем лежи у томе, наглашава наш саговорник, што се српски средњовековни извори углавном своде на црквене списе у којима нема помена о заточницима. Неки конкретнији трагови налазе се у епским народним песмама.

Најпознатији опис заточника дао је француски путописац из 16. века Никола де Никол, кога је историчар Радован Самарџић превео на српски језик. На око две стране он је описао ове необичне српске ратнике.

„Заточници су настали од класничних мегданџија, који су борбу схватили као професију. Њих је карактерисало то да су били врсни борци који су се китили орловим перјем. Међутим, да би то могли да ураде, морали су у двобоју да победе 10 других, да буду најбољи“, објашњава Тешић.Шта је било са заточницима?

Kада се српска држава распала крајем 15. века падом Смедерева, већина заточника је прешла у илегалу и постали су друмски разбојници, па су добили назив гусари. Они су се тако раширили и стигли до Угарске, чак и Пољске.

„У Пољској су били инспирација за њихову лаку коњицу – легендарне хусаре. Ово ће вам рећи сваки озбиљнији историчар у тој земљи. Где год да одете на стране сајтове на којима се расправља о Делијама и Хусарима видећете да сви признају да они воде порекло са наших простора, да смо им ми били узор“, каже Тешић.

Kао и њихово занимање, и имена ових храбрих српских бораца изгубљена су у историји. Има индиција да је легендарни Милош Обилић био један од њих.

KOMENTARI14 коментара

 1. Varjag says:

  Šta je šaka zaboravljenih zatočnika, kad su "zaboravili" S T O T I N U krunisanih Srbskih vladara, o kojima traga ima u mnogim stranim pisanim dokumentima, ali ne i kod nas. "Zaboravili" da je u istoriji Srbije prestonica najduže bio-Skadar(skoro 7 vekova) , u kome su stolovala 64 vladara iz 3 dinastije, pre Nemanjića... Zato i postoji SANU, da "neguje" zaborav uz skromnu napojnicu. Zato nam knjige i udžbenike za "negovanje" zaborava štampaju naši n a j v e ć i "prijatelji", Nemci i hrvati. Ps. Pa i vi ste zaboravili da pomenete "najpoznatijeg"od svih vitezova Evrope-Vladana Jakšića-Zmajevića, Srbskog vladara iz Dačke Srbije(sadašnja Transilvanija u Rumunija).Najvećeg proslavljenog borca protiv Turaka Evropa je prekrstila u - vampira Drakulu!!! Dakle, zaboravnost nije slučajna već - s i s t e m a t s k a.

  • RASPUCHIN says:

   Потпуно сте у праву а једино што ме мучи је дилема да ли прво требамо "ослободити" нашу историју па ћемо се онда и ми ослободити или се требамо ослободити како би ослободили и нашу историју. Постоји ту још један и не тако мали проблем а то је улога СПЦ у скриваању историје? Ово пишем на основу онога што нам СПЦ прича о нашем постојању на територији познатој као РСК а и неким крајевима које иста није обухватала.

   • Varjag says:

    Skrivanu istoriju je "oslobodio" internet. Bez interneta, nikada ne bismo saznali tajne, razasute po celom svetu. Ko bi znao da na grobu grofa Vladana Jakšića-Zmajevića stoji natpis na Srbskog jeziku:"na Kosovu je stradao moj narod..." Najpoznatijeg I najhrabrijeg evropskog viteza Reda Zmaja, koju mu je titulu dodelio Karlo Veliki, Englezi su na podmukli način prozvali Grof Drakula(Vlad Cepeš).Poreklo Jakšića je Boka Kotorska. Svet je indoktriniran Drakulom, tako da bi danas i najobrazovaniji intelektualac, bilo gde u svetu, pre poverovao da se radi o postojanju stvarnog krvoločnog vampira rumunskog porekla, nego da se radi o najhrabrijeg branitelju Srbstva u srednjem veku od Turanske najezde.To je model kreiranja oficijelni istorije, jer bi se u protivnom neko zapitao: otkud Srbi u Rumuniji u srednjem veku?A vi mu kažete da su Rumuniju stvorile mnogo kasnije, krajem 19.veka, iste ove sile,( i na isti način) , koje stvaraju 1912.Albaniju,kasnije Hrvacku i Bih državu, a danas i "državu Kosovo".Ako bi ste nekom našem "akademiku"pokazali arhivirane nemačke karte na kojima se vidi da se Srbija protezala od Trsta do Ukrajine, on bi vam rekao :nisam to video, ali to je veliko-srbska propaganda. Ne možete se" osloboditi"svoje svesti, dok je nacionalno biće zatrovano lažnim učenjima, lažnim akademicima, lažnim rodoljubima, legalizovanim-pravim izdajnicima... Tu se ne pobedjuje oružjem, već širenjem istine i vraćanjem pravim tradicionalnih vrednostima naroda.Tradicija daje imunitet protiv svih nedaća,jer se gradila milenijuma. Zato jeste na udaru Globalne hunte.Tradiciju brane:ortodoksno hrišćanstva, Izvorni islam,budizam.Da li je čudno što su na meti:Rusija, Belorusija, Srbija,RS, SMakedonija, Jermenija,Grčka,Kipar, Sirija,Iran,Irak,Afghanistan,Libija,Turska,Kina, S Koreja. Sl u č a j n o s t?

    • RASPUCHIN says:

     Нема случајност као што није случајно на мети била и Република Српска Крајина. Имао сам прилику чути ос старих Истријана да је на читавом подручју Истре, у давнини , било много цркава које су припадале , како су они тада говорили (а било је то прије више од тридесет година) , "правовјерцима". Постојале су многе рушевине тих цркава али и тридесетак препознатљивих и донекле очуваних које доказују да су припадале нашем народу. Додуше , усташе и католичка црква су систематични па је питање да ли данас ишта од тога постоји?

  • Velika Metla says:

   Баш тако. А што се Европе и њеног прекрајања тиче,па та Европа је успела да од себе направи континент,који то није никако,а у ствари је испупчени део Азије. Од Европе као верног сатанистичког слуге не очекујмо истину.

 2. Косовац says:

  Ала се овај Александар Тешић просрао. Са српским самурајима. Срећом, прочитао сам само пола чланка, значи да сам само пола гована појео. ……….Ех, да сам Алтајски сом, па да то пола гована које сам појео, исповраћам па да се вратим нормалном животу.

  • Avangard-Kinzal says:

   Čovek je lepo naveo zapadne izvore dok tvoj izvor je stražnjica. Šteta čitanja i prve reči. Ali i buljoslavi imaju prava na svoj stražnjični "komentar". Inače, i moj otac mi je pričao da su Srbi u s.veku imali svoje vitezove i samuraje i da se pamti okršaj sa japanskim samuraje kojeg je naš pobjedio. Ti bi vjerujem mogao da nam više kažeš o hrvackim vitezovima i grobovima hrvackih kraljeva, zar ne? Ili ipak ne pošto vam " povijest" stane na početnim stranama omanjeg blokčeta. U tom slučaju ostaju laži i izmišljanje kraljeva kojima se grobovi ne znaju i nema nikakvih dokumenata da su postojali i naravno ovakva ismevanja onih koji imaju istoriju iako o njoj ne znate APSOLUTNO NIŠTA.

  • šiško says:

   Baš rako, Kosovac! Ja se zeznuh, pa pročitah ceo tekst i sad mi je zlo. Ni sam naziv delije na turskom nije pohvalan (ne znači zatočnik, nego otprilike "ludak"), a o sadržaju odnosno ljudima koji su njime kićeni da ne govorimo. Ne može se od svačega napraviti pita.

 3. Nemanja says:

  @Sisko i Kosovac, osim mrznje i zavisti sto i vi nemate ovakvu istoriju ne videh nista drugo u vasem "pisaniju", ni jedan argument. Radi vase utehe, mozete da se ponosite sto su i vasi preci pripadali ovom slavnom narodu. Mozda ce vasa deca biti pametnija od vas i vratiti se svojim korenima.

  • šiško says:

   Je pričaj koješta, čoveče, nego pogledaj u nekom rečniku ili na netu šta znači delija. Kakve veze imaju delije sa našim korenima? Delije su bili turski sumaniuti, drogirani vojnici, poznati po zločinima i surovosti. To što su imali srpske korene nama ne znači ništa(većinom rodjeni iz prava prve bračne noći, pa odvedeni još u detinjstvu u Tursku gde su vaspitavani da budu odani čuvari turskog carstva i sultana, zbog čega su bili omrznuti, a ne poštovani). Srbi ih nisu prihvatali kao deo svog naroda, iako je i u prošlosti bilo pokušaja da im ih nature, baš kao što i danas takvi pokušaji postoje. I sad kakve to veze ima sa mojim korenima? Moji koreni su jasni kao dan, potpuno nedvosmisleni i ja nemam ni jedan razlog da mrzim delije. Samo iznosim činjenice. Informiši se malo, pa ćeš videti da sam u pravu.

   • Suzuki Vitara says:

    sisko, ipak malo patis i mrzis, pa opet malo patis. Kompleksi su strasna stvar, bole a ne pomaze ni trodon. Ipak leci se, ima onaj cika doktor za psihu.

 4. persida says:

  Srpski kompleks, hteo bi da si delija, a ovamo si Vucicevac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u