Kо су (не) пријатељи интереса Србије?

Ko su (ne) prijatelji interesa Srbije?

28 decembra 2017

Piše: Tomislav Kresović

Državni i nacionalni interesi Srbije na “posmatranju”

Jedno od ključnih pitanja je šta su nacionalni i državni interesi Srbije, ko su saveznici, a ko protivnici tih interesa i na koga Srbija može da računa na spoljnopolitičkom planu. Ako bi sagledali nacionalnu i državnu “agendu” Srbije onda bi opšti interesi Srbije bili očuvanje državnih interesa na Kosovu i Metohiji i nepriznavanje kosovske državnosti. Paket nacionalnih intersa je očuvanje Republike Srpske, održavanje strateških odnosa sa EU i Ruskom federacijom, vojna neutralnost i put Srbije ka EU i stabilnost na Balkanu. Srbija ima konstruktivne odnose u liderskoj strukturi EU pre svega u Nemačkoj i Francuskoj, ali i u većini država Balkana sem Hrvatske i Albanije.

Koliko je Srbija “nezavisna” država?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napominje da je ponosan što Srbija može jasno da govori koja je njena jasna politika, kao što može u Briselu i Vašingtonu jasno da kaže da neće uvoditi sankcije Moskvi da i da će Srbija voditi svoju politiku, na način da prati sopstvene interese, a ne bilo koje druge strane sile, ni SAD, ni Rusije, ni EU, niti bilo koga drugog..Srbija i njena državna politika vodi “disperznu” spoljnu politiku koja prati uticaj Nemačke,Ruske federacije i SAD na Baklanu i njihovih interesa koji se prelamaju na Srbiju. Nemačka je od tradicionalnog neprijatelja u 20 veku postala racionalni partner, jer Nemačka ima svoje interese ekonomske dominacije na Balkanu i uslovljavanja veznih za “normalizaciju” odnosa sa Kosovom. SAD su nekada bile prijatelj Srbije u prvom i drugom svetskom ratu, i nakon sukoba brozove politike sa Staljinom sve do devedsetih godina prošlog veka. SAD su pokrenule preko NATO agresiju na Srbiju i tako sebe definisale kao neprijatelja Srbije, oduzimajući ili otimajući Kosovo od Srbije uz njihovo liderstvo u priznavanju Kosova kao američkog i NATO protektorata.

Srbija između sile i interesa!?

Srbija pokušava da igra ulogu “dobrog momka” prema SAD od 2001 godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže “Amerikanci su naši prijatelji, svi su oni naši prijatelji, ali zemlju vodimo u skladu sa svojim interesima“. SAD same definišu ko su im prijatelji,partneri i saveznici, a ko protektoralni “poslušnici” Srbija je za SAD u statusu balkanskih “poslušnika”. Ruska federacija bi u Srbiji mogla da dobije naziv racionalnog saveznika sa “simpatijama” koji prate geopolitičke interese Rusije na Balkanu. Ruska federacija se pokazala kao pragmatski “prijatelj” prema Srbiji štiteći je u SBUN, ali šireći svoje energetske, vojne i ekonomske interese.Zapad pre svega SAD i EU žele da se Srbija što više distancira od Ruske federacije. Predsednik Srbije kaže oko ne uvođenja sankcija prema Rusiji “. Ništa nam Rusija nije učinila nažao. Zašto bi uvodili zemlji sankcije koja nam ništa nije učinila, a nismo uveli onima koji jesu”. Ovaj odgovor je racionalan, ali je jasno da će SAD i EU vršiti jak pritisak na odvajanju Srbije od Ruske federacije. Put Srbije ka EU je u sklopu državnog, ali ne po svaku cenu i nacionalnog interesa. Predsednika Vučića koji kaže “Mnogo toga ćemo morati da ubrzamo iduće godine” EU od Srbije traži promenu Ustava, politike prema Kosovu smanjenje energetske zavisnosti od Rusije i fazno prelaženje od vojne neutralnosti u atlantističku politiku.

(Vidovdan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *