КО СУ РУСКИ ШПИЈУНИ У ШВЕДСКОЈ: Данас без бркова, шешира и мантила

KO SU RUSKI ŠPIJUNI U ŠVEDSKOJ: Danas bez brkova, šešira i mantila

22 marta 2015

spijun-agent_620x0 657Uspešni, društveno prilagodljivi i mlađi – to je švedska verzija ruskog špijuna.

„Oni nemaju mantile, šešire, ni brkove, dobro su obrazovani, uglavnom su mlađi nego što je to bio slučaj tokom sovjetskog perioda, socijalno su prihvatljivi i poznaju kompjuterske tehnologije“, opisuje ruske špijune analitičar švedske bezbednosne službe Vilhelm Unge

I dok ovaj analitičar govori o mnogobrojnim veštinama koje poseduju mladi ruski špijuni, švedska služba bezbednosti optužuje Rusiju da vodi „izvanredne“ špijunske operacije, tako što trećinu svog diplomatskog osoblja u zemlji koristi za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Prema Ungeu, švedska služba bezbednosti uspela je prošle godine da osujeti nekoliko pokušaja Rusije da dobije švedsku tehnologiju za svoje vojne snage, a u njenom godišnjem izveštaju Ruska Federacija je identifikovana kao „najveća obaveštajna pretnja protiv Švedske“.

Ruski zvaničnici iz ambasade nisu komentarisali ove navode.

Obaveštajne tenzije rastu od oktobra prošle godine, kada je Švedska primetila, navodno, rusku podmornicu u svojim vodama, iako švedski vojska nije mogla da utvrdi odakle je podmornica došla.

Nordijski savet ministara je prošle nedelje odlučio da na „neodređeno“ ugasi ruske informativne kancelarije sa sedištem u Švedskoj.

(sputniknews.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. Zapadnjak says:

    Da ugasi Ruske informativne kanale,koje to kanale da ugasi Švedska,jedna od najdemokratskijih zemalka Evrope?Zar je to demokratija pod čijim okriljem se uništavaju,da dobro ste pročitali,uništavaju male i siromašne ekonomski neprofitabilne zemlje,zar za račun Švedske izuzetnosti?

  2. s@Ša says:

    Šizofrenija je definitivno postala zarazna .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *