Ко те има, тај те нема…

Ko te ima, taj te nema…

28 juna 2015

Darko Momić 4656Piše: Darko Momić

Sudeći prema ponašanju političara u Srpskoj u posljednje vrijeme, stiče se utisak da živimo kao u pjesmi. I to ne u bilo kojoj, već u popularnoj baladi „Ko te ima, taj te nema…“. Ako slušamo vladajuće političare, ispada da imamo most u Gradišci na kraju završenog autoputa, samo što se ne koristi, a donedavno smo imali i aerodrom u Trebinju odakle nijedan avion nije poletio. Po njihovom, ima i penzija, samo se ne isplaćuju na vrijeme, a plate budžetskih korisnika su redovne s tim što malo kasne.

Iz vladajućih krugova čujemo i taktove po kojima RS redovno servisira svoje dugove, iako se svako malo emituju nove obveznice, dok istovremeno na sve strane pokušava da se namakne novi kredit. Nije bitno da li je mali ili veliki i da li je iz Rusije ili od MMF-a. Bitno je da ga ima, samo su sporni neki tehnički detalji. Ima i borbe protiv kriminala i korupcije, jer su istrage o krupnim aferama poput „Birča“, Balkan investment banke ili „Nikole Tesle“ u punom jeku, ali nikako da dočekamo sudski epilog. Posljednja saga o poskupljenju struje predstavlja pravi dokaz tvrdnje da živimo kao u pomenutoj pjesmi, jer ko je pažljivo slušao izjave predstavnika vladajuće klike, mogao je samo da zaključi da poskupljenja ima, ali ga neće biti.

Pjesma se čuje i u novoformiranoj nezavisnoj poslaničkoj grupi, čiji članovi imaju „svoje ja“, ali nemaju načina da se odbrane od popularne etikete koja počinje sa „p“, a završava sa „apci“, slično kao i pojedini poslanici iz vladajućih krugova, koji imaju svoj stav, ali nemaju biiip da ga javno iznesu, pa ćute i provociraju.

Ipak, sva nabrojana „ima-nema“ trućanja, zasjenila je priča o skupštinskoj većini koju je zakotrljala opozicija. Iz vrha opozicije prvo se čulo gotovo kategorično „imamo skupštinsku većinu“, da bi vrlo brzo reterirali i priznali da nemaju, ali uz tvrdnju da većinu nema ni većina. Kilavo, da te Bog sačuva, tako da tonovi opozicije podsjećaju na labudovu pjesmu, jer su veću podršku u skupštinskim klupama imali prije nego što su počeli da pjevaju o većini.

Elem, biće da opozicionari tačno pjevaju i drugi stih pomenute balade koji glasi „ko te nema, taj te sanja“, dok je onaj kome hoće da preotmu vlast stihove promijenio u pragmatično „ko te nema, taj te ganja…“ A oni o tom pojma nemaju!

(PressRS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *