КО ТО ПОДСТИЧЕ НАТО на директан сукоб са РУСИЈОМ?

KO TO PODSTIČE NATO na direktan sukob sa RUSIJOM?

9 juna 2023

Teško da će NATO poslati svoje trupe na teritoriju Ukrajine, jer taj zapadni vojni blok ne želi da direktan sukob sa Rusijom, ocenjuju ruski eksperti komentarišući izjavu bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena, koji tvrdi da bi neke zemlje Alijanse mogle to da učine u slučaju da Kijev ne dobije realne bezbednosne garancije.

Ako bi NATO uveo svoje trupe u Ukrajinu sukob sa Rusijom bi otišao predaleko i doveo bi do direktnog sukoba NATO-a sa Rusijom, upozoravaju eksperti.Ruski ekspert Igor Šatrov smatra da Poljska i Baltičke zemlje – Litvanija, Letonija i Estonija – podstiču NATO na direktan sukob sa Rusijom.

„Zemlje Stare Evrope se protive takvom razvoju događaja i računaju na to da će nastaviti rat sa Rusijom rukama Ukrajinaca. Ali postoji grupa zemalja, pre svega Baltičke zemlje, kao i Poljska, koje aktivno insistiraju na učešću u sukobu, jer imaju potpuno neosnovane strahove da će ‘sledeći region biti Baltik’. One aktivno podstiču one države koje zaista mogu da utiču na situaciju, a to su Nemačka i Francuska, da se takođe spreme za učešće u ovom sukobu“, smatra ekspert.

Rasmusen ne isključuje da će Poljska, u slučaju da Ukrajina ne dobije garancije na julskom samitu NATO-a u Viljnusu, ozbiljno razmotriti stvaranje koalicije i da će rasporediti svoje snage u Ukrajini. Prema njegovim rečima, za Poljskom će uslediti baltičke zemlje.

„Poljska i dalje želi da dobije svoj deo ukrajinskog kolača. Stoga, u senci svega ovoga što se dešava, može se desiti svašta i čini mi se bi scenario u početku mogao da bude sledeći – da te trupe možda uđu kao mirovnjaci, a zatim da se uključe i kao pravi učesnici u borbenim dejstvima…“, ocenio je Šatrov.

Pojedini poljski stručnjaci zaključuju da na taj način počinje da se sprovodi plan Varšave da povrati svoje nekadašnje istočne teritorije, što će „uz podršku Sjedinjenih Država, doprineti procesu preoblikovanja Evrope i pojave obnovljene Poljske na mapi sveta“.

Rasmusenova retorika je ratnohuškačka

Šatrov Rasmusenovu ratnohušačku retoriku vidi kao provokaciju i upozorava da bi scenario raspoređivanja NATO snaga u Ukrajini mogao označiti i treći svetski rat.

„Niko ne želi treći svetski rat u punom obimu, ali nemojmo se zavaravati – on je već u toku, samo u nekoj prikrivenoj formi. Međutim, uvek postoje huškači, mali psi koji laju na slonove. U ovom slučaju, baltičke države i Poljska su te zemlje koje izazivaju pravi treći svetski rat uz učešće velikog broja zemalja“, dodao je Šatrov.

Rasmusen smatra da bi pisane garancije za Ukrajinu morale da obuhvate obaveštajne podatke, zajedničke vežbe, širenje proizvodnje municije, saradnju sa NATO-om i isporuke oružja i veruje da će pitanje članstva Ukrajine u NATO-u biti pokrenuto na samitu u Viljnusu, 11. i 12. jula. Dodao je da je razgovarao sa nekim istočnoevropskim liderima i da postoji jaka grupa istočnoevropskih i centralnoevropskih saveznika koji žele formiranje jasnog puta Ukrajine sa ciljem njenog članstva u NATO.

Međutim, eksperti podsećaju da je aktuelni generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg više puta naglašavao da alijansa nije strana u sukobu u Ukrajini i da ne može biti govora o bilo kakvom uvođenju trupa članica alijanse. S tim u vezi, pre treba uzimati u obzir reči sadašnjeg generalnog sekretara NATO-a nego bivšeg. Ipak, i Rasmusenove izjave se moraju sagledati sa oprezom.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitrij Kuleba tvrdi da Kijev ne računa na uvođenje zapadnih trupa u zemlju pre kraja oružanog sukoba, te da Kijev to i ne traži, dok američki mediji, pozivajući se na zvaničnike NATO-a, navode da zapadne zemlje i dalje nisu spremne da obezbede bezbednosne garancije koje Kijev zahteva. Problem je što među NATO saveznicima nema jedinstvenog stava o tome, a razmatraju se i moguće posledice. Drugim rečima, Zapad ne želi da Ukrajini da konkretan datum za pristupanje NATO-u, ali ne želi ni da razočara Kijev.

Kako se navodi, jedna od varijanti razvoja događaja je da će grupa ključnih ukrajinskih saveznika preuzeti dugoročnu obavezu jačanja odbrambenih sposobnosti zemlje pružajući joj vojnu i humanitarnu pomoć. Međutim, obećanja da će biti isporučeno više naoružanja ne zadovoljava Kijev. Kijevske vlasti traže garancije Zapada za ulazak u NATO.

Stoltenberg je ove nedelje, govoreći u Centru za novu američku bezbednost, istakao da je još prerano govoriti o mogućem ishodu samita NATO-a u Viljnusu po pitanju članstva Ukrajine u alijansi, ali je još jednom naglasio da trenutni prioritet nije pitanje prijema Ukrajine u NATO, već pobeda ove zemlje u sukobu sa Rusijom.

NATO vojska u Ukrajini stvara opasnost za ceo svet

Dakle, moguće raspoređivanje regularnih snaga zemalja alijanse na teritoriji Ukrajine, o čemu govori Rasmusen, dovelo bi do direktnog vojnog sukoba između zapadnog vojnog bloka i Rusije i do veoma ozbiljnih posledica po ceo svet, zaključuju ruski eksperti, konstatujući da je zapaljiva retorika bivšeg generalnog sekretara NATO-a „krajnje opasna“.

Rasmusen je, ocenjuju stručnjaci, zapravo priznao da priroda ukrajinske krize leži u konfrontaciji NATO-a i Rusije, a da je agresivni zapadni blok spreman da traži njeno proširenje čak i vojnim putem.Oleg Morozov, Deputat Državne Dume iz vladajuće „Jedinstvene Rusije“, upozorio je da bi slanje trupa iz zemalja NATO-a u Ukrajinu pod bilo kojim izgovorom označilo direktno učešće u sukobu, a da Rusija, u tom slučaju, ne bi imala izbora i morala bi da borbena dejstva „prenese“ na teritorije onih zemalja koje pošalju vojsku.

On je napomenuo da nije jasno „o čemu razmišljaju političari u baltičkim zemljama”, jer bi ovakvi postupci mogli bi da označe „kraj njihove državnosti“.

Ipak, Morozov se nada „da su ove misli zablude političkog penzionera i da će ostati u njegovim bolesnim fantazijama“, dok neki drugi ruski političari i analitičari ovakvu retoriku karakterišu kao „Rasmusenove spekulacije“ i smatraju ih ličnim pi-arom, ističući da on nema ni ovlašćenja, ni prava da daje takve izjave.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ovu satanističku kukavicu RasMusaVoga poslati na prvu borbenu liniju, da svojim primerom pokaže "junaštvo". Jedino ako ima alergiju na miris baruta mogu mu uvažiti da ne ide na prvu liniju. -:))) Svi ovi zaPRDnjački satanisti politikantski su veliki " junaci" kad druge treba huškati da ratuju, dok oni, politikanti, sede mnOOOOgo daleko od mirisa baruta. M V J S !

 2. Mastur faker says:

  Satana :-))))))))))))))

 3. Petrovgrad says:

  Nisam lud, da poverujem da Letonija, navlači Germane da napadnu Moskvu.

 4. milorad5 says:

  što se NATO tiče oni su već u ratu sa rusijom i znaju da nema nazad a i rusi znaju to..Cela ova šarada sa "stepenastim" pojačavanjem NATO prisutnsoti je zbog njihove javnosti i gradjanstva..navikavaju ih na nuklearnu krizu kao nešto normalno..."evo poslali smo javeline" i NIŠTA..pa onda tenkove i NIŠTA ..pa evo sad avione F-16.."obučavaju" ukrajinske "pilote":)(to je tek humoreskni deo njihove neumešanosti,pa tim pilotima treba 6 mes.samo da nauče da polete i slete kako treba u novim avionima)i NIŠTA...u nekom trenutku rusi će morati da eskaliraju sukob i bilo bi im bolje da se dobro pripreme i da prestanu da se prave ludi...rusija je u ratu sa vrlo opasnom dokazano zločinačkom koalicijom koja ne preza ni od jednog poteza uključujući najpodlije kje im stoje na raspolaganju...nuklearni terorizam su već primenili...sad vidimo i ekološki..biološko oružje je možda tu negde u ukrajini..već su koristili i hemijsko oružje protiv ruske vojske,doduše eksperimentalno...terorizam nad civilima i u urbanim centrima..ne znam šta još treba da se desi i da ruska država i nacija konačno ustanu kao jedan i spreme se za siguran totalni nuklearni rat...jer tako će to sigurno da bude...samouverenost je jako loša u igricam sa ovako bezobzirnim i poganim protivnikom koji je ionako očigledno krenuo na SVE ILI NIŠTA...tu nema mesta zezanju ili opuštenosti a rusi su počeli da se zevzeče sa njima...da sam na mestu rusa ja to ne bih radio nego bih gledao kako što više da ih unakazim i da što više naših ljudi preživi..zezanje nije uputno u ovom trenutku više...je iznenadjenja su uvek moguća gadna iznenadjenja...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *