КО ТО ПОКУШАВА ДА ИЗОПАЧИ СТАВ РУСИЈЕ ПО ПИТАЊУ КОСОВА?

KO TO POKUŠAVA DA IZOPAČI STAV RUSIJE PO PITANJU KOSOVA?

12 maja 2020

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da su se u javnosti pojavile nedoumice i proizvoljna tumačenja stava Rusije o rešavanju kosovskog problema.

On je na svom profilu na Tviteru rekao da se postavlja pitanje, koji je cilj pokušaja da se izopači sadržaj pristupa Rusije.„Ostaje otvoreno pitanje, kakav je cilj pokušaja da se iskrivi i izopači sadržaj pristupa Rusije, da se taj sadržaj prikaže potpuno obrnuto“, objavio je Harčenko na Tviteru.

Podsetimo, Bocan-Harčenko je nedavno u intervjuu za „Politiku“ rekao da rešenje pitanja Kosova i Metohije treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti UN donošenjem nove rezolucije koja bi zamenila važeću Rezoluciju 1244.

Kako je naveo, stav Rusije o rešavanju kosovskog pitanja je kristalno jasan i dobro je poznat.

„Jedini osnov za rešavanje treba da i dalje bude rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, u kojoj su utvrđeni temeljni principi mirovnog rešavanja kosovske krize“, rekao je ruski diplomata.

KOMENTARI20 komentara

 1. Slobodanka says:

  Ko? Naprimer Dušan Janjić direktor Beogradskog Foruma za etničke odnose. On kaže da izjava ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka "odudara od stava Rusije" da će podržati svaku odluku Beograda u rešavanju kosovskog pitanja. Stav Bocan-Harčenka o utvrđivanju nove rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, "već je viđen" i ocenio je da taj stav nije slučajno iznet baš na Dan Evrope. Prema Janjiću scenario o promeni Rezolucije 1244 predstavlja podsticaj da Srbija napusti put ka Evropskoj uniji, čime bi, kako je naveo, "Rusija na veliko trgovala sa Amerikom". On u tome ne vidi interes Srbije, već da on za Srbiju predstavlja opasnost na evropskom putu, kao i politički težak period i "ekonomsku katastrofu", u kojoj, kako je ocenio, "ne bi mogla da pomogne Rusija". "Nije jasan iskreni stav Moskve, ako stav uopšte postoji, prema režimu Aleksandra Vučića", kazao je Janjić i ocenio da izjava Bocan-Harčenka "ne izgleda kao stav podrške".

 2. Milos says:

  Vucic.

 3. test01 says:

  Pa vi mu dajte i drugi "orden" - tovarisi !!!!

 4. Penzioner says:

  Podsetimo, Bocan-Harčenko je nedavno u intervjuu za „Politiku“ rekao da rešenje pitanja Kosova i Metohije treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti UN donošenjem nove rezolucije koja bi zamenila važeću Rezoluciju 1244. Vi opet ponavljate podmetačinu koju je objavila Politika, a na kraju iznosite isto ono što je taj režimski list takođe objavio u istom članku. Stav svih ruskih zvaničnika je ono što na kraju teksta bolodovano pišete „Jedini osnov za rešavanje treba da i dalje bude rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN". Ko to pokušava da izopači stav Rusije po pitanju Kosova (Metohiju, isto kao i on, nikad ne pominjete) znate i vi sami, ali uporno, poput svih režimskih medija, sluđujete narod u Srbiji. Ne objavljujete video prilog o tome šta je izjavio na TV Pink, zbog čega su i Boško Obradović i prof dr. Miladin Ševarlić započeli štrajk glađu. Nadam se da je njegov glasnogovornik koji je takođe štrajkovao glađu, što je jedini slučaj u svetu da vlast štrajkuje protiv opozicije, dobio još jednu plaćenu funkciju, pored postojećih šest. Mašala! NapreDNO!

 5. Zaliv says:

  Rusija nas je od pocetka problema sa Kosovom podrzavala, ne vidim ko drugi bi pokusao da pusti ovu "buvu" osim ovih lupacha u serpice i njihove NVO brace koje finansiraju NATO banditi koji bi da okrenu Srbiju i Srbe ka njima! NECE SRBIJA NIKAD OKRENUTI LEDJA RUSIJI, A NI RUSI SRBIJI I TACKA!

 6. Penzioner says:

  Profesorka zapalila diplomu ispred Skupštine: U ovakvom sistemu uopšte mi ne treba Ovo nećete objaviti, a ni poruku Srba sa Kosova i Metohije upućenu Bošku Obraoviću, ali hoće portali kojima nije cilj ispiranja mozga narodu, koji veoma dobro zna u kakvu ga je situaciju dovela najnekompetentnija vlast u istoriji Srbije. Napunili su javna preduzećima nepismenjacima u kojima nemaju gde ni da sede, a kamo li da znaju nešto uraditi. Šta zna u bilo kojoj ustanovi uraditi onaj ko je preko noći stekao diplomu, koju može vezati mačku o rep. 400 radnika Fabrike kablova PKC u Smederevu dobija otkaze preko SMS, SRAMOTA: Trudnice čak pet meseci bez plate, ZATO ŠTO JE PAMETAN: Vučić se zadužuje po 168 puta većoj kamati. Sve ovo vas ne zanima, ali vam je neizbežna tema Džordž Soroš i predstavnici tzv. "duboke države". Dok Vlada SAD uskraćuje finansiranje SZO Ana Brnabić im uplaćuje dva miliona evra, samo da što pre dobijemo neispitane vakcine. Antene za 5G mrežu niču ko pečurke posle kiše u svakom gradu Srbije, a što stručnjaci upozoravaju na njihov poguban uticaj na zdravlje stanovnika šta je to vlast briga. Rasim Ljajić je odavno zaključio ugovor o uvođenju 5G mreže. Samo napreDNO!

  • Rista says:

   Penzioner, izdanućeš a nećeš znati ni shvatiti. Tako ćeš i svoju decu zaludeti i unuke svoje i odvesti ih sve krivim putem. Udaljićeš ih od pravih problema Srbije. To je jedan od razloga zašto je Vučić na vlasti a ne Džon. Da vam skrene pažnju na pogrešnu stranu. Zar ti stvarno misliš da Vučića i Brnabićku bilo ko sa Zapada pita bilo šta? Oni su tu da ne bi bio Hans ili Džon, na koje bi mi s pravom upravljali kritike pa čak i dugačke cevi. Oni su tu da bi Srbi tupili zube na njih. Oni su vazduh. Oni su tu da Srbi ne bi pljuvali i žestili se ili ne daj bože digli ustanak protiv pravih krivaca, osvajača Srbije, protiv Amerike i saveznika. Još vam fali sledeći stepen polusvesti i da napišete da su Ameri dobri Srbima, a Vučić nije i slične gluposti. Jeste li svesni da su Vučić i Tadić marionete koje se drže na vlasti u Srbiji ali nemaju NIKAKVU funkciju vlasti? Znate li šta su kvislinzi? Vetar! Znate li zašto okupator jedne države postavlja kvislinge, odnosno domaće ljude na mesta precednika a ne svoje age? Nemate pojma. Zato tako i pišete i mislite. Vi ste jedan od mnogobrojnih primeraka Srba koje Amerikanci pozdravljaju. Uspeli su da vas zajebu. Jel vi to shvatate ili ja uzalud objašnjavam? Ostavite te ljude po strani i ništa nećete omanuti nego ćete sagledati pravo stanje stvari. Imate li vi ispod 10 godina ili preko 60 godina? Gde vam je iskustvo, pobogu čoveče? Nije valda da ga nemate?

  • Rista says:

   I ta vam profesorka razumna kao i vi. Zašto nije zapalila diplomu ispred američke ili nemačke ambasade? Da je nisu diplomate savetovale da zapali diplomu u znak protesta protiv Skupštune Srbije, koja nije srpska, nego Srpska Skuptšina Amerike. Veći i ispravan efekat bi napravila da je to uradila na pravom mestu. Samo nema ko da je nauči, bez obzira što je završila fakultet. Napravila je magareću uslugu svojim studentima. Lepo ih uči ko je bombardovao Srbiju i ko pljačka Srbiju. Ne shvatite ovo egoistički slepo. Potrudite se da razmišljate pravilno. To što je profesorica uradila nije uradila gde je trebala da uradi. Doduše, uopšte nije trebala to da uradi. Poruka koju je poslala je samo bacanje peska u oči Srbima. A profesorka!

 7. Rista says:

  Aj Srbi nebute ludi. Znate šta znači kada neki politički glasnogovornik druge države iz rezerve, iznese "stav" na Tviteru? To znači da rusija poručuje americi, ali ne baš zvanično. Srbi, dokle naivnosti? Jel spomenuo da treba zameniti rezoluciju 1244? Ja ne znam, ali koliko mi se čini jeste i ta poruka nije upućena Srbima nego merikancima. Jel vam jasno? Sada ćete dobiti na poklon najmanje 20 tumačenja, 10 plus i deset minus i opet ćete se izgubiti ko magarac u magli i nećete znati šta je istina, ali ćete se pocepati ponovo. Jel rodoljubivi Srbi stvarno veruju u američku rezoluciju i žele rezoluciju 1244? Jel Harčenko stvarno napisao na Tviteru da je treba zameniti? Odmah u persona non grata i marš napolje. Nema veze što si Rus. Jel Harčenko NIJE napisao da treba promeniti rezoluciju? Onda ništa. Neka ostane. Neka neko kopira tu izjavu Harčenka sa tvitera i sve će biti jasno. Ja nisam ni na jednoj socijalnoj medicini i zato nemam pojma šta je na tviteru dok ne pročitam na nekom drugom mestu. A i ne interesuje me nikakva izjava o nekoj rezoluciji na tviteru od strane Rusa niti bilo koga drugog. Ne interesuje me jer imam svoj stav baziran na činjenicama. Vi koji se pokidaste da dokažete kako nas Rusija "od početka" podržava za KiM, odgovorite mi, ali bolje nemojte jer niste kadri sa vašim smućenim mozgovima, kako nas to Rusija od početka podržava? Gde je po vama početak? Jel to vreme kada se KiM otcepilo i sve zapadne države priznale a Rusija nije??? Pa to nije početak, nego finale, kraj. Rusija je uvela sankcije Srbiji 90ih, i nije bila SSSR nego Rusija. Ova, današnja postsovjetska Rusija. Morali su? Ne, nego su radili ono što je bilo u njihovom interesu tada. Rusija nam nije dala nikakvu pomoć za vreme bombardovanja ili ja ne znam za tu pomoć. Rusija nije Srbija i ima svojih problema. Misli na Srbiju, ali mišljenje nije pomoć. Kao, uništili bi nas, pobili sve i jednog Srbina da nije Kine i Rusije? Aj nebute toliko slepi. Bombardovali su dok se nismo predali i proglasili pobedu a prestanak bombardovanja nije ni pod kakvim uticajem ni Rusije ni Kine.

 8. Rista says:

  Rezoluciju 1244 je napravio Klinton, ili neki njegov asistent a Rusi i Kinezi nisu uopšte pitani za to. Glasali su za nju kao i Solomonska Ostrva(ako su glasala, ne znam) a to znači niko ih ništa nije pitao. I sada se Rusi zalažu za AMERIČKU rezoluciju o Srbiji??? Ima značaja ko lanjsi sneg. I rusko zalaganje i rezolucija 1244. Kada se amerima učini da im više ne treba, rezoluciju će pojesti mrak i biće zamenjena sa nekom novom, zamućenom i nedorečenom rezolucijom za koju će glasati i Putin preko Hrčenka i Si preko Maolijeta. I faliće je ponovo a mi ćemo saznati šta ona znači ne prekasno, nego kada dođe vreme. A vreme ne radi za nas., osim generalno a to generalno može da bude novih 500 godina, ukoliko preživimo. Nijedna država nije pomogla Srbiji niti je zaboli za Srbiju danas. A to znači, Srbi moji...Pa vi ste ionako zatucano zaljubljeni u turska i ostala mora, zaboli vas za Srbiju. Da vi mislite kako treba o svojoj dedovini, da se zalažete za oporavak ne bi vi izneli svake godine iz Srbije 2 milijarde dolara da sunčate dupeta i šuplje glave. Pa zašto bi Rusija brinula više od vas??? Da Srbi nisu razbijeni i ispranih mozgova, vi bi te 2 milijarde uložili godišnje u razvoj Srbije, Harčenka isterali i proglasili okupaciju bar KiM.( to je jako ebena varijanta gde sve ostalo pada u vodu. I rezolucije i ama baš sve. Ali treba moći, treba hteti i treba smeti) To bi bio početak suprotstavljanja. Ali onda ne bi smeli da se kurčite po morima turske, znate!

  • Slobodanka says:

   More jeste prirodno lekovito, ne možeš da pišeš šuplju propagandu protiv morskog turizma opravdavajući to nekakvim investicijama u domaću privredu. U šta bi pod današnjim uslovima mogao i smeo da uloži svoj novac sitan srpski akcionar? Ni u šta, jer sve što iole vredi namenjeno je ili srpskim tajkunima ili moćnim strancima. Nije ti dosta što su nas zaključali dva meseca na osnovu preteranog informisanja o covidu-19. Evo i danas više puta u toku dana puštaju nam poruku da ruke treba da peremo 20 minuta, kao mi dosad nismo prali ruke. Nego tebi se dopao ćar od zaključavanja, te ti bi da nas ponovo zaključaš zbog tobožnjih srpskih investicija od kojih mi nećemo imati koristi. Tretiraš nas kao živinu u savremenom kokošinjcu, sabijaš nas na što manji prostor a zauzvrat očekuješ da stižu zlatna kokina jaja. Ama dobićeš jaje u glavu, od mene.

 9. Penzioner says:

  Risto, pročitaj šta piše Pravda i ko se povodom Kosova obraća. Teško Srbiji ako o Kosovu govori Dušan Janjić i Darko Trifunović. Ako ne znaš ko je Dušan Janjić pročitaj to u Tabloidu. Imaš i njegovu sliku sa Haradinajem u restoranu u Prištini. Evo ti i na ovom portalu, ali i na Pravdi, Danijela Servera, najvećeg albanskog lobiste, koji je bezbroj puta "servirao" Vučiću zadatke. Čini mi se da je i Vučić na njegovom fakultetu držao predavanje. Šta je na svom Tviter nalogu napisao Harčenko ne znam, ali znam da je pominjao uključenje i Rusije u pregovore o rešavanju kosovskog pitanja ako to Srbija zatraži, ali Vučiću to ne pada na pamet. On i danas u članku na Pravdi pominje Bajdena, koji je o Srbima govorio ono što pas s maslom ne bi pojeo, ali i Olbrajtovu, koja danas na KiM ima ozbiljan biznis. Zašto su je prilikom predstavljanja škrabotine koju je napisala Česi nazvali "krvava baba" nakon čega je pokupila škrabotine i zaurlala "Prokleti Srbi" verovatno ne znaš. Ako neko izjavi da je bilo opravdano ubiti pola miliona dece u Iraku, da li će ime takve osobe iko normalan pomenuti? Kako ga je Klinton mazio po glavi kad mu je dao dva miliona evra za predsedničku kandidaturu supruge to znaju i vrapci na grani. Da je dovodio (i platio) na svoj predizborni miting i Gerharda šredera, a za savetnika u svojoj vladi angažovao (i platio) Tonija Blera i to ti nije nepoznato. Ako ne znaš, presudom Okružnog suda u Beogradu Kb.381/2000, od 21. septembra 2000. godine među četrnaest najodgovornijih osoba za agresiju nad SRJ na jedinstvene kazne od po dvadeset godina zatvora osuđeni su i Bil Klinton, Toni Bler i Garhard Šreder. Tu presudu ukinuo je Vrhovni sud Srbije nakon petooktobarskog puča, uz obrazloženje da je za to suđenje nadležan Vojni sud, koji je u međuvremenu ukinut. Zašto bi Rusija podržala nezavisnost Kosova kad je Vučić na svakom koraku izjavljivao da priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim. Podržava teritorijelni intergitet Ukrajine, ali ne i sopstvene države. Koliko znam Krim je Ukrajini poklonio Brežnjev, a u sastav Rusije vratili su ga građani Krima referendumom. Kosovo je od Srbije odcepljeno nelegalnom vojnom intervencijom, nezavisnost priznale države koje su učestvovale u toj vojnoj intervenciji, dok više od polovine država članica UN, uključujući i pet država članica EU (Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar) to nije učinilo. Ne znam šta si po zanimanju ali mene su na fakultetu učili da se granice suverene, međunarodno priznate države, ne mogu menjati silom. To će ti reći i svaki student prava koji je položio ispit iz Međunarodnog javnog prava. Ako te zanima mogu ti navesti i broj Rezolucije koja reguliše tu oblast, ali pravo se ne uči na internetu. NATO može vojno intervenisati samo kad je ugrožena njena država članica. Koliko znam, bar u vreme vojne intervencije Srbija nije bila članica NATO, niti je Kosovo i Metohija bilo nezavisna država ili članica te alijanse. Zašto je Vladimir Putin prilikom posete Beogradu, i ne samo on, po ko zna koji put ponovio da se pitanje Kosova i Metohije može rešavati samo u skladu sa odredbama međunarodnog prava i Rezolucije 1244 SB OUN trebao bi znati "najbolji student prava", ali i da međunarodni ugovori, kakav je Briselski sporazum, ne mogu biti u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, na koji je položio zakletvu. I severni deo Kipra je okupirala Turska davne 1974. godine i do danas nezavisnost tog okupiranog dela svoje teritorije Kipar nije priznao, niti ga je priznala i jedna država na svetu. Zašto je Kipar primljen u Evropsku uniju? Zato što ni jedna država članica EU nije učestvovala u agresiji na deo njene teritorije. Države koje su požurile da priznaju nezavisnost Kosova su prvenstveno one koje su učestvovale u nelegalnoj vojnoj intervenciji nad Srbijom (koju nije odobrio Savet bezbednosti OUN, kao jedini nadležni organ). Ako Srbija prizna nezavisnost Kosova time će abolirati odgovornosti države članice NATO koje su učestvovale u agresiji i preuzeti sopstvenu odgovornost za tu intervenciju. Umesto da podnese tužbu za naknadu materijalne štete protiv 19 država koje su učestvovale u agresiji na Srbiju, koja iznosi bar stotinu milijardi evra, priznanjem nezavisnosti Kosova Srbija će još morati Kosovu platiti ratnu štetu, što kosovski zvaničnici odavno pominju. Sve države sveta mogu priznati nezaavisnost Kosova, ali Srbija nikad.

 10. Penzioner says:

  Brišite komentar, ali odgovor na pitanje iz naslova ovog članka dao je komentator Miloš. I u članku koji objavljuje portal Pravda Vučić pominje izraz "lavovska borba", koji je upotrebila Politika. Njegova lavovska borba jednaka je borbi ovce protiv vuka. Kad ga vidi ispred sebe ovca zataba prednjim nogama da ga uplaši i posle dva minuta leži s grlom u njegovim ustima. Takva lavovska borba dovela je Srbiju u najteži ne samo politički već i ekonomski položaj otkad ja znam za sebe. Uvek kad njegovi manipulatorski mediji upotrebe izraz "braća Rusi" tome prethodi još jedan u nizu pogubnih poteza aktuelne vlasti, što sam uvek u komentarima isticao, te me ni malo nije iznenadila Vučićeva izjava da će priznati nezavisnost Kosova u sadašnjim granicama. Učinio je to Briselskim sporazumom, implementirajući Ahtisarijev plan, koji nije prihvatio SB OUN, zbog ruskog veta, ali je i Skupština Republike Srbije donela Razoluciju kojom je jednoglasno odbacila Ahtisarijev plan 2007. godine. To sam već napisao ali to, kao i prethodni komentar, niste hteli objaviti. Tadašnji ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da ni jedna odredba Ahtisarijevog plana nije primenjiva za Srbiju, a poslanici Narodne skupštine deklaracijom su konstatovali da se njome narušava teritorijalni integritet Republike Srbije, kao međunarodno priznate države. Tada se toj Rezoluciji nije protivio potpisnik Briselskog sporazuma.

 11. Penzioner says:

  Milan St. Protić: Ova vlast nema nijednog školovanog čoveka, pobeda 5. oktobra je ostala prazna. Pogledajte taj video prilog TV NOVA S na Jutjubu, pa odgovorite i vi i Rista onoj profesorki zašto spaljuje diplome. Zašto ih spaljuje? Zato što takvi kao ona ne mogu dobiti posao od nepismenjaka koji su zauzeli njeno radno mesto. Koliko poslanika (mladih) u Skupštini ne znaju pročitati ono što su sami napisali? I takvi vrše zakonodavnu vlast. Preko 1500 sumnjivih diploma izdao je Megatrend i ostale škole kojih ima u svakom gradu po nekoliko. Pobogu, u školi u kojoj sam ja radio Ekonomski fakultet, za koji ne zna niko u gradu jer se tu nalazila srednja ekonomska škola, završila je žena koja obavlja poslove šefa računovodstva, a ne zna rad u Wordu. Kad sam je pitao kako je položila Informatiku crkavala je od smeha, ali ima istu platu kao i profesor razredne ili predmetne nastave. Takvih su puna javna preduzeća. U mnogima nemaju gde ni sesti, a kamo li da znaju nešto uraditi. U jednom od takvih javnih preduzeća je i VD direktora ona gospođa koja je štrajkovala pored Martinovića, ali obavlja još četiri fonkcije, za šta ostvaruje mesečnu zaradu od 333.0000 dinara, što je dokumentovao jedan od komentatora na portalu Pravda.

 12. Rista says:

  Normalno da tako mislite i to sam opisao jasno kao dan. Situacija sa kvislinzima u Srbiji je baš tako i nameštena da vi mislite baš to što mislite. Kažem vam, ameri trljaju ruke od zadovoljstca čitajući komentare naših patriota. Vi ne vidite više ništa od Vučića? Da vam ne ponavljam ono što ne volite. Našli ste utešno rešenje. Skinućemo Vučića pa ćemo biti naši na našem. Nećemo! Prosto zato što Vučić nije ni najmanje značajan po pitanjima Srbije. Sve on ispunjava kako mu se naredi i na kraju će neki Vučić potpisati priznanje KiM. Ima tu raznih varijanti kada neko želi nešto u Srbiji, može se Vučić i zaobići da ga ne koriste bez potrebe. Tu su i drugi kvislinzi koji služe u pomoćne svrhe. Neke ste spomenuli. Što se tiče Rusije, i ona je kapitalistička i njena kapitalistička kompanija koristi Srbiju za svoj profit. Rusija takođe sarađuje sa MMF. Vama to ništa ne znači a ja neću da ponavljam jer sam već to objasnio. Ni Kinezi nisu bolji, kao i Južno Korejanci i ko sve ne. Rusija nema tu nekog većeg uticaja. Trenutno su je zaglavili ko čep u bure i zalili vodom. Kina je još manje sposobna a nije baš previše ni obuzeta nekom pomoći Srbiji. I Kina, kao i Rusija ima svojih problema preko glave. Kinezi su se otrgli, razvili i "osilili" zahvaljujući Americi, ali to ima svoju cenu samo vi to ne shvatate pa vas čeka veliko iznenađenje. Ni Kini ni Rusiji neće pasti ni na kraj pameti da pogoršaju svoje trenutno poljuljane pozicije pomažući Srbiji. Ta pomoć Kine i Rusije je manje više ono što ih ne košta previše na svetskoj sceni a i nije neka velika pomoć. Kada su zaista mogli i trebali da pomognu, davali su izjave i čak uvodili sankcije. Dosta Srba se trudi da ih opravda, ali to je žalostan posao. Eto vam praktične pomoći Srbiji. Sankcije. Sve ostalo je trla baba lan i pričaju penzioneri i Slobodanka. Čak i za samu Srbiju pomoć Rusije i Kine je minimalna a za te dve države mikro pomoć. Neće se Rusija sudariti sa Amerikom radi Srbije, neće ni Kina a nisu ni do danas. Pitam se zašto bi nam i pomogli kada milioni Srba troše pare na luksuz. Znate da kritikujete Grke zato što "uvek igraju kolo i olako žive", zar ne? Zato su dužni ko Grčka! A sebe ne vidite. Bar vi skorojedna trećina Srba.

 13. Rista says:

  Dakle, naši kvislinzi nemaju izlaznu varijantu, nemaju gde da pobegnu u slučaju otkazivanja poslušnosti, nemaju čemu da se nadaju i tu su gde su. Da dovrše ono zbog čega ih plaćaju od para srpskog naroda i uskoro će jedan od njih to uraditi. Vama Penzioner, savetujem da proučite kako je Panama otcepljena i priznata kao država. Može da traje decenijama ili manje, Amerika se ne žuri ali neće ni odustati. Zar mislite da se u tako velikoj igri Vučić može pojaviti kao igrač? Ne može. On nije čak ni mešač karata u toj igri i nema ni blizu značaj kao što mu vi pripisujete. Beznačajna ličnost da vas nervira, paniči i DEZORIJENTIŠE. Ne namerno, nego sama njegova kvislinška rabota nosi u sbei tu karakteristiku. Nije on toliko ni moćan ni pametan pa da zavrne jedan ceo narod. Iza njega konce vuče Amerika. A takvih kao on biće dok ima naroda. Do zadnjeg čoveka, samo je ovo već preteška istina za vaša siromašna shvatanja. Do zadnjeg Srbina. U redu se grčevito održavaju kojekakvi Obradovići, Šešelji, Vukadinovići ali su tek u treće pozivnom redu. Ima daleko boljih iz te fele. Pojavljuju se prelepe, plastične doktorice, novinari i starlete postaju ambasadori i ... A koliko vidim dobar deo Srba je nalegao na sve trikove zapada i na kvisling podmetačinu. Vama Slobodanka nemam nameru da odgovorim, jer niste ni shvatili o čemu sam pisao. Ipak, da vam dam savet. Kupite zlato za te 2 milijarde i sakrijte u dušek. Doćiće vreme kada ćete moći da ga sigurno uložite u Srbiju. Zamislite za 10 godina koliko zlata ćete imati? Mogli bi platiti pola američkih kongresmena da lobiraju za Srbiju, pametno devojče. Ovako ste rasipnici sa rasipničkim opravdanjima. Više sa vama neću polemisati, jer samo gubim vreme bez veze i bez ikakvog traga. Ima čitaoca koji se zamisle malo posle mojih komentara i njima su ti komentari i upućeni. Mi komentatori smo najmalobrojniji posetioci ovog portala. Ovo uopšte nije podrška Vučiću nego delimično objašnjenje kako stoje stvari u Srbiji. Vučiću ne treba podrška ni jednog Srbina posebno a kritika ga i ne dotiče. Iza njega je Amerika. On je ono iza čega se očigledo uspešno skrivaju naši okupatori. Mi ostali smo američki robovi slobodnjaci. Pod medijskim i psihološkim udarima Amerike, Srbi su potonuli do dna. Povratak na površinu će i ovako i onako biti težak, ali ovako nasesti je gotovo neverovatno.. Čak nam je dozvoljeno da svoju bedu povećamo otkidajući od usta za morsku so na dupetu.

 14. Rista says:

  Nadam se da će moji komentari i objašnjenja ipak baciti više svetla na trenutno stanje stvari u Srbiji. Ima nekih stvari koje sam napisao bez kontrole i provere, može im se zameriti ali to je samo delić i ne može promeniti sliku stvarnosti koju sam vam naslikao otvoreno i nemilosrdno. Ona je pred vama, a na vama je da je pogledate. Siguran sam da će i moji "neprijatelji" pomalo smanjiti galamu jer nije moguće ne prihvatiti bar deo istine. Kažem prihvatiti, jer svi Srbi tačno znaju istinu a ova lutanja i neprihvatnja istine su samo posledica zamračivanja Srbije od strane Zapada i nekih drugih neprijateljskih država. Možda vas je strah da otvorite oči? Otvorite slobodno. Neće vam biti ni bolje ni gore ali ćete biti svesniji. Trenutno Srbija nema izlaza ali to se menja vremenom. Zato držite otvorene oči. Da vas, na kraju, pitam jedno mučno pitanje. Šta mislite, kada bi Srbija preko noći postala dovoljno moćna da rastera tamne zapadne oblake, da li bi Vučić ponovo bio rodoljub? Sigurno bi bio uz takvu moć, ali imali smo jednog čistog rodoljuba koji se upustio u borbu za Srbiju, pomalo nespreman i nemoćan, pomalo se uzdao u pomoć u koju se danas vi opet uzalud uzdate, ali nažalost, nije bio dovoljno moćan, pomoć se pokzala izdajnikom i ubili su ga u Hagu. Ne odgovarajte na ovo pitanje. Nije vreme i ne znate odgovore. Bar posmatrajući pojedina mišljenja ovde. Doći će odgovor sam po sebi kada dođe vreme.

 15. Penzioner says:

  Risto, u jednoj si stvari u potpunoj zabludi. Vučića podržava Amerika isto onoliko koliko sam ga ja ikad podržavao, pamteći svaku njegovu izgovorenu reč i svako obećanje, od kojih nikad ni jedno nije ispunio. On je očigledno dao obećanje onima koji danas predstavljaju tzv. "duboku državu", ali to obećanje je uzaludna rabota. Već sam naveo neka od tih lica. "Duboka država" grčevito se koprca da smeni Donalda Trampa, da ne bi završila tamo gde joj je mesto. Donald tramp nije vodio rat protiv Srbije, niti mu je u interesu da joj nameće bilo kakve uslove, pa i priznanje nezavisnosti Kosova. Eno ti na Jutjubu izjava Ričarda Grenela kojima opovrgava sve izjave onih s kojima je Vučić pregovarao. Zašto Vučić nikad nije rekao šta je Grenel od njega zahtevao? Preporučio bih ti da pročitaš Rezoluciju 1244 SB OUN (imaš je na internetu) i posebno Aneks 2. Citiraću ti samo tačke koje obavezuju i Vučića i UN, koja još uvek nije ukinula ili izmenila Rezoluciju koju je donela. 5. Uspostavljanje privreneme administracije za Kosovo kao dela međunarodnog civilnog prisustva pod kojim će narod Kosova moći da uživa suštinsku autonomiju u okviru SR Jugoslavije o čemu će odluku doneti Savet bezbednosti UN (pretpostavljam da znaš da je Srbija pravni sledbenik SRJ). Tačka 6. govori o dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja kome će biti dozvoljeno da se vrati i obavlja sledeće funkcije: - Vezu sa međunarodnim civilnom misijom; - Obeležavanje /čišćenje minskih polja; - Održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine; - Održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima 7.Bezbedan i slobodan povratak svih izbeglica i raseljenih lica uz nadzor UNHCR (Visokog komesarijata za izbeglice) i neometan pristup humanitarnih organizacija na Kosovu. 8.Politički proces u cilju uspostavljanja sporazuma o privremenom političkom okviru koji će obezbediti suštinsku autonomiju za Kosovo, uzimajući u potpunosti u obzir sporazume iz Rabmbujea i principe suvereniteta i terotorijalnog integriteta SR Jugoslavije i drugih zemalja regiona, kao i demilitarizaciju OVK. Da li je Vučić tražio povratak dogovorenom broja osoblja iz tačke 6. i 7? Nikad. Da li je zahtevao demilitarizaciju OVK? Ni slučajno. Prema tome on samo sa svih svojih režimskih medija pokušava isprati mozak narodu, ali onima koji imaju bar njegovo obrazovanje ne može prodavati m..a za bubrege.

 16. Penzioner says:

  Moj komentar, kao odgovor Risti, prebacite na članak Vučićevog analitičara Dragomira Anđelkovića datoj Politici, koja je prva objavila laž o tobožnjoj saglasnosti Rusije za izmenu Rezolucije 1244, pa neka on pročita bar Aneks 2 Rezolucije 1244, ako već nije pročitao samu Rezoluciju. U ovom Aneksu je veoma precizno objašnjeno kakav položaj ima Kosovo u Republici Srbiji i šta su još bile obaveze koje Vučić nikad nije pomenuo. Zašto nije ni jedan medij u Srbiji objavio sadržinu Briselskog sporazuma, verovatno zna dežurni analitičar Anđelković. Dakle, koliko god se Vučić i svi njegovi telali upinjali da isperu mozak narodu, Aneksom 2 Rezolucije u tački 5. regulisano je da narod Kosova može da uživa suštinsku autonomiju u okviru SRJ (čiji je pravni sledbenik Srbija), dok se u tački 8. napominje da će se Kosovu obezbediti suštinska smouprava, uzimajući u potpunosti u obzir sporazum iz Rambujea i principe suvereniteta i teritorijalnog intergiteta SR Jugoslavije i drugih zemalja regiona, kao i demilitarizaciju OVK. Vučić sve ovo, ali i ostale obaveze iz Rezolucije koje su date Srbiji (povratak dela srpskog osoblja koje bi obavljalo veze sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom, obeležavanje i čišćenje minskih polja, održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine, održavanja prisustva na glavnim graničnim prelazima i obaveze iz tačke 7. Bezbedan i slobodan povratak svih izbeglica i raseljenih lica Vučić nikad nije pomenuo, ali neprekidno ponavlja da na Kosovu i Metohiji (koju on nikad ne pominje) ništa nije srpsko.

  • Rista says:

   Slažem se svama Penzioner. Ipak sam to već davno batalio a kao dokaz ko stoji iza Vučića je i to da ga niko ne može pomeriti jer radi "dobro". Za koga? Pa za američke interese. To što on "ne sluša" amerikance, videli ste da ne ostavlja traga. Niko ga nije sankcionisao, mislim samo Amerika može, ali nije. To su dvostruke igre i vi se tu zapetljavate. Sve je tačno tako napisano kako ste izneli ali ta rezolucija još štima samo kod Rusa, a koliko i dokle ne znam i kod Srba koji još uvek misle da je ta rezolucija neka slamka spasa. Rezolucija je samo i samo teorija a praksa vam je pokazala da ta teorija ne važi i da je Vučić dobio maltene doživotnu podršku zato što je izbegao rezoluciju. Da sprečim dalju raspravu o Vučićima, dodao bih i "da nije, Vučić Aleksndara, bio bi Vučić Marko". Slažem se potpuno sa vašim stavovima, ali sve je to prošlost samo Amerika nije. Čak i ako na neki način Srbi smene Vučića, biće isto kao i kada je smenjen Tadić. Spoljna stvar za Srbe je u Americi, a unutrašnja stvar za Srbe je u gaćama. Odnosno, imaju li Srbi ono pa da isteraju bagere a ovog puta bi to bilo opravdano. Samo onda ne treba dovesti Koštunicu i đinđića. Treba ići dalje. Za sada je korisnije čekati, iako svakim danom gubimo, ali kako je na svetu zaista došlo do previranja, Srbi ne treba da srljaju a to Srbima ionako ne pada na pamet ovog momenta. Trenutno je ipak bolje čekati. Iako sam ja savim drugačijeg stava ne vredi, jer Srbi ovog momenta ne bi podržali ama ništa što bi ličilo na neko pokretanje otpora. Mediji su zgazili Srbe trenutno i biće teško samostalno bilo šta promeniti na brzinu. Kažem da se uzaludno kačite za rezoluciju i međunarodne zakone. Oni su oruđe Amerike a ne Srbije. Razumem vaše stavove, tačni su, ali na žalost, uzaludni. Evo da vam samo kažem koliko je meni bilo smešna ta rezolucija. Amerika koja nas je satrla, podržala rezoluciju koju nisu pisali ni Kinezi ni Rusi, nego američki stručnjaci. Nikada nisam verovao u tu rezoluciju i zato se nisam ni razočarao u nju, niti smatram da je ona neki zakon. Nije. Ne bih više tu mešao Ruse niti sam ikad imao neko visoko mišljenje o Ruskom stavu. On jeste ispravan, ali samo teoretski i ništa više. Ajd dobro, možda nam malo sačuva vremena a malo i leđa, samo ja ne vidim da se to do sada igde dogodilo. A da bi se dogodilo, Rusija mora ući u Srbiju i pomoći da se ameri isteraju, peta kolona postrelja iako to ne bi bilo potrebno, jer današnji petokolonaši su najobičnije prodane duše bez trunke dvoumljenja gde i kada treba da se okrenu i bili bi veći Srbi od najvećeg Srbina, pa da krenemo ponovo. Ali to je samo pusta želja, gotovo iluzija. Ni sa tim ne računam. Stvarnost je trenutno još uvek na suprotnoj strani. Za Srbe ostaje kolonijalna varijanta ropstva i ništa više. Ne trošite vreme mrzeći i kriveći Vučića. On nije okupirao Srbiju, nego Amerikanci. A šta je on, čini mi se da smo već raspravili. Rezolucija je koska koja je bačena Srbima da je glođu i reže jedni na druge, ali nikada i nigde nije zaživela niti je zato napisana. Čitajući vaše komentare, bez problema sam shvatio da ste u stanju da razmišljate iako ste se zaglavili u teorijama. Krenite dalje. Preskočite rezolucije i razmišljajte šta bi Srbi trebalo da urade da nije te rezolucije. A ona svejedno ne važi. Siguran sam da ćete naći bolja rešenja. Teška su, mada ni ja nisam još načisto šta je rešenje za Srbiju, ali ako krenete i vi putem stvarnosti ne gubeći vreme na teorijama, biće nas dvoje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *