Ко то руши „БИТКУ НА КОШАРАМА“ И ЊЕНЕ ХЕРОЈЕ

Ko to ruši „BITKU NA KOŠARAMA“ I NJENE HEROJE

20 avgusta 2020

Mora li sve u Srbiji da se osramoti, ukalja, unizi. Mora li na sve da se baci senka i od svega da se napravi mizerija i beda. Čime su zaslužile žrtve Bitke na Košarama i njihove porodice da se i ta tema pretvori u primitivno jeftinu šibicarsku igru u javnosti.

Obradovao se najveći deo zemlje kada je obelodanjeno da film „Košare” počinje da se snima, simbolično, na Vidovdan ove godine.Posle decenija antisrpskih „blokbastera” i filmskih pamfleta u kojima su Srbi negativci i ubice, najavljeno je umetničko delo o čuvenoj bici koja je trajala 67 dana mračnog proleća 1999. godine i u kojoj je poginulo 108 golobradih pripadnika JNA.

Sramotne igre oko Bitke na Košarama

Zadrhtalo je srce mnogima kad su čuli da će biti ovekovečeno epsko junaštvo srpskih vojnika koji su sprečili kopnenu invaziju terorista OVK pomognutim NATO avionima, duboko u trbuh Metohije.

Srećni su bili svi kojima je preko glave hiperprodukcija „umetničkih ostvarenja“ u kojima su mladi Srbi predstavljeni kao desničari, skinhedsi, nasilnici, maloumni delinkventi, zločinci.

Uz pomoć države, Vojske Srbije, nacionalnog Filmskog centra, krenulo se u snimanje autentičnog igranog filma na osnovu svedočenja vojnika koji su preživeli pakao u vrletima i gudurama Košara.

Nije prošlo ni dva meseca od prve klape, a usledio je „neočekivani obrt“, koji podseća na neke trivijalne zaplete u domaćim filmovima, a zbog kojeg bi mnogi morali da pocrvene od sramote. Usledio je – rez.

Obelodanjeno je da je film prestao da se snima, pokuljala je u javnost „prljava voda“, a saznali smo, u najkraćem, da postoji nepomirljiv sukob između filmske ekipe i producenata.

Sve zvuči banalno: producenti zahtevaju od režisera Balše Đoga da promeni scenario i „olakša“ priču kako bi se brže snimili i film i televizijska serija. Autor na to ne pristaje, jer je snimanje odmaklo, i sada je Bitka na Košarama – ponovo žrtva.

Nebitno je ovde da li je u pozadini svega sukob koncepcija, umetničkih pogleda i ideja ili samo ucveljenih sujeta.

Nebitno je i da li se iza spora kriju finansijski razlozi, marketinške zakonitosti, pravila divljeg tržišta koja nagrizaju i kulturu.

Nebitno je čak i da li su se u sve uplele i neke zakulisne političke igre, jer se nekima, naročito spolja, sigurno ne bi dopala filmska saga o junačkoj odbrani srpske zemlje. I takvi danas sigurno seire.

Sve je to nebitno u ovom trenutku.

Bitno je da sa ovom groznom epizodom pod hitno mora da se prekine. Odmah!

Ako to nisu u stanju sami da urade filmski radnici kojima je povereno snimanje, onda bi morao da se umeša neko jači – ministarstvo, vlada, vrhovni komandant.Jer Bitka za Košare ne sme više nijedan dan da bude predmet sitnošićardžijskog inaćenja i sramoćenja pojedinaca.

Autoriteti koji imaju poluge moći i koji su obezbedili i novac za film, istog trenutka moraju da pronađu rešenje da preseku užasno spletkarenje i natezanje i da se snimanje filma nastavi. Inače će i sami snositi odgovornost za blamantnu i nedostojnu mrlju na istorijskoj bici.

Bitka za Košare nije samo savremeni srpski mit. U taj rat su poslati mladići sa služenja redovnog vojnog roka koji su imali 20, 21, 22 godine. Ostavili su kosti u snegu Prokletija.

Njihovi roditelji, braća i sestre nisu ih dočekali. Ali će zauvek biti ponosni na njih. Kao što će biti ponosna i Srbija.

Zato niko nema pravo da stavlja sebe ispred uzvišenosti teme i da kalkulantski žonglira pred herojima Košara.

Vidovdan, kad je počelo snimanje Košara, jeste nosio uvek i neki usud kroz našu istoriju. Ali danas je Preobraženje – šansa, a u ovom slučaju i obaveza, da se sve opet preokrene.

Pogledajte i:

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Mi večito zaboravljamo da je 80 000 ustaša, koji su okupirali Srbiju sa Brozom na čelu, ostalo da živi u Beogradu. Takođe zaboravljamo da smo bitku za Košare vodili protiv celog zapada i da smo okupirani i od prvih i od drugih. Zaboravljamo da je Hag osudio sve naše oficire što su branili Srbiju, jer je zabranjeno odupirati se zapadnoj okupaciji i njihovoj vojnoj agresiji.

 2. Kulak says:

  Ko to ruši?Oni kojima nije u interesu da se snimi film na tu temu.Ustaški i šiptarski lobi u Beogradu.

 3. Zorana says:

  Ah, ko. Pa na vlasti su nam namesnici globalista i americke duboke drzave. Oni vladaju i sve odredjuju. Niko drugi se nist ane pita. Da imamo srpsku vlast, nista ne bi bilo upitno i ne bi se provlacilo po novinskim clancima.

 4. petrovgrad says:

  U Srbiji da neko radi protiv Srbije, pa to bi me duboko iynenadilo. Srbija je ve;na dok su joj deca verna. \ivela Srbija.

 5. radmila says:

  Ko rusi? Jasno kao dan - AKTUELNA IZDAJNICKA VLAST!!!

 6. kombijakov says:

  Odjxxxxe producente i dajte paypal link. Srbi sveta ce skupiti pare da se snima po originalnom scenariju.

  • Popara Dorcol says:

   Bas tako!!!

 7. Portopranco says:

  Mnogi tek sada shvataju koliko je jak ustaški lobi u Beogradu.

 8. Popara Dorcol says:

  Kada se vec pise o kicnicarima, sto se ne napise ko Su ti kocnicari. Zasto mora stalno da se nagadja ko je kocnicar. Polazeci putem novca, ocigledno je da danasnjoj vladajucoj hunti cinjenica smeta Jer se ne zeli ucvrstiti ljubav Prema celoj svojoj zemlji na rubu izdaje, bolje receno, prodaje, za Srpsko dobro. Uskoro CE spomenik Madlejn Olbrajt ili slicnih u centru Beograda, potvrditi ko je ko. Zalosno

 9. Bog vidi says:

  Ko sada šta ruši to valjda uveliko rade Soroševi plaćenici, a ko je srušio odbranu Košara koju je naša vojska uspela da odbarni, to su bili Čeda Jovanović i prozapadne demokrate tvrdeći da ta vojska mora da se povuče jer je Miloševićka, i tako sve što smo odbranili ili sačuvali, morali smo da predamo jer je tadašnja nova vlast bila antisrpska a i danas ima duboke korene u nastojanju za samouništenje srpskog pašaluka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *