Ко то тражи да Војводина буде република?

Ko to traži da Vojvodina bude republika?

8 oktobra 2015

Republika-Vojvodina 34U Vojvodini se u poslednje vreme čuju ideje da bi ta pokrajina trebalo da dobije status republike.

U tome prednjači vanpralamentarna Vojvođanska partija, koja je ove nedelje organizovala skup Šetnja za Vojvodinu, povodom 26 godina od takozvana „jogurt revolucije“.

Vojvodina, region ili republika. Ili pokrajina sa širokom autonomijom.

„Potpuno je nevažno kako će se to zvati. Da li će se zvati autonomija ili nekako drugačije“, stav je Roberta Kolara iz LSV

„Federalizacija Srbije, asimetrična regionalizacija, gde bi Vojvodina imala status republike“, je ono za šta se zakaže Aleksandar Odžić iz Vojvođanske partije.

„Te atribute autonomije ne rteba širiti ka atributima državnosti“, ističe Predrag Matejin iz SNS-a.

„Demokratska stranka se apsolutno ne zalaže za elemente državnosti“, kaže Miroslav Vasin iz DS-a.

Tako položaj Vojvodine vide vojvođanski političari.

Dok LSV ističe da je jedina stranka koja se suštinski zalaže za autonomiju Vojvodine, neparlamentarna Vojvođanska partija jedina je otišla korak dalje. Oni traže Vojvodinu republiku u okviru države Srbije.

„Vi ako pogledate današnje nadležnosti Vojvodine, one su značajno manje od predizborne kampanje u 2012. godini kada se aktuelna većina u Banovini zalagala za neke više ciljeve i za veću autonomnost Vojvodine“, kaže Aleksandar Odžić.

Upravo zbog sve glasnijih ideja o Vojvodini republici nedavno su u Novom Sadu osvanuli grafiti „Vojvodina Katalonija“. Iza njih stoji organizacija Mlada Vojvodina, koja je zahtevala radikalizaciju vojvođanskog pitanja. Ta organizacija doveđena je u vezu i sa Vojvođanskom partijom i sa LSV, ali se ubrzo ogradila od obe partije.

„Nije trenutak da oni koji se deklarativno zalažu, a možda i suštinski za bolji položaj Vojvodine međusobno napadaju. Jedno je sigurno, a to je da se za Vojvodinu ne bori grafitima nego onim što mi 25 godina radimo“, kaže Robert Kolar.

Poput LSV, ka autonomaštvu sve više, kako kažu, klizi i Demokratska stranka, uvereni su u SNS.

„Podrška naroda autonomiji, autonomaštvu, secesiji Vojvodine je veoma mala, zanemarljiva i stranke koje to potenciraju doživeće fijasko na sledećim izborima“, rekao je Predrag Matejin.

„Gospodin Matejin može da priča šta hoće i to je politička krajnja nekorektnost. Poznato je da se DS zalaže za snažnu autonomiju Vojvodine značajno veću nego što je ona sada, mi smo u svom programu rekli da se zalažemo za pokrajinu koja će imati mnogo veći broj nadležnosti“, odgovara Vasin.

Kakav će biti položaj Vojvodine možda bi moglo da bude jasnije nakon predstojećih, redovnih ili vanrednih, pokrajinskih izbora. Možda oni daju i odgovor da li je ideja o Vojvodini republici zaista realna ili ipak samo na nivou metafore.

(B92)

KOMENTARI6 komentara

 1. miroslav says:

  GLUPOSTI.

 2. marko says:

  sto vise drzavica, sto vise vladara,i ovako nam kozu ogulise.Odma na izbore i glasanje.Uvijek se neko nadje sa zeljom da postane vladar pa ajde da se podijelimo.

 3. Aleks says:

  Al bi se usrečili al zna se ko stoji iza svega...samo još da obečaju plate ljudima po 1300eur i standard Švica 2 ko slovenci i sad se vidi švica 2 i plate i standard u slo usrali se ...to pojedini smradovi hoče da se obogate i postanu tajkuni uz pomoč zapada i hrvatske koja navodno sere da je u vojvodini večina hrvata ulažu u vojvodinu i oni i zapad a Čanku puni dupe Šoroš on je mađar rodom smrad pa ima interesa a tu su i hrvatse obaveštajne službe lobira se samo neznam šta rade srpske obaveštajne ...znam drkaju k...Ko za kosovo čekaju pa da na kraju kažu znali smo mi to sve hehehe...znali ali ništa napravili da bi sprečili. A taj Šoroš če svedno da odapne u kratko ima 85g ...Ako se tako nastavi za 10-tak godina ako ne i pre zavisi od vanjskog financiranja i interesa otiče i vojvodina..Sad ce jih pumpat mi imamo poljoprivredu zemlju al kad ti sve to kupi stranac ...ostaneš samo seljak bez zemlje:).

 4. Za Srbiju says:

  Srbi nikada ne veruju, a kada se uvere, onda je kasno.

 5. Krajisnik says:

  Skinimo sa vlasti ove izdajnike inace ode i Vojvodina, Raska, Presevska Dolina, Timocka Krajina. Picousti mora otici sa politicke scene i zajedno sa Tadicom, Davinicom, Sutenovcom i Mihajlovicom odgovarati za izdaju pred Narodnim sudom.

 6. pravda says:

  Baba Hitler stoji čvrsto iza ovog plana zna baba da u srpskom narodu danas postoji većina koja će se prodati za neke sitne interese i za očekivati je da Srbi odvoje Vojvodinu i predaju je Njemačkoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *