КО ТО УВЛАЧИ СРБИЈУ У РАТ?

KO TO UVLAČI SRBIJU U RAT?

3 juna 2020

Borci MiG-29 započeli su seriju napada na turski teretni brod s oružjem i fregatu turske mornarice. O tome postoje mnoge verzije: neki govore o „Putinovim sokolovima“, drugi o „Lukašenkovim jastrebovima“, a treći pričaju o srpskim pilotima za komandama migova.

Vojni eksperti upozoravaju da je reč o opasnoj igri i da neko pokušava da u libijsku klanicu uvuče našu zemlju!– Nije probelm što je verovatnoća da su Srbi za komandama MiG 29 gotovo besmislena. Problem je što mediji o tome pišu, a naša zemlja ima mnogo iskustva sa takvim kampanjama! Svakom ataku na Srbiju prethodila je besomučna medijska priprema! Tako je bilo devedesetih u BiH i Hrvatskoj. NATO agresiji prethodio je, takođe, medijski linč Beograda. Zato treba biti posebno obazriv prema pisanjima nekih medija da naši piloti učestvuju u borbama u Libiji i to protiv Turske – kaže jedan ekspert.

On dodaje da ne treba odbaciti ni mogućnost da se iza svega krije namera da se posvađaju Srbija i Turska, koje su poslednjih godina uspostavile blisku saradnju, pre svega na ekonomskom planu.

– To očigledno nekom smeta, mnogo je interesa da se sruše srpsko-turski odnosi, a posebno je do toga stalo nekim zemljama u regionu. Ne treba zaboraviti i da je trenutno u fokusu NATO, EU i SAD problem Kosova koji bi da reše na štetu Srbije. U svakom slučaju naša zemlja mora da odgovori na ovakve medijske nasrtaje – jasan izvor.

Kako god bilo transfer međunarodnog kontingenta plaćenika u Libiju je sve veći. Očigledno, u severnoj Africi započinje još jedan potpuni rat, u kom će ponovo učestvovati široka međunarodna koalicija.

Oko situacije u Libiji javlja se puno dezinformacija, ali pokušajmo da izdvojimo činjenice. Opšti kontekst građanskog rata zapada i istoka Libije mora se uzeti u obzir.

Na strani zvaničnog Tripolija i vlade Fajez al Saraja (PNS) su Turska i Katar. LNA Kalifa Haftara podržava široka međunarodna koalicija u koju su donekle uključeni Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Francuska. Uprkos priznavanju PNS-a od strane Kremlja, čini se da su simpatije ruskog rukovodstva na strani feldmaršala.

Pre više od godinu dana, LNA je pokušala da uredi blic-krig, odmah zauzevši Tripoli, ali se zaglavila. Glavni grad ja zadržan, štaviše, nakon zvaničnog poziva PNS-a, Ankara je prebacila svoje trupe i militante sa severa Sirije u Libiju.

Uz njihovu podršku i široku upotrebu turskih napadačkih bespilotnih letelica, vojska Kalife Haftara trpela je poraz za porazom, vraćajući se na istok.

Plemenski savezi se sada zaklinju na odanost vladi Fajez al Saraja. Sledeći cilj, Tripoli je nazvao napad na grad Tarhuna, važan centar za podršku snabdevanja LNA.

Feldmaršalu u pomoć doleću „nepoznati avioni“ ruske proizvodnje, borbeni avioni MiG-29 i, verovatno, bombarderi Su-24. Borbeni avioni nemaju identifikacione oznake, a njihovi piloti tvrdoglavo ćute u vazduhu, tako da je još uvek teško utvrditi njihovo poreklo.

O tome postoje mnoge verzije: neki govore o „Putinovim sokolovima“, drugi o „Lukašenkovim jastrebovima“, a treći pričaju o srpskim pilotima za kontrolnim tablama.

Najvažnije nije gde, već zašto su stigli. Na primer, pojedini stručnjaci veruje da MiG-29 mora da „prizemlji“ turske UAV-ove da bi smanjio ofanzivni potencijal PNS-a.

Takođe je skrenuta pažnja na činjenicu da je Ankara mogla da odgovori na pojavu borbenih aviona prebacivanjem sopstvenih F-16. Navodi se da su „neidentifikovani“ MiG-29 grubo oterali turski brod koji je nosio puno oružja PNS-u, kao i ratni brod turske mornarice koji ga prati.Informacije su različite: brojni izvori javljaju da je izvršen pravi vazdušni napad, dok drugi kažu da je avion koristio lako oružje, prolazeći „rafalom“ u blizini neprijateljskih brodova.

Podsetimo da je na obale Libije predsednik Erdogan poslao fregate Gabja 496 Gokova i 497 Goksu američke proizvodnje kako bi pokrio PNS svojim sistemom protivvazdušne odbrane.

Ovaj događaj će očigledno podići konfrontaciju na sasvim novi nivo. Turci će bez sumnje odgovoriti prenošenjem sopstvenih borbenih aviona i sistema protivvazdušne odbrane u Libiju i ojačaće morsku komponentu.

Haftar dobija ogromnu pomoć sa druge strane. U pomoć feldmaršala, stigao je odbor sa plaćenicima iz brojnih stranih država: Francuske, Južne Afrike, Australije, Velike Britanije, Malte, pa čak i SAD. Veruje se da će njihov zadatak biti da zaustave isporuku turskog oružja PNS-u.

Očigledno je da su svi protiv Ankare zbog sporazuma o podeli međunarodnih voda, a koji je Ankara primorala zvanični Tripoli da potpiše.

Zahvaljujući njemu, kontrola nad teritorijama Istočnog Sredozemlja, gde su se energetski interesi mnogih igrača isprepletali, pala je u ruke predsednika Erdogana.

U ovoj fazi izgleda da je Ankara pobednica: dok u Tripoliju ima lojalni PNS, svi memorandumi ostaju validni. To znači da će Turci do kraja podržati Fajezovu vladu, a njegove šanse su vrlo dobre.

Za sada niko ne može da predvidi ponašanje Rusije i šta će se dalje događati. Situacija previše liči na onu u Siriji pre ulaska Rusije u rat, kada je izgledalo da su SAD završile posao a onda je ruska vojska iznenada ušla i napravila preokret.

I naravno, ostaje pitanje, ko lansira priče da su srpski piloti za komandama ruskih avionima bez oznaka koji bombarduju turske položaje.

(Informer)

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Ko nam ga uvlaci?

  2. Miki says:

    Pa zar nisu SAD i Zapadne zemlje odnedavno kupovale Mig 29 od istočno evropskih zemalja. Mislim da su ih kupovali radi trenutne provokacije sa Turskom verovatno radi izazivanja ovakvih incidenata,a kakvim slučajem ce im možda posluziti i nestali putnicki avioni od kojih mozda i malezijski.

  3. Kosovac says:

    Ala se utronjali ovaj neimenovani izvor i neimenovani „analitičar“. Njih ne interesuje što neki Srbi ratuju za račun NATO, OUN, Pete Kolone. Sekiracija im je što se Srbi brukaju pa ratuju za račun Rusije. ……….Umesto da kažu „Bravo Srbi, pokazali ste da vi i danas imate vitezove, a ne samo plišane revolucionare i komunističke borce anti roda svog“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *