Koalicija sa Karamarkovim HDZ-om?

Koalicija sa Karamarkovim HDZ-om?

12 septembra 2014

Tomislav KlauškiPiše: Tomislav Klauški

„Objektivno govoreći, Hrvatska još nije sazrela za koaliciju HDZ-a i HNS-a“, izjavio je Radimir Čačić kao tadašnji čelnik narodnjaka, uoči parlamentarnih izbora 2007. godine.

A evo, prije nekoliko dana, taj isti Radimir Čačić, sada kao čelnik novoosnovanih Reformista, bez ikakvog traga nelagode ponosno izjavljuje: „Apsolutno ima mogućnosti za koaliciju s HDZ-om“.

Što se dogodilo u tih sedam godina?

Čačić je došao na vlast, sišao s vlasti, otišao u zatvor, izašao iz zatvora, izbačen je iz stranke, osnovao stranku. HDZ je završio na sudu, jedan njegov predsjednik u zatvoru, a onaj drugi u zagrljaju Franje Tuđmana, zbog čijeg je nasljeđa Čačić godinama odbijao koaliciju s HDZ-om.

Sada, pak, tvrdi da je otvoren za koaliciju sa strankom koja je osuđena zbog korupcije i crnih fondova i koja sada širi mržnju, nesnošljivost, najavljuje lustraciju, ratuje s udbašima, napada komunjare, ruši ćirilicu, priprema političko čišćenje školstva, zajedno s uklanjanjem nasljeđa Josipa Broza Tita.

Sada su izgleda sazreli uvjeti za Čačićevu koaliciju s HDZ-om. On je bio u zatvoru, a HDZ je bio na sudu.

Koalicija sa Sanaderom

S druge strane, HSLS s time odavno nema problema.

On je koalirao sa Sanaderovim HDZ-om u onim najgorim godinama grabeži i korupcije, a baš jučer njegov predsjednik Darinko Kosor potpisao je s HDZ-om ugovor o predizbornoj i postizbornoj koaliciji.

Ako je netko zaboravio, radi se o liberalnoj stranci, koja je sada zasnovala suradnju sa strankom čiji se predsjednik već gotovo dvije godine trudi pobjeći što dalje od liberalnih tekovina u odnosu prema manjinama i nasljeđu antifašizma, prema političkoj toleranciji, pristojnosti i umjerenosti.

Dok Karamarko zastrašuje liberalne birače, liberalna stranka s njime potpisuje koaliciju. Ne može bolje.

Pa što to HDZ čini toliko privlačnim umjerenim strankama centra?

Karamarko je privlačan

Karamarkova logika je jasna. U trenutku kad se ljevica koprca u sukobima, aferama, međusobnim obračunima, kad se stranke raspadaju i svađaju, a rejting im – s izuzetkom još nedozrelog ORaH-a – postojano pada, Karamarko je taj koji okuplja stranke za koaliciju.

On u javnosti ostavlja dojam poželjnog partnera, dok svi bježe od Milanovića. To je dovoljno za stvaranje pozitivnog dojma oko stranke kojoj su svi prognozirali propast i gašenje, a ona se u tri godine Milanovićeve vladavine uzdigla do pozicije najsnažnije stranke.

I prve koja bi mogla dobiti priliku oformiti Vladu.

Za to joj trebaju koalicijski partneri, naročito iz centra. Nema veze što se radi o Kosorovim liberalima, svedenim na razinu statističke greške, ili o Čačićevim još nedefiniranim reformistima, bitno je da birači vide kako je HDZ ponovno postao privlačan centrističkim strankama.

A kad smo već kod toga, moramo se još malo vratiti na Čačića.

Trgovci i partneri

On je prije sedam godina, uoči parlamentarnih izbora 2007. godine, bio najglasniji u optužbama na račun HSLS-a i njegova partnera HSS-a, nazivajući ih „trgovačkom koalicijom“ koja koketira s obje velike stranke, da bi se na koncu priklonila onoj pobjedničkoj – Sanaderovu HDZ-u.

Sada istu stvar radi Čačić sa svojim najavama o tome da je otvoren za postizbornu suradnju i s Karamarkovom strankom, naravno ako ona dođe u poziciju sastavljati Vladu.

Još samo treba vidjeti želi li Karamarko primiti u koaliciju nekadašnjeg drugog čovjeka Kukuriku koalicije, neformalnog premijera Milanovićeve vlade, koji je upravo stigao s odsluženja zatvorske kazne.

Tko zna, možda će HDZ nakon izbora doći u poziciju da ima kriterije.

Kad ih već Kosor i Čačić baš i nemaju na bacanje.

Moratorij na HDZ

Jer, taman kad se činilo da će sve umjerene i iole normalne stranke staviti moratorij na bilo kakvu koaliciju sa strankom koja je najprije devastirala hrvatsku ekonomiju, a sada najavljuje da će to učiniti i hrvatskoj demokraciji, one se guraju koja će prva skočiti Karamarku u zagrljaj.

Prije sedam godina HSLS se opravdavao da koalira sa Sanaderom zbog njegove centrističke i umjerenjačke politike, ne mareći za Sanaderovu pljačku i uništavanje ekonomije. Sada govore kako s Karamarkom kreću u spašavanje gospodarstva, ne mareći za ono što bi HDZ mogao napraviti na političkom i svjetonazorskom planu.

Čačić se, pak, godinama zaklinjao u antifašizam, a sada ostaje otvoren za suradnju s čovjekom koji bi želio antifašizam izbrisati iz Ustava.

Je li to znači da su „sazreli uvjeti“ za koaliciju s HDZ-om?

Vjerovali smo da je Hrvatska trebala sazreti onoga trenutka kad se HDZ skinuo s vlasti i završio pred sudom. Ali evo, Čačić nam, zajedno s Darinkom Kosorom, otkriva da smo bili u zabludi.

(24sata.hr – Zagreb)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *