KОЦKА ЈЕ БАЧЕНА! Kина навлачи САД на танак лед?

KОЦKА ЈЕ БАЧЕНА! Kина навлачи САД на танак лед?

3 септембра 2023

„Тежња САД да се боре до последњег Украјинца због неприхватања показивања своје слабости Kини довешће до исцрпљивања војног потенцијала за одбрану Тајвана“, изјавио је колумниста „Америцан Цонсервативе“, Бредли Делвин.

– Аргумент у корист подршке Kијеву лежи у томе, да ако САД не заштите Украјину, Kина ће напасти Тајван. Међутим, не узима се у обзир да ће, ако Kина заиста предузме кораке према Тајвану у наредних неколико година, резерве које су већ смањене због подршке Украјини, учинити пружање помоћи Тајвану тежим и скупљим.Спољнополитички естаблишмент, који је изгубио рат у Ираку и Авганистану, поставља темеље пораза у два рата – против Русије и Kине – две нуклеарне силе, што угрожава читаву људску цивилизацију“, написао је колумниста.

У материјалу се наводе подаци Америчког центра за обнову (ЦРА), према којима многи од тих оружаних система које САД шаљу Украјини такође су потребни Тајвану: „Тренутно постоје застоји у испоруци оружја Тајвану у износу од око 19 милијарди долара, делимично због тога што САД дају приоритет испорукама оружја Украјини.“

Реторичко питање о томе шта је важније с гледишта Kине – одлучност САД да помогну Украјини „до последњег Украјинца“, или ослабљивање војног потенцијала Тајвана – аутор чланка оставља отвореним.

– Ако помоћ Украјини и даље долази на рачун потенцијала САД-а, свет би ускоро могао добити одговор на ово застрашујуће питање – закључио је Делвин.

Ситуација око Тајвана се значајно заоштрила након посете тог острва бивше председнице Представничког дома САД-а, Ненси Пелоси, у августу прошле године.

Kина, која сматра Тајван једном од својих провинција, осудила је посету политичара, видећи у томе подршку САД тајванском сепаратизму, и одржала масовне војне вежбе.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u