KОЦKА ЈЕ БАЧЕНА! Kина навлачи САД на танак лед?

KOCKA JE BAČENA! Kina navlači SAD na tanak led?

3 septembra 2023

„Težnja SAD da se bore do poslednjeg Ukrajinca zbog neprihvatanja pokazivanja svoje slabosti Kini dovešće do iscrpljivanja vojnog potencijala za odbranu Tajvana“, izjavio je kolumnista „American Conservative“, Bredli Delvin.

– Argument u korist podrške Kijevu leži u tome, da ako SAD ne zaštite Ukrajinu, Kina će napasti Tajvan. Međutim, ne uzima se u obzir da će, ako Kina zaista preduzme korake prema Tajvanu u narednih nekoliko godina, rezerve koje su već smanjene zbog podrške Ukrajini, učiniti pružanje pomoći Tajvanu težim i skupljim.Spoljnopolitički establišment, koji je izgubio rat u Iraku i Avganistanu, postavlja temelje poraza u dva rata – protiv Rusije i Kine – dve nuklearne sile, što ugrožava čitavu ljudsku civilizaciju“, napisao je kolumnista.

U materijalu se navode podaci Američkog centra za obnovu (CRA), prema kojima mnogi od tih oružanih sistema koje SAD šalju Ukrajini takođe su potrebni Tajvanu: „Trenutno postoje zastoji u isporuci oružja Tajvanu u iznosu od oko 19 milijardi dolara, delimično zbog toga što SAD daju prioritet isporukama oružja Ukrajini.“

Retoričko pitanje o tome šta je važnije s gledišta Kine – odlučnost SAD da pomognu Ukrajini „do poslednjeg Ukrajinca“, ili oslabljivanje vojnog potencijala Tajvana – autor članka ostavlja otvorenim.

– Ako pomoć Ukrajini i dalje dolazi na račun potencijala SAD-a, svet bi uskoro mogao dobiti odgovor na ovo zastrašujuće pitanje – zaključio je Delvin.

Situacija oko Tajvana se značajno zaoštrila nakon posete tog ostrva bivše predsednice Predstavničkog doma SAD-a, Nensi Pelosi, u avgustu prošle godine.

Kina, koja smatra Tajvan jednom od svojih provincija, osudila je posetu političara, videći u tome podršku SAD tajvanskom separatizmu, i održala masovne vojne vežbe.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *