KОЦKА ЈЕ БАЧЕНА: Разговор Трампа и Ердогана о Сирији KОЈИ ЈЕ СВЕ ПРОМЕНИО

KOCKA JE BAČENA: Razgovor Trampa i Erdogana o Siriji KOJI JE SVE PROMENIO

29 decembra 2018

Razgovor dvojice lidera doveo do promene pravca rata u Siriji i turskog preuzimanja obaveze da se „otarasi“ terorista Islamske države.

Kada je američki predsednik Donald Tramp pozvao predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana 14. decembra upitao ga je da li mogu da se „otarase“ terorističke grupe tzv. Islamske države, ukoliko Amerika povuče svoju vojsku, kažu neimenovani izvori Rojtersa.Agencija navodi da je razgovor trebalo da bude rutinske prirode, odnosno „standardno upozorenje“ Erdoganu zbog njegovog plana da napadne Mandžib i pripadnike kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG) koje SAD podržavaju.

Tako je, ocenjuje Rojters, razgovor dvojice lidera doveo do promene pravca rata u Siriji i turskog preuzimanja obaveze da se „otarasi“ terorista Islamske države.

Erdogan je, kažu izvori, odgovorio da je turska vojska spremna za zadatak.

„Onda to uradite“, rekao je Tramp nekoliko trenutaka pre nego što je svom savetniku za nacionalnu bezbednost Džonu Boltonu, koji je takođe bio uključen u poziv, poručio da započne sa povlačenjem američke vojske iz Sirije.

„Moram da kažem to je bila neočekivana odluka. Reč “iznenađenje“ je prosto previše slaba da opiše tu situaciju“, kaže jedan od pet neimenovanih turskih izvora Rojtersa, koji su sa agencijom razgovarali o telefonskom pozivu.

Da je dobio više nego što se nadao od Trampa, ocenio je direktor za turski program na Vašingtonskom inistitutu Soner Čagaptaj.

„On je zatražio od SAD da se late YPG, ali ne da povuku svoje trupe“, rekao je Čagaptaj.

Kako bi se prilagodila novoj situaciji, Turska pokreće nove, intenzivne, razgovore sa Vašingtonom i Moskvom, a zvanična Ankara očekuje posetu američkih vojnih zvaničnika u predstojećim danima.

Rojters očekuje da bi Bolton trebao da se pojavi, a moguće i specijalni izaslanik SAD za Siriju Džejms Džefri.

U Moskvi će sutra biti šef obaveštajne službe Turske, kao i ministri spoljnih poslova i odbrane.

„Naravno da će biti teško. Sada ceo problem mora da se isplanira ispočetka“, rekao je neimenovani turski bezbednosni zvaničnik.

Neimenovani američki zvaničnik kaže da se trenutno radi na planovima o povlačenju američke vojske iz Sirije kroz narednih nekoliko meseci, a da je jedan od predloga povlačnje koje bi trebalo da traje 120 dana.

Vašington takođe uzima u obzir šta bi trebalo uraditi sa oružjem koje je dostavljeno pripadnicima YPG, a koje bi trebalo da bude izneto iz zemlje po završetku kampanje protiv tzv. Islamske države, navodi agencija.

Kao posledicu Trampove odluke da povuče vojsku, Erdogan je odložio planiranu ofanzivu na severoistok Sirije. Turska smatra da bi oružje dostavljeno pripadnicima YPG moralo da bude povučeno kako ono ne bi bilo iskorišćeno protiv turskih vojnika.

Još jedan, neimenovani turski zvaničnik, upozorava da se mora razmotriti ko će i na koji način „popuniti“ prazninu koja ostaje iza SAD i da je za to neophodna koordinacija.

Upozorava i od problema ukoliko se ne postigne sporazum o situaciji koja će nastati.

„Da li je ovo velika pobeda za Tursku. Trenutno nisam siguran“, rekao je zvaničnik.

KOMENTARI5 komentara

 1. Deda Micko says:

  Erdo i Turci preuzeli su na sebe da odrade posao za cioniste. Samo napred, Erdogan je jos gluplji od Trampa.

 2. Budi Bog s nama says:

  To je isto kao da se turska otarasi same sebe, pa ovi islamisti su zaostaci osmanlijskog carstva. Jedino ako erdogan vidi nešto dobro u tome, odnosno njegova navodna borba mu daje mogućnosti da i sam postavlja neke uslove zapadu i tako implementira neke svoje ciljeve. Ali islamska država da se ukine? To ne može čim je to jednom pokrenuto kao ideja i nastojanje, kao što je pokrenut i NVO i sve što je pokrenjuto.

  • Velika Metla says:

   Koji crni zaostaci osmanlijskog carstva???? Je li moguće da ne kapiraš da su ti "islamisti" vojska naci-amerike i čifuta??? E sad,naravno da je bilo i onih budala koji su poverovali da se tu radi o stvarno nekakvoj "islamskoj državi",pa požurili da se nađu u njenim redovima,ali kad su videli o čemu se radi pokušali su mnogi da napuste,ali su bili likvidirani ! Retki su uspeli da se izvuku,i da kažu istinu o navodnoj "islamskoj državi"!

   • Budi Bog s nama says:

    I to je tačno, ali zašto je onda Erdogan dolazio u staru osmanlijsku enklavu u Sarajevo tako počašćen i tražio od bosanaca da uče turski? Tamo su sada nazivi dvojezični bosanski i turski. Američki cionisti samo koriste spremnost ratobornih da njima ratuju. A osim Putina za sada ne vidim pravog lidera koji se suprotstavio ovom zlu. Što reče prijatelj u donjem komentaru sve će se otkriti po delima njihovim jer se drvo po svom plodu poznaje.

 3. Velika Metla says:

  Ovi "islamisti" su vojska "duboke države",i naravno da ih treba sve do poslednjega satrti! Da li će to ići u tom pravcu videćemo! Ja lično turetu NIŠTA ne verujema ovome klovnu još i manje! Tek kad vidim dela mogu da im nešto i poverujem,a do tada.............,ništa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *