KOČO DANAJ PONOVO PROVOCIRA: Svi crnogorski Albanci da se pripoje „prirodnoj Albaniji“

KOČO DANAJ PONOVO PROVOCIRA: Svi crnogorski Albanci da se pripoje „prirodnoj Albaniji“

5 новембра 2014

KocoDanaj1Predsednik Liste za Prirodnu Albaniju Kočo Danaj izložio je platformu za ujedinjenje Albanaca u regionu u jednu državu, „prirodnu Albaniju“, tvrdeći da je to „ponuda mira, a ne rata“.

On je izjavio je da je Vladi Crne Gore poslao otvoreno pismo u kome izlaže detalje te platforme, koja uključuje i otcepljenje nekih delova te zemlje naseljenih Albancima.

Tekst pisma je poslao i podgoričkom listu „Dan“, kao i, kako tvrdi, i vladama Srbije, Grčke i Makedonije.

U njemu se ističe da „ako Srbi u Bosni i Hercegovini mogu da insistiraju na otcepljenju Republike Srpske i njenom pripajanju Srbiji, onda mogu i Albanci u Crnoj Gori da insistiraju na samoopredeljenju i zajedničkoj budućnosti s maticom Albanijom“.

„Neki srpski političari, grčki, makedonski ili crnogorski pa i neki albanski, plaše se da će ujedinjenje izazvati domino efekat u regionu. To nije istina. U regionu nema nijedne druge nacije koja je, praktično, sused samoj sebi“, navodi on.

„Konkretnije, kada prelazite granični prelaz Hani i Hotit (Božaj), koji spaja Albaniju i Crnu Goru, ulazite na albansku teritoriju koja se zove Tuzi. Kada prelazite Morines, koji spaja Kosovo sa Albanijom, morate doći na albansku teritoriju. Kada prelazite Elezit, koji spaja Kosovo sa Makedonijom, opet ćete se naći na albanskoj teritoriji a kada pređete Votes, koji spaja Grčku sa Albanijom, nalazite se svakako na albanskom tlu. Dakle, gde je tu domino efekat“, objašnjava svoju teoriju Danaj i zaključuje – „nigde“.

Kako je opisao, albanska nacija jedinstven je slučaj na evropskom kontinentu, jer je „zvanična Albanija jedina država Evrope koja duž svojih granica ima samu sebe“.

On takođe kritikuje političare u regionu koji, kada govore o ujedinjenju Albanaca, govore o „velikoj Albaniji“, a reč je, ustvari, po Danaju, o „prirodnoj Albaniji“, što znači u svojim prirodnim granicama.

„To su granice koje je objavila Valonska skupština 28. novembra 1912. godine. Što se tiče međunarodne zajednice, ja znam da ona traži mir i stabilnost u regionu, i zato je počela da podržava ideju o ujedinjenju Albanaca“, smatra Danaj.

On je naveo i da „nosioci ideje prirodne Albanije ne podržavaju nasilje, njihova je deviza dijalog sa svakim, o svačemu, tako da zagovornici te ideje smiruju region, stabilizuju situaciju i donose priliku da se stabilizuju i druge države, kao što je BiH“.

„Nasuprot ovome, biće nastavljena destabilizacija regiona jer će radikalne snage dejstvovati“, ocenjuje ovaj albanski političar u Crnoj Gori.

Po njemu, prirodna Albanija znači i zamenu osovine Beograd -Atina trouglom Beograd -Tirana -Atina, nakon ujedinjenja Kosova i drugih delova albanskih teritorija sa matičnom zemljom, Albanijom.

On je kritikovao i to što Vlada Crne Gore ne daje Tuzima, naseljenim brojnim Albancima, status opštine, dok takav status daje Gusinju koje ima 1.700 stanovnika, i koje je puno manje od mesta Tuzi.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u