КОД ИРСКЕ КЊИЖЕВНИЦЕ Срби негативци и убице!

КОД ИРСКЕ КЊИЖЕВНИЦЕ Срби негативци и убице!

5 октобра 2016

kul-2_620x0-45g5

РОМАН угледне ирске књижевнице Едне О’ Брајен (86) под насловом „Мале црвене столице“, који говори о некадашњем лидеру босанских Срба Радовану Караџићу и његовом скривању под именом Драгана Давида Дабића, једна од водећих српских издавачких кућа, како сазнају „Новости“, није хтела да објави иако је имала рукопис у рукама.

Дело чији је главни јунак др Владимир Драган „исцелитељ и сексуални терапеут из Црне Горе“, дуге беле браде и косе, обучен у црни капут, који долази у једно мало ирско село и почиње нови живот не би ли сакрио свој прави идентитет, објављено је на енглеском језику за Сајам књига у Лондону, прошлог априла.

Чак и неупућеним западним читаоцима није било тешко да проникну како се једна од водећих светских књижевница, за коју Филип Рот каже да је најталентованија ауторка која тренутно пише на енглеском језику, послужила животном причом ратног председника Републике Српске, а сада хашког оптуженика.

По нашим сазнањима, наш издавач, као и преводилац овог дела су у време када се књига појавила на Западу прочитали рукопис и проценили да је посреди чиста политичка пропаганда. Књига обилује тезама да су Срби искључиви кривци за рат у БиХ, а прича је једнострана, острашћена и пуна нетачних закључака које не трпи чак ни фикција.

Една О’ Брајен и не крије да је кроз лик Владимира Драгана описивала Караџића:

– Једном сам била у Европи, у Немачкој, гледала сам телевизију и видела сам, потпуно запрепашћена, тог човека изведеног из аутобуса на рути према Црном мору који је радио као исцелитељ у Београду 12 година. Лечио је уз помоћ шестонедељног дописног курса. Наравно, власти су знале где је он, али одлучиле су да га не предају – изјавила је књижевница у разговору за загребачки „Вечерњи лист“.

Скривање Радована Караџића иза лажног идентитета Драгана Дабића, очигледно је провокативан књижевни материјал. Недавно је славни бразилски писац Пауло Коељо демантовао да је пре шест година имао сличну намеру, иако су Караџићеви правни саветници „Новостима“ потврдили да је постојала пишчева идеја да се у Хагу сусретне са потенцијалним јунаком.

Пре четири године је и наш редитељ Горан Марковић порицао да се иза главног лика његовог комада „Доктор Д“ изведеног у Београдском драмском, крију Караџић – Дабић. Једина која није демантовала извор инспирације била је књижевница Мирјана Ђурђевић. У њеном роману „Први, други, трећи човек“, који се појавио неколико година пре Караџићевог хапшења, као јунак постоји лидер босанских Срба сакривен иза идентитета психијатра у једној београдској приватној клиници.

ПОРУКА

НАСЛОВ романа Едне О’ Брајен алузија је на 643 мале столице које су поводом обележавања 20 година од опсаде Сарајева симболично представљале децу страдалу током сукоба. Иначе, на почетку романа ауторка цитира Његоша: „Вук на овцу своје право има.“

KOMENTARI6 коментара

 1. komita says:

  nikad nisam cuo za tu spisateljicu? Svuda u svetu se tolerise pesnicka sloboda u fiktivnim romanima pa cak i kad su inspirisani stvarnim dogadjajima i likovima. Nema tog naroda koji nije potkacen negde u nekom romanu.

 2. jeremija says:

  Autorka je kreten, danas je literature samo grana novinarstva, pogledajte samo kakvi pacovi dobijaju Nobela.

 3. Za Srbiju says:

  Заборавила је како изгледа секс, па почела да се бави политиком у 86. години.

 4. Za Srbiju says:

  Анализирајте западну књижевност и филозофију. Све се своди на две теме: неограничену слободу и неограничени број истина. Убише се да објасне, што слободе, а што истине, постављајући себе изнад творца. Колико изгубљеног времена и енергије! А одговор је само једна реч - МОРАЛ. Човек је слободан, колико је моралан, односно неморалан. За моралне људе, истина је само једна, свеопшта.

  • Za Srbiju says:

   Све остало је паламуђење и лупетање. Продавање магле, односно покушаји да се оправда неморал. Престаните да читате књиге западних аутора. Прочитани су.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u