Код Мосула пронађена масовна гробница са 4.000 тела, жртава ИД

Kod Mosula pronađena masovna grobnica sa 4.000 tela, žrtava ID

25 februara 2017

WYujhB1P_620x0

Nedaleko od Mosula, u kojem se trenutno vodi operacija protiv terorista DAEŠ-a, pronađena je najveća masovna grobnica u Iraku, u kojoj se, kako se pretpostavlja, nalazi oko 4.000 tela, prenosi „Telegraf“.

Prema pisanju lista, ogroman krater nalazi se u oblasti Hasfa nedaleko od puta koji povezuje Mosul s iračkom prestonicom Bagdadom. Teroristi DAEŠ-a ubijali su iračke vojnike zarobljene 2014. godine i bacali njihova tela u ovu jamu.

Prema rečima lokalnih žitelja, ubistva u Hasfi počela su šest meseci pošto su teroristi DAEŠ-a na leto 2014. godine zauzeli Mosul.

Očevici prenose da je većina žrtava streljana, a jama je, prema njihovim procenama, bila duboka više od 400 metara pre nego što su u nju počeli da bacaju tela.

Jedan od očevidaca ovih događaja saopštio je da je pod prisilom morao da gleda kako teroristi u toku samo jednog dana ubijaju oko 2.000 policajaca i vojnika, među kojima je bio i njegov rođak.

U drugom slučaju, Mahmud je bio očevidac guranja autobusa punog Jezida u jamu.

Do juna 2015. godine teroristi su zatrpavali krater zemljom, nakon što su unutra ubacili napunjene kontejnere i delove betonskih zidova.

Protekle sedmice premijer Iraka Hajder el Abadi objavio je da je počela operacija oslobađanja zapadnog dela Mosula od DAEŠ-a. U petak su iračke vladine snage oslobodile vojnu bazu i selo na jugozapadu od Mosula i ušle u stambene četvrti u zapadnom delu grada. Iračka vojska je preuzela potpunu kontrolu nad aerodromom.

Istočni Mosul potpuno je oslobođen od terorista tokom operacije iračke vojske i koalicije na čelu sa SAD u oktobru prošle godine.

(Izvor: sputniknews.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *