KОЈА ДРЖАВА ЈЕ НАЈСИРОМАШНИЈА У ЕУ? Објављени изненађујући резултати – ево ко је последњи на листи

KOJA DRŽAVA JE NAJSIROMAŠNIJA U EU? Objavljeni iznenađujući rezultati – evo ko je poslednji na listi

17 decembra 2021

Standard građana u Hrvatskoj bio je u pandemijskoj 2020. godini približno za trećinu niži od proseka u Evropskoj uniji, a lošiji je samo u Bugarskoj, pokazuje danas objavljeni izveštaj Eurostata.

Eurostat meri standard stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, koja pokazuje koliko su dobara i usluga pojedinci konzumirali, bilo da su za njih plaćali sami ili su trošak snosile države odnosno nevladine organizacije, napominju u evropskoj statističkoj kancelariji.Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku iskazana je standardom kupovne moći, veštackom valutom koja eliminiše razlike u cenama među zemljama.

U 2020. najviši je standard, iskazan stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, zabeležen u Luksemburgu, za 45 posto veći od proseka Evropske unije, prema najnovijoj proceni Eurostata.

Slede Nemačka i Danska, gde je bio za 24 odnosno 22 posto veći od proseka, a blizu su i Holandija i Austrija, gde se kretao na 17 odnosno 16 posto iznad evropskog proseka.

Najbliži su proseku po stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku u 2020. bili Kipar, Italija i Litvanija, gde je standard bio niži za oko četiri odsto od prosečnog na nivou Unije.

U Irskoj je bio za 10 procenata ispod, a u Francuskoj isto toliko iznad proseka.

KOMENTARI12 komentara

 1. Crbija cveta says:

  Ako se osećaš Švorc, džaba tebi statistike bate.

 2. Lazar says:

  Koga ne mrzi da proveri šta tačno piše u izveštaju, videće da se redosled odnosi na države članice EU. Mi smo na toj listi daleko iza Hrvatske, a ispred nas su čak i takvi ekonomski džinovi kao što su Albanija, Montenegro, Bugarska i Rumunija. O Turskoj da ne pričamo. Proverite sami (da vas ja ne bih lagao... 😁🥵🤔). Znači mediji, koje kontrolišu gaulajter zvani "hulja" i mutava ped**ka, lažu od a do š i to kako zinu... Nikakav mi ekonomski tigar nismo. Nažalost...

  • Suzuki Vitara says:

   Lazo, Lazo, po stojku mi mazo, pa polizo. Usrasko mali, ne foliraj se da si Srbin, ti si mali Croasan Pusikaric.

   • Lazar says:

    Poštovani profesore, rekao sam da sami proverite izvor vesti, da vas ja ne bih lagao. Sve je onako kako sam preneo izveštaj Eurostata. Nisam ja ništa dodao sto nije napisano u izveštaju Eurostata. Da li to prevazilazi vaše intelektualne mogućnosti?

 3. Beli Orao says:

  baš me briga nek crknu , samo da nas idiot ne uvuče u EU !

 4. Ovcoizovani covid idiot says:

  Hrvacka je najsiromasnija. Po realnom bdp-u Srbija je za 5 mesta ispred Hrvacke. Nazalost mediji/novinari koriste nominalni bdp koji je po ekonomskoj nauci najneprecizniji makroekonomski pokazatelj i po njemu ispada ovo sto citamo. Nazalost ne pokazuju nam poredak po metodi realnog obracuna bdp-a.

  • Lazar says:

   Radi se o "Real GDP per capita" (Realni BDP po glavi stanovnika). Po toj listi redosled evropskih ekonomskih džinova je sledeći:... Croatia, Turkey, Romania, Bulgaria, Montenegro, Serbia... 🥶🥵. Evo linka: https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/sdg_08_10/default/bar?lang=en Moguće da Pink i RTS imaju neku tačniju listu, ali ja te izvore ne proveravam već par decenija. 🤔🙄

   • Ovcoizovani covid idioti says:

    Mag. ekonomije sam, sta si ti ???

   • Baki says:

    Moguće, obrnutim redosledom...

 5. Ex prof. H. Novi says:

  Postoje različiti kriterijumi za utvrđivanje bogatstva jedne zemlje. BDP per capita je jedan od njih, ali je to priča o sarmi: jedni jedu kupus,a drugi meso. Drugi je ‚‚paritet kupovne moći‚‚ prema američkom standardu koji za polaznicu uzima cenu hamburgera MC Donalds u različitim zemljama. Treći je regionalna preraspodela bogatstava unutar jedne zemlje (opet priča o sarmi). Četvrto je valutni disbalans koji nameće Svjetska banka na štetu reale kupovne moći i procentu zaduženosti zemalja. Ako ste prezaduženi u dugom roku vaš rejting je viši, ali dugoročno vi nestajete. Peto, pripadnost klanu koji vas podržava u vezi štampanja novca i ulaganja u one oblasti koje sami ne možete finansirati, a koji ne utiču na inflaciju u matičnoj investicionoj banci. Time hrane loše privredne rezultate primaoca, a na duži rok ih uvlače u dužničko ropstvo. Kako stoje stvari teorija Adama Smita je i dalje relevantna po svim principima obračuna ‚‚Bogatstva naroda‚‚ samo izvoznici znanja i tehnologija će opstati, dok će možda proizvođači hrane i energenata ukoliko klimatske promene nastave, imati benefite. Na kraju će raditi ipak oružje. Pa kom opanci, kom obojci.

 6. Lazar says:

  Hajde, budimo ozbiljni. Komentarišite tekst i izvor umesto što licitirate akademskim titulama. Šta ste vi, meni nije važno. Šta sam ja vi ne možete proveriti. Moguće da sam savetnik pape rimskog ili direktor FED-a. Dao sam vam link da proverite, pa od vas, poštovani magistre očekujem kvalitetan, naučni osvrt na izveštaj Eurostata. Teško pitanje??? Ne bi smelo biti za jednog magistra. 😊☺️

 7. Pendrek says:

  Nista novo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *