Која кухињска даска је најбоља

Koja kuhinjska daska je najbolja

15 februara 2019

Plastična, drvena ili od bambusa – svako ima omiljenu, ali najvažnije je da koristimo različite daske za sveže meso i povrće, voće i pripremljenu hranu.

Plastična – Lakše se održava jer se može prati i u mašini, ali je sklonija dubokim ulegnućima koja su stecište bakterija. Studije pokazuju da plastične daske imaju više bakterija nego drvene. Zato je veoma važno da nakon korišćenja operete dasku i ostavite je da se potpuno osuši pre nego što je sklonite.

Bambus – Pošto upija manje vode od drvenih dasaka, mnogi veruju da je i iz higijenskih razloga bambus pravi izbor. Problem je taj što je bambus tvrđi od drveta, što znači da može da ošteti nož. Stručnjaci ga preporučuju za sitnije seckanje, samo vodite računa da budu bez formaldehida.

Drvo – Drvena daska je prijateljski nastrojena prema nožu, jer je mekana, a osim toga u njoj se ne prave tako duboki zarezi kao u plastičnim. Studije pokazuju da se salmonela na njima manje širi nego na plastičnim. Na drvenim daskama bakterije potonu daleko ispod površine, gde se ne razmnožavaju i na kraju umru. Ako je pravilno održavate, može da traje godinama. Nikako je ne stavljajte u mašinu za pranje sudova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *