Koje fakultete je najteže upisati

Koje fakultete je najteže upisati

6 aprila 2014

tmp_pravni-fakultet1933810348Sudeći po broju neophodnih bodova na prošlogodišnjem prijemnom, brucošima će najteži biti da se izbore za mesto na softverskom inženjerstvu na ETF.

Druga na toj listi je molekularna biologija na Biološkom fakultetu u Beogradu.

Poslednji koji je prošle godine uspeo da upiše budžet na softverskom inženjerstvu na ETF-u imao je čak 99,6 bodova, a borba je bila toliko oštra da je za jedno mesto konkurisalo po šest kandidata

„Konkurencija je svake godine sve veća, što i ne čudi, jer studenti s ovog smera posao nalaze već na trećoj godini. Takođe, veliki broj onih koji su na samofinansiranju lako dolaze do stipendija, pa nemaju problem da plati studije“, kaže za “Blic” prof. dr Branko Kovačević, dekan ETF u Beogradu.

Čini se da sve više budućih studenata razmišlja racionalno o upisu studija.

„Molekularni biolozi ne brinu za posao i to je, pored ličnih interesovanja, veliki motiv brucošima da se odluče za ovaj smer. Raste interesovanje i za ekologiju, koja će, kako se budemo približavali EU, biti sve potrebnija „, priča prof. dr Željko Tomanović, prodekan sa Biološkog fakulteta.

Teška borba očekuje i one koji budu konkurisali na FON-u, gde se prošle godine prijavilo duplo više kandidata nego što ima mesta. Slična situacija je i na beogradskom Fakultetu bezbednosti.

„Dešava se da 1.000 kandidata ostane ispod crte“, kaže prof. dr Vladimir Jakovljević, prodekan za nastavu Fakulteta bezbednosti.

Teško je izboriti se i za mesto na novosadskom softverskom inženjerstvu na FTN-u.

„Veoma je popularan i smer grafičko inženjerstvo i dizajn. Prošle godine je granica za budžet bila 80,20 bodova“, pričaju na FTN-u.

Ono što je teško upisati na bilo kom univerzitetu je – psihologija. Po oštroj konkurenciji tu prednjači Filozofski u Nišu, gde se za jedan indeks bore po tri studenta.

 (B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *