КОЈЕ ЈАЧИ – КО ДОБИЈА РАТ: Српска војска против Војске Албаније и шиптарске РОСУ

KOJE JAČI – KO DOBIJA RAT: Srpska vojska protiv Vojske Albanije i šiptarske ROSU

4 aprila 2018

Ukoliko bi specijalci ROSU i takozvane Kosovske bezbednosne snage pokušali da osvoje sever Kosova, srpska vojska bi bez problema odgovorila na napad i, štaviše, uspela da brzo pokrajinu stavi pod punu kontrolu, tvrde vojni i bezbednosni stručnjaci.

Prema njihovim rečima, šiptarskim vojnicima na Kosovu – kojih je oko 6.000 – ne bi mnogo pomogla ni albanska vojska jer je i ona tehnički znatno slabija i lošije obučenija od srpske. Podaci specijalizovanog sajta ‘Global fajerpauer’, koji se bavi poređenjem vojnih kapaciteta država, pokazuju da je Srbija od Albanije moćnija gotovo u svemu – broju vojnika, aviona, helikoptera, tenkova…

Jedini problem po Srbiju, dodaju vojni stručnjaci, nastao bi u slučaju da se u oružani sukob uključi i NATO pakt, čija je Albanija članica.

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da bi u slučaju oružane agresije paravojnih kosovskih snaga na sever Kosova bila dovoljna i ograničena, dozirana reakcija Vojske Srbije.

Čak i takva reakcija može potpuno da neutrališe napad i odbaci protivnika sa tog prostora, bez obzira na to što bi oni sigurno bili potpomognuti iz Albanije. Naša vojska ima sasvim dovoljnu vatrenu moć i manevarske sposobnosti da to realizuje. Jedino ako se direktno uključi NATO, čija je Albanija članica, mora se upotrebiti kompletna srpska vojska, oružane snage u celini i sveukupan državni i narodni potencijal – kaže Karan.

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić smatra da je ROSU policijska institucija sa malo iskustva.

– Kad pogledamo poslednja dešavanja na Kosovu, videlo se da su oni amateri. Primili su nekoliko udaraca od okupljenih civila, vozilo kojim su odvezli uhapšenog bilo je predaleko i neobezbeđeno, izgubili su nekoliko okvira sa municijom… Sve to ne uliva poverenje u taktičku spremnost. Na drugoj strani, imate srpske policijske i vojne službe koje, nažalost, imaju i previše iskustva – zaključuje Petrić.

(Informer)

KOMENTARI6 komentara

 1. goran says:

  Nasa vojska je dovoljno jaka da odbrani Vucica i clanove njegovog kabineta. Ostali Srbi neka se snalaze. Pare su vec iznete iz zemlje, tako da je u tom smislu posao olaksan.

  • Ludodoba says:

   Tako je,pare su vec iznete iz zemlje i gubi im se svaki trag...izneli ih zuti koji su dosli na vlast 5.oktobra!!!

 2. Rale says:

  Ačemu sada razglabanje o nečemu što je već viđeno .99. smo potukli do nogu kosovske šiptare sa sve albanskom vojskom,a uz besomučno bombardovanje NATO. Danas šiptari nebi izdržali ni nedelju dana ,a Drać i Skadar bi bili ponovo Srpski...ovo je činjenično stanje ,jer NATO ovaj put ni prstom nebi mrdnuo zbog raznih ruskih i kineskih ,,argumenata".

 3. Trifun says:

  Pripremiti planove za ukljucenje CITAVOG NARODA u oslobodenje SVIH SRPSKIH TERITORIJA pod okupacijom NARKO-NATO, iskustvo nam govori da te hijene zele nase potpuno biolosko unistenje, i najefikasniji nacin da to izbjegnemo je priprema cijelog stanovnistva za sveopsti rat. Zapadne genocidne hijene postuju samo silu. Nista drugo. Sljedeci rat za oslobodenje ce se voditi uz DIREKTNU VOJNU POMOC Rusije. Nema nazad.

 4. Predrag D says:

  Ma sve to bajno zvuci ali razmislja li ko sta posle. Jeste sasekli bi ih do nogu za 48h, NATO nebi vojno intervenisao i sta onda. Onda bi usledile sancije i totalna izolacija. Raznorazne blokade i saplicanja. Koliko bi to izdrzali? Ruska ekonomija je jedva jaca od Spanske tako da oni nemaju mogucnosti da nam ekonomski nesto znacajnije izadju u susret. Ne dobija se rat samo metkom vec treba sve cinjenice izneti na sto. U tome je problem i zato Srbija ne ulazi na Kosovo, jer sta posle?

 5. Marko Stanojevic says:

  3 svedski rat

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *