Koje je boje Čačićeva torba?

Koje je boje Čačićeva torba?

21 juna 2013

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

U ovih nekoliko dana objavljeno je u našim medijima jedno sedamsto osamnaest tisuća znakova o Radimiru Čačiću i o tome kako je on otišao u zatvor. Tolika verbalna produktivnost je jako dobra i poželjna za napredak hrvatske kulture i pismenosti, kao što je ispravno naglasio premijer Milanović kad je Vlada nedavno smanjivala PDV novinama koje njeguju stil opširnog izražavanja kad i o čemu je god ikako moguće.

Zahvaljujući upravo toj elegantnoj vještini obrade tema nadugo i naširoko, u epskom stilu, koju je izvrsno razvila većina kvalitetnih medija, informacija koja je predočena javnosti o Čačićevom odlasku na odsluženje zatvorske kazne nije ostala reducirana na samo nekoliko šturih pojedinosti o tom događaju, nego ga je prikazala u svoj njegovoj dubini, širini i slojevitosti.

To znači da publici, srećom, nije servirana samo krnja i ogoljena vijest da je Čačić, eto, stigao u Remetinec u vezi s kaznom koja mu je dosuđena zbog prometne nesreće u Mađarskoj, nego je dat detaljan i sadržajan presjek svega što se o tome moglo saznati.

I tako nismo, na primjer, ostali uskraćeni za važne detalje o tome u kakvoj je odjeći bivši potpredsjednik Vlade prešao prag poznate kaznionice u predgrađu Zagreba pa stoga više nitko ne dvoji da je za tu priliku odabrao serioznu bijelu košulju i kravatu, a ne, recimo, neki nonšalantni sportski ansambl.

Visoka razina djelovanja ozbiljnog informativnog sektora u nedvojbenom javnom interesu osigurala je totalni uvid i u sve druge bitne pojedinosti o Čačićevoj predaji u ruke zakona. Zato javnost sada raspolaže čvrstom spoznajom da je sadašnji zatvorenik svoju kuću u Varaždinu napustio u ponedjeljak, između 8,40 i 8,45 ujutro, te da je u Remetinec stigao predvečer, između 19 sati, 19 sati i četiri minute i »nešto iza 19 sati«.

Isto tako ne treba više nikad nagađati o tome koliko je putnih torbi Čačić donio sa sobom.

Jer riječ je bila o samo jednoj putnoj torbi, za koju, na žalost, ipak nije jasno rečeno kakve je bila boje.

A sada možemo biti sto posto sigurni i u to da je, kako se moglo čuti od odvjetnika Rajka Mlinarića, za Čačića počelo izvršavanje kazne čim je stupio u krug zatvora. Da ova mudra riječ advokata nije bila ovako pedantno zabilježena, neki su, naravski, mogli pomisliti da je Čačić došao u remetinečki zatvor na turnir u malom nogometu.

Kao ni svim ovim pojedinostima koje smo ovdje ovlašno nabrojili, veliki značaj ne može se odreći ni informaciji da je Čačić, na ulasku u zatvor, »koji će mu sada biti dom«, kratko mahnuo a.) brojnim okupljenim novinarima, b.) snimateljima i c.) fotoreporterima, a svima njima se ujedno i nasmiješio.

Važno je da su svi u Hrvatskoj obaviješteni i o tome da je Čačić – »u ovoj situaciji« – optimističan i vrlo realan. Da je došao riješiti jednu etapu svoga života »koja se dogodila«. Da u tome »nema ništa novo ni neobično«. Te da će, nakon što je proveo i prvu noć iza rešetaka, Čačić ostati tamo još 30 večeri »pa i dana« prije premještaja u drugi zatvor.

Iz ovoga se vidi kako je mudra i pravična bila odluka da se opširnost uzme kao glavni kriterij za smanjenje poreza u dnevnim novinama.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *