Koje koalicije su moguće uoči izbora u Srbiji?

Koje koalicije su moguće uoči izbora u Srbiji?

27 januara 2014

izboriUoči raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora stranke počinju da se izjašnjavaju o poželjnim predizbornim koalicionim partnerima, a za sada je izvesno da dve stranke – SDPS Rasima Ljajića i SPO Vuka Draškovića žele u koaliciju sa naprednjacima.

Naprednjaci se još nisu izjasnili o tome, mada je lider SNS Aleksandar Vučić najavio da će o eventualnoj koaliciji sutra ili prekosutra razgovarati sa Ljajićem.

Predsednik socijalista Ivica Dačić ocekuje da će njegova stranka na izbore izaći sa istim koalicionim partnerima kao i na prethnodim izborima – PUPS-om i Jedinstvenom Srbijom, ali je dodao da, iako se u medijima spekulisalo kako će izgledati buduća vlada, o tome do sada nije bilo reči jer bi to bilo neozbiljno.

Odluku da s naprednjacima ide na prevremene izbore u republici, ali i u Beogradu Glavni odbor SDPS doneo je danas, a u toj stranci očekuju da će u ponedeljak to biti konkretizovano dogovorom o rasporedu na izbornim listama i toku kampanje.

Stranka Rasima Ljajića se na taj potez odlučila, kako objašnjvaju u SDPS, jer je sa SNS postigla dogovor o politici i principima buduće vlade, o neophodnosti nastavka reformi, te da o formiranju male i efikasne vlade u što kraćem roku nakon izbora.

Prethodno je Vučić novinarima nakon sednice Predsedništva SNS, rekao da očekuje da o predizbornoj koaliciji sa Ljajićem razgovora sutra ili najkasnije prekosutra.

„Dobro smo sarađivali i očekujem nastavak saradnje“, rekao je Vučić.

Vuk Drašković i SPO takođe očekuju da će na predstojećim izborima nastupiti na listi SNS, jer se to, kako smatra Drašković, nameće kao jedino logično opredeljenje, budući da su „strateški ciljevi naprednjaka odavno ciljevi SPO-a“.

„Srateški ciljevi SNS – bezuslovna primena Briselskog sporazuma, pomirenje među narodima i državama bivše Jugoslavije, borba protiv korupcije i kriminala, ekonomske reforme, socijalne reforme, otkrivanje svih zločina državnog terorizma iz vladavine Slobodana Miloševića su zapravo i stateška opredeljenja odavno SPO“, rekao je Drašković.

Liberali se još nisu jasno izjasnili da li će na izbore samostalno ili u koaliciji, a njihov predsednik Čedomir Jovanović kaže da su predizborne koalicije „privremeni politički aranžmani“, koji nisu uverljiv odgovor na probleme sa kojima se društvo suočava, dok stranke, tvrdi, moraju biti izvor sigurnosti a ne „privremeni oslonac do 16. marta“.

„Pitanje koalicija treba postaviti kao pitanje koje odgovor dobija u zavisnosti od ambicije i orijentacije stranke. Mi želimo da razvijamo LDP, ambiciozno ulazimo u izbore, sa željom da iskoristimo svaki atom pozitivne energije i okupimo ljude koji su nam potrebni u poslu koji želimo da uradimo u Srbiji“, rekao je Jovanović.

Demokrate ne otkrivaju kako će na izbore, a njihov lider Dragan Ðilas juče je, u prvim komentarima na vest da će Srbija vanredno na birališta, rekao da će DS oko sebe okupiti „sve snage koje žele i spremne su da budu brana populizmu, samovolji jednog čoveka i jedne partije“.

DS, smatra Ðilas, ima kapacitete koji će da pokrenu Srbiju iz sadašnje učmalosti i da naprave najjaču zemlju u regionu.

Stranka Zajedno za Srbiju odlučila je da od danas počne razgovore o koaliciji sa programski bliskim partijama i ovlastila lidera Dušana Petrovića da vodi te pregovore, ali nije navela o kojim strankama je reč.

Uz ocenu da je Srbiji potreban razgovor o tome šta EU nudi Srbiji i šta bi zemlji donela politička neutralnost, predsednik D S S Vojislav Koštunica je rekao da među strankama nema partnera za takav razgovor, „DS S će sama voditi razgovor s narodom“.

URS će odluku o tome ide li na izbore samostalno ili u koaliciji doneti na stranačkim organima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *