Koje navike i pravila je Nikola Tesla koristio da bi uvežbavao svoj um?

Koje navike i pravila je Nikola Tesla koristio da bi uvežbavao svoj um?

13 jula 2014

nikola-tesla 435Tesla jeste bio jedan od navećih genija, ali šta je doprinelo tome? Postoje li ‘trikovi’ kojima se veliki pronalazač trudio da poveća svoju produktivnost i najzad, možemo li i mi da ih primenimo kako bismo postali uspešniji?

Nikola Tesla je je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sistema naizmenične struje, ali je pored toga njegovo ime na oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma.

Tokom života, Tesla je konstantno radio na projektima i realizovao ih do kraja. Poslednjih godina srpski genije je postao jedan od miljenika interneta. Sajt „lifehacker.com” sastavio je listu navika kojima je Tesla uspeo da bude veliki.

Sajt navodi da je Tesla imao i loše navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti.

1. Dobro razmislite pre nego što nešto napravite

Nikola Tesla je često govorio kako može da zamisli mašine i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrisati na konačni proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustite i poradite na problemu u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:

– Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim sa konkretnim radom. Kada dobijem ideju ja odmah počnem da je izgrađujem u svojoj mašti. Menjam kontrukciju, pravim unapređenja i upravljam mašinom u svojoj glavi. Potpuno je nebitno za mene da li turbinu testiram u glavi ili u radionici. Primetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti – zapisao je Tesla.

Veliki naučnik nije rođen sa ovim veštinama, već je radio određene vežbe kao dete kako bi unapredio rad mozga, piše sajt „lifehacker.com”, a prenosi Blic.

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesli je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale deo opsesivno kompulzivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka“ momenata imao upravo tokom njih. Jedna od njih donela mu je ideju o naizmeničnoj struji:

Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od nervnog sloma, a dok je sa prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

3. Radite na problemima sami

Poput mnogih pronalazača i kreativnih likova, i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.

Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata:

– Um je oštriji i koncentrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakva velika laboratorija. Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koji mogu da nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju – tvrdio je Tesla.

(Dnevno)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *