Koje su nove sile u usponu?

Koje su nove sile u usponu?

30 marta 2014

uspPeru, Filipini, Indonezija, Kolumbija, Šri Lanka, Argentina, Nigerija – neke su od zemalja koje svetski ekonomisti vide kao nove sile u usponu.

Ekonomisti i investitori se utrkuju u pronalaženju akronima kako bi identifikovali zemlje koje bi mogle preuzeti primat od dosadašnih vodećih ekonomskih sila u usponu Kine, Brazila, Rusije, Indije i Južnoafričke Republike, poznatih kao zemlje BRIKS-a.

Prošla nedelja je protekla u znaku analize zabrinjavajućih znakova u pogledu posustanja privrednog rasta Kine i Brazila, i u procenama analitičara o tome koje su zemlje kandidati za nove sile u usponu, preneo je AFP.

Kompanija Kofas, koja pruža usluge izrade izveštaja o bonitetu i davanja kreditnog rejtinga i monitoringa kompanija, lansirala je novi ankronim nadolazećih zemalja u usponu – PPIKS, a u tu grupu je uvrstila Peru, Filipine, Indoneziju, Kolumbiju i Šri Lanku.

Kao razlog za takvu prognozu, Kofas je naveo da sve najbrojane zemlje imaju privredni rast iznad četiri odsto, da su rezistentne na spoljne udare, da su prešle na tržišnu ekonomiju, kao i da je njihova privreda raznovrsna i ne zavisi previše od izvoza sirovina.

Na listi obećavajućih svetskih privreda Kofasa našle su se i Kenija, Tanzanija, Zambija, Bangladeš i Etiopija, ali kao privrede sa većim rizikom nego prethodno nabrojane zemlje.

Objavljivanje ove liste dolazi u trenutku kada u svetu raste zabrinutost u pogledu stanja privrede zemalja BRIKS-a, čije su ekonomije uzdrmane još od početka leta prošle godine.

Investiciona kompanija MSCI nedavno je objavila svoju listu budućih zemalja u usponu na kojoj se našlo 26 kandidata, među kojima su i Argentina, Šri Lanka i Nigerija.

Ekonomista investicione kompanije „Goldman i Saks“, Džim Neil, koji je svojevremeno popularizovao akronim BRIK, lansirao je nadavno novu skraćenicu nadolazećih zemalja sa rastućim ekonomijama, MINT, u koje je ubrojao Meksiko, Indoneziju, Nigeriju i Tursku.

Konsultantska kuća Ekonomist Intelidžens Junit (The Economist Intelligence Unit) je među nove ekonomije u usponu uvrstila Kolumbiju, Indoneziju, Vijetnam, Egipat, Tursku i Južnoafričku Republiku, imenujući tu grupaciju skraćenicom KIVETS (CIVETS).

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *