
Који лук је за шта: Да ли и ви погрешно користите црни лук, љубичасти лук, празилук?
17 јуна 2017Нису све врсте лука за сва јела. Није свеједно да ли стављате у јело жути или љубичасти лук, сребрњак, слатки лук или празилук. Такође, важно је да знате и како се која врста лука реже.
Жути лук
Ово је врста коју људи најчешће користе у припреми јела. Ради се о врсти која има најјачи укус од свих осталих и за већину јела је најбољи избор. Богат је дијететским влакнима. Најбољи је када га уситните на ситне коцке.
Љубичасти лук
Ова врста има најбољи укус ако се не кува и зато је идеална за хамбургере, сендвиче. Одличан је у салатама и за роштиљање. Љубичасти лук садржи мање шећера од жутог и препун је антиоксиданаса који смањују ризик од настанка рака. Сече се на колутове и сваки колут се раздвоји прстима.
Сребрњак
Ова врста лука је савршен избор ако желите да вам јело има више текстуре. Најхрскавији је од свих и одличан је за пицу, као и за мексичка јела. Најбољи је када га сечете на тракице.
Млади лук
Најбоље да га једете сировог, али може се користити и за кување. У том случају, користи се цео заједно са зеленим дилом. Популаран је у кинеској и јапанској кухињи. Богат је витаминима К и Ц. Сече се на колутиће.
Празилук
Најбољи је за салате и да га користите у свежем стању. Сеците га на танке колутове. Одлично се слаже са рибом.