Коју храну можемо да једемо после истека рока?

Koju hranu možemo da jedemo posle isteka roka?

12 novembra 2016

618126_chocolate-1335353-1920_f

Skoro trećina proizvedene hrane na svetu godišnje se baci – što je oko 1,3 milijarde tona. Statistike su šokirajuće, ali se ljudi često boje trovanja hranom, pa će radije baciti hranu nego rizikovati, čak i kada izgleda i miriše dobro. „Fimejl hrana i piće“ otkrivaju koja je hrana sigurna, a koja nije posle datuma do kog piše da je najbolje upotrebiti namirnicu.

Pre svega, treba razlikovati dve vrste upozorenja koje stoje na ambalažama. „Najbolje upotrebiti do“ i „Upotrebljivo do“ ne znači isto. Kada na namirnici piše „Upotrebljivo do“, to znači da se ne može koristiti posle isteka naznačenog roka, dok se „Najbolje upotrebiti do“ više odnosi na kvalitet hrane, što znači da je jestivo i nakon isteka roka, samo neće biti istog kvaliteta.

Alkohol može da traje godinama, ali čak i nakon isteka roka, votka i viski vam neće naštetiti. Pivo takođe, ali verovatno neće imati isti ukus. S druge strane, kremasta alkoholna pića, ili ona koja su dugo stajala na suncu, nisu bezbedna za naše zdravlje.

Koje su to namirnice bezbedne, a koje nisu posle isteka roka?

Čokolada

Čokolada kojoj je istekao rok će po sebi imati bele tačke, koje su zapravo posledica kristalizacije šećera, ali je zapravo bezbedna da se jede, iako neće biti baš ukusna.

Čips

On je takođe bezbedan nakon isteka datuma do kog piše da ga je najbolje upotrebiti, ali samo do tri nedelje nakon isteka.

Jaja

Izveštaj naučnice Dane Gunders navodi da jaja mogu da traju od tri do pet nedelja, ali samo ako stoje na temperaturi ispod pet stepeni Celzijusovih, kako bi se sprečila salmonela. Jedan od načina na koji možete da proverite da li je jaje bezbedno za jelo, jeste da ga spustite u čašu hladne vode. Ako potone, sveže je, ako pluta, bacite ga, prenosi „Kosmopolitan“. Ako je na dnu ali okrenuto nagore, u prelaznom periodu je.

Sir

Samo tvrdi sirevi poput čedara ili parmezana su bezbedni da se jedu nakon isteka roka do kog piše da ih je najbolje upotrebiti. Iako se na njima nalazi buđ, kad se deo odseče, bezbedni su za jelo. S druge strane, meki sirevi su bezbedni samo nedelju dana nakon što otvorite ambalažu, nikako duže, a ni posle isteka roka.

Mleko

Ukiseljeno mleko vam neće naškoditi i možete ga koristiti i za pravljenje kolača, torti i palačinki, umesto što ćete ga baciti. Ali ukoliko želite da vam mleko duže ostane sveže, stavite ga na hladnije mesto mesto u frižideru, umesto u vrata.

Med i džem

Iako se u medu nalazi veliki grumen šećera, nakon dugog stajanja, med je bezbedan za jelo, kao i džem.

Konzervirana hrana

Da li i dalje imate konzervu kuvanog pasulja koja vam stoji već godinu dana i koju nikako da pojedete? Sve dok se nalazi na mračnom mestu, poput vaše ostave, trajaće godinama.

Meso

Po pravilu, meso može da se jede i do dva dana nakon isteka roka, međutim, nabolje je pre upotrebe pomirisati meso i proceniti sam.

Salata u kesi

Pakovanja poput zelene salate koja se prodaje u zatvorenoj kesi,mogu se jesti sve dok se ne pojavi buđ. Ako se nije pojavila buđ, a stoji vam otvoreno, možete je osvežiti ledenom vodom.

Sirova morska hrana

Nikada nemojte jesti morsku hranu nakon isteka roka!

Pakovanja makarona, špageta…

Nebitno koliko dugo imate tu kesu makarona u ostavi, ona se uvek može bezbedno koristiti. Bitno je da stoji u dobro zatvorenoj posudi, u slučaju da ste otvorili kesu, kako vlaga ne bi mogla da uđe.

Prerađeno meso

Rizično je jesti prerađeno meso, poput salama, viršli i ostale suhomesnate proizvode nakon isteka roka, pa čak i kada na njima piše „Najbolje upotrebiti do“. Čak i kada ga držite na hladnom mestu, opet nije bezbedno zbog bakterija, koje mogu da izazovu ozbiljne bolesti.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Na Uskrs su Turska deca donosila jaja da se krškamo, ali nekuvana (nije se smelo kod njih kući), koja su bila jače kore od kuvanih. Mi smo to proveravali zavrteći tursko jaje, pa ako ono šlajfuje, (srpski - neće da se vrti), onda znamo da nije kuvano i onda ga tako eliminišemo (sikterišemo). Čini mi se da se sada vrte isto i kuvana i nekuvana jajca. Po tome što su se njihova deca krškala jajima sa našim, cenim da bi i njihovi oci (Turci) rado nama pravili društvo, ali nisu mogli zato što su bili muslimani……….A hranu kojoj je istekao rok upotrebe, konzumirajte oprezno, zato što je rok upotrebe striktno vezan za starost te hrane. Prema EN normama ne može se upotrebljavati hrana 10 dana posle isteka roka ukoliko je rok deklarisan za stanovnike 200 kilometra u radijusu od centra voljene nam EU. Ukoliko je radijus Stanovnika veći od 200 kilometara, a manji od 1500, onda se dozvoljava rok upotrebljivosti hrane 27,50 dana posle isteka roka, što je definisano pozitivnim normama „EN Hrana-am.am 2018a“. Ukoliko se konzumira hrana posle isteka roka od 27,50 dana, obavezno je javiti se Agenciji za donaciju unutrašnjih organa da bi isti mogli da budu pripravni da posle vašeg kliničkog prestanka postojanja, preuzmu vaše upotrebljive organe u Humanitarne svrhe. Donaciju ste potpisali činom vašeg rađanja, pa prema tome Vaši rođaci nemaju pravo da se bune i stvaraju nered………. Ukoliko posumnjate da je vaša krana koju ste dobili u marketu SUPER loša, ništa vas ne sprečava da ostvarite vaše demokratsko pravo i reklamirate njen kvalitet. Reklamiranje mora biti kulturno, pa zar psovanjem treba kvariti harmoniju za koju se celog života borio i naš prvi demokratski predsednik i stara varalica i prevarant, profesor Mićunović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *