КОКА-КОЛА доживела велики крах

KOKA-KOLA doživela veliki krah

26 jula 2017

Kompanija Koka-Kola je zabeležila oštar pad neto dobiti od 60,2 posto na 1,4 milijarde dolara u drugom kvartalu ove godine, saopštio je ovaj proizvođač.

Prihodi kompanije su istovremeno opali za 16 procenata na 9,7 milijardi dolara, izveštava agencija Frans pres.

Sunovrat poslovnih rezultata je posledica rashoda od 653 miliona dolara vezanih za prodaju punionica u Severnoj Americi, budući da se kompanija okreće širenju ponude negaziranih napitaka i onih sa minimalnim sadržajem šećera zbog splašnjavanja tražnje za slatkim sokovima

Obim prodaje je porastao u tri od četiri kategorije napitaka: sokovi, mlečni proizvodi i biljni napici; zatim voda, obogaćena voda i sportski napici; i na kraju čaj i kafa.

Kod gaziranih napitaka je obim prodaje stagnirao.

Glavni izvršni direktor Džejms Kvnsi je izjavio da Koka-Kola sada ulaže napore da zadovolji tražnju potrošača za nezaslađenim napicima i zdravijim proizvodima.

Prodaja „koka-kole“ sa nultim procentom šećera (Coca-Cola Zero Sugar) zabeležila je snažan rast u Evropi, na Bliskom istoku, u Africi i Latinskoj Americi.

Kompanija je lansirala nove sokove od pomorandže u Kini i povećala zastupljenost svojih gustih i premijum sokova pod brendom „Inosent“ u zapadnoj Evropi.

– Naši rezultati nam ulivaju samopouzdanje i nadu da ćemo ostvariti finansijske ciljeve za celu godinu čak i u izazovnim tržišnim uslovima, i takođe ukazuju na dalji uspeh u razvoju našeg portfolija kako bismo zadovoljili promenu ukusa i želja potrošača – rekao je Kvinsi.

Akcije Koka-Kole pale su za 0,5 posto na 45,01 dolara u trgovanju pre zvaničnog otvaranja berze, navodi Frans pres.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *