„Кока-кола“ спасава „Агрокор“ и српске раднике

„Koka-kola“ spasava „Agrokor“ i srpske radnike

18 februara 2017

Ivica-Todoric 546

NAKON brojnih informacija da je kompanija „Agrokor“ u finansijskim problemima, sve se češće spominje prodaja „Jamnice“, koja bi trebalo da obezbedi vraćanje kredita i normalno poslovanje. U toku su pregovori „Agrokora“ i „Koka-Kole“, koja je zainteresovana da preuzme „Jamnicu“, ali do sada nije postignu dogovor oko cene. Naime, „Koka-Kola“ je spremna da ponudi oko 500 miliona evra, dok navodno „Agrokor“ traži i 800 miliona.

U „Agrokoru“ zasad ne žele ništa da pričaju o mogućoj prodaji jednog od najprofitabilnijih preduzeća iz cele kompanije, a analitičari smatraju da Ivica Todorić u ovom času nema drugo rešenje nego da krpi rupe u finansijskom sastavu upravo tom prodajom. Sama „Jamnica“ beleži uspešne rezultate u poslovanju, ali je problem što je „Agrokor“ garantovao dobijanje nekih kredita baš vrednošću tog preduzeća. Kako „Agrokoru“ uskoro dolaze na naplatu mnogi krediti, a 2019. godina bi mogla da bude presudna, vremena je malo da se kompanija stabilizuje.

Mnogi smatraju da bi odlazak „Jamnice“ to značio i kraj velike imperije „Agrokora“, jer bi na red došle i druga preduzeća, što bi bitno promenilo status jednog od najvećih poslovnih lanaca u regionu. Za stabilnost „Agrokora“ izuzetno je zainteresovana i hrvatska država, jer kompanija zapošljava 60.000 ljudi, a u Hrvatskoj 40.000. Iako hrvatska vlada ne želi da potvrdi da postoje planovi za pomoć kompaniji, oni se provode, jer bi mogući krah te kompanije doveo i celu državu u nesagledive probleme. To se događa u vreme kada se naziru prvi pozitivni znakovi za hrvatsku ekonomiju, koja beleži bolje rezultate u odnosu na prošlu godinu. Rast BDP-a bi mogao ove godine biti veći od tri odsto, pada i nezaposlenost, pa bi eksplozija problema sa „Agrokorom“ značila i zaustavljanje daljeg rasta.

Veliku pomutnju izazvao je i ruski ambasador u Zagrebu Anvar Azimov, koji je prvo rekao da ruske banke više neće dalje da kreditiraju „Agrokor“, a zatim i ublažio svoje izjave. Prema nekima, to je poruka koja je trebalo da oslabi ++ rejting „Agrokora“ u finansijskom svetu kako bi se lakše manipulisalo sledećim finansijskim potezima u vezi sa ovim poslovnim divom na kolenima. Nelagoda se oseća i u regionu, gde Todorić ima razgranate poslove, a već duže vreme se nije oglasio ni najbogatiji poslovni čovek „od Triglava do Đevđelije“.

„ALIBABA“

POSLEDNJA vest iz poslovanja „Agrokora“ govori da kompanija ima i planova na području stanogradnje u Zagrebu, a da je iz koncerna „Agrokor“ prodata kompanija za obradu otpada. Nedavno je lansirana i vest da će „Agrokor“ sarađivati sa „Alibabom“, a bivši hrvatski premijer Nikica Valentić, koji je takođe u dugovima, nastoji da sa Todorićem nađe rešenje.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dejan says:

    Dobio tvrtke za 1kn tobož da radnicima ostaju radna mjesta i sada prodaje i troa nivac na svoje račune!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *