КОЛАПС ЧЕКА 24 ДРЖАВЕ: У банкрот иду Црна Гора, Македонија и Хрватска!

KOLAPS ČEKA 24 DRŽAVE: U bankrot idu Crna Gora, Makedonija i Hrvatska!

21 jula 2015

OKO KONTEJNERA I LJUDI I PSISvetska javnost je već nedeljama usmerena isključivo na dramatičnu ekonomsku krizu u Grčkoj, ali iz vida je ispuštena činjenica da, osim te zemlje na jugu Evrope, bankrot samo što nije pogodio još 24 države, među kojima su i Hrvatska, Makedonija i Crna Gora.

To je pokazala najnovija analiza kanadske nevladine organizacije Centar za istraživanje globalizacije iz Kvebeka, čiji su eksperti upozorili da je iznos duga svih ekonomija na Zemlji prema BDP dosegao istorijski rekord od 286 odsto. To, prema njihovim rečima, znači da svaki stanovnik naše planete u ovom trenutku duguje neverovatnih 28.000 dolara. Budući da gotovo polovina ukupne populacije u svetu dnevno živi s manje od 10 dolara dnevno, jasno je da taj dug nikada neće biti vraćen, a kakva situacija čeka najugroženije zemlje, saznaće se za samo nekoliko godina, tvrde kanadski analitičari.

„Jedino moguće rešenje u postojećem sistemu je da se plaćanje odlaže sve dok se piramida duga samoinicijativno ne uruši“, smatraju stručnjaci iz tog centra i dodaju da se upravo na primeru Grčke pokazalo kako je ta zemlja akumulirala toliko duga, iz kojeg doslovno ne postoji izlaz.

„Druge evropske nacije pokušavaju da pronađu način da se Grčka treći put izvuče, ali to je kao da dug po jednoj kreditnoj kartici otplaćujete drugom. Virtuelno, svi u Evropi se „utapaju“ u dugu. Nacije nikad nisu dugovale ovoliko novca u istoriji, a svakim danom taj iznos se povećava“, naglasili su oni.

Pored 24 zemlje koje se već suočavaju s potencijalnim bankrotom, a čak tri su iz našeg okruženja, još 14 država se dramatično brzo približava ekonomskom kolapsu.

„Ništa drugačije nije ni u Aziji. Prema Blumbergu, kineski dug je na istorijskom rekordu i rapidno se približava iznosu od čak 300 odsto BDP. U Japanu je situacija još teža jer njihov dug dostiže neverovatnih 230 odsto“, naveli su iz kanadskog istraživačkog centra.

Banke otvorene, ali PDV šokirao

Juče su u Grčkoj na snagu stupile nove mere štednje, koje obuhvataju i povećanje stope PDV, zbog čega je Grke u prodavnicma dočekala velika neprijatnost – za osnovne prehrambene proizvode moraće da daju i po nekoliko evra više. Skok cena s nelagodom su dočekali i turisti jer omiljeni grčki specijalitet – giros, košta duplo više na nekim mestima, odnostno 3,5 ili četiri evra. Od juče u Črčkoj ponovo rade i banke, ali je podizanje novca i dalje limitirano. Tako građani umesto 60 evra dnevno, sada nedeljno mogu da podižu 420 evra.

Teška situacija u finansijski najugroženijim zemljama regiona

Hrvatska
54,5 milijardi evra je spoljni dug
68 odsto BDP iznosi taj dug
4,5 miliona stanovnika ima ta zemlja
259.324 nezaposlenih je u njoj

Makedonija
6,1 milijardi evra je javni dug
68,68 odsto BDP je spoljni dug
2,1 miliona stanovnika ima ta zemlja
265.370 nezaposlenih je u njoj

Crna Gora
1,94 milijarde evra je javni dug
69 odsto BDP je inostrani dug te zemlje
621.000 stanovnika ima ta zemlja
47.600 nezaposlenih je u njoj

Ekonomijama ovih država preti potpuni krah

– Jermenija
– Belize
– Kostarika
– Hrvatska
– Kipar
– Dominikanska Republika
– El Salvador
– Gambija
– Grčka
– Grenada
– Irska
– Jamajka
– Liban
– Makedonija
– Maršalska Ostrva
– Crna Gora
– Portugal
– Španija
– Šri Lanka
– Sent Vinsent i Grenadini
– Tunis
– Ukrajina
– Sudan
– Zimbabve

(mojatv.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. simo says:

  Pa bio je Mile Dodik u pravu da je u Republici Srpskoj ekonomska renesansa.Zato lijepo svi dođite u Republiku Srpsku i nema zime.Standard i dobar život su zagarantovani :)

 2. Za Srbiju says:

  A Srbija nije u bankrotu? Ha,ha,... Još okupirana i porobljena.

 3. Nebojsa says:

  DA nigde necete naci koliki je dug SRBIJE. Sve je to zamagljeno u nekim procentima.

 4. Nebojsa says:

  Izvinjavam se postoji na sajtu NBS informacija o zaduzenju Srbije!

 5. teletabis says:

  Ko je sa spiska izbrisao Srbiju?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *