KOLAPS: Srbija u bankrotu do 2015. godine

KOLAPS: Srbija u bankrotu do 2015. godine

8 jula 2014

siromastvo kontejnerS najvećim budžetskim deficitom u Evropi od osam odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) i javnim dugom koji će do kraja godine dostići čak 70 odsto BDP, Srbija je žestoko zagazila na put bankrota.

Totalni finansijski slom preti nam već u narednoj godini ukoliko Vlada Srbije do oktobra ne sprovede već najavljene mere štednje, a pre svega smanji plate, penzije i državne subvencije, upozorava za Kurir Milojko Arsić, profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta.

Nema više vremena

– Vlada više nema mnogo vremena niti slobode u izboru mera radi spasavanja budžeta od bankrota. Neophodno je do jeseni da preduzme korake u sva tri pravca smanjenja fiskalnog deficita. To podrazumeva smanjenje i plata i penzija kao najvećih budžetskih rashoda, ali i smanjenje subvencija državnim preduzećima – ocenio je Arsić. On precizira i da bi državne dotacije trebalo potpuno ukinuti pojedinim sistemima, poput „Srbijagasa“, „Galenike“ ili smederevske Železare, koja građane godišnje košta više od 100 miliona evra.

– Bankrot nastupa onda kad investitori odbiju da daju pozajmice državi, a nama se to može desiti već u narednih godinu do dve dana ako Vlada ne uradi ono što je najavila – zaključio je Arsić.

Da Srbiji, u kojoj je svaki peti građanin bez posla, a broj penzionera prevazilazi broj zaposlenih, preti bankrot, uvideli su i Francuzi. Tako Agencija Frans pres u analizi objavljenoj nekoliko dana posle posete premijera Aleksandra Vučića Parizu podseća da budžet Srbije, koji dostiže oko osam milijardi evra, grca pod teretom isplata penzija za 1,7 miliona građana i plata za više od 700.000 zaposlenih u javnom sektoru, kao i da je više od 20 odsto radno sposobnih građana bez posla, a mnogi od zaposlenih jedva preživljavaju s prosečnom platom od 350 evra. Timoti Eš, glavni analitičar Standard banke za tržišta u razvoju, izjavio je za AFP da su „veoma visoka očekivanja“ od nove Vlade Srbije.

Kazne tržišta

– Obećavali su mnogo, imaju mandat za reforme i građani od njih očekuju rezultate – više nema izgovora. Ako ne budu delovali, tržišta će ih kazniti pošto se razmere duga približavaju nivoima koji izazivaju zabrinutost za održivost – rekao je Eš. U analizi se citira ministar privrede Dušan Vujović da budžet Srbije dodatno opterećuju subvencije od 600 miliona evra godišnje za 161 državno preduzeće, koje je trebalo da bude zatvoreno još pre 10 godina, ali i navodi da je premijer Vučić ukazao na spremnost Vlade da sprovede reforme, uključujući i povećanje poreza, nove rezove u javnom sektoru i smanjenje subvencija.

Zemlja penzionera

– Ako to ne uradimo u narednih šest-sedam meseci, nećemo nikada. Imamo više penzionera nego zaposlenih, a od zaposlenih, više od 50 odsto je u javnom sektoru – rekao je Vučić.

(Kurir)

KOMENTARI3 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Jedva čekam taj bankrot. Možda ovom narodu dođe iz dupeta u glavu.

  2. Vojo says:

    "Za Srbiju" nisi mogao reci bolje!

  3. Prorus says:

    I ja sam za bankrot, uostalom to i nije tako lose. Bar se necemo dodatno zaduzivati a tu u svaki dug se ugradjuju domaci politicari. Ne bi bili ni prva ni poslednja zemlja koja je proglasila bankrot i obrisala dugove. Jeste posle nece da nam daju pozajmice ali to i jeste dobra stvar. A i krenuli bi od nule.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *