MODEST KOLEROV: Republika Srpska ima pravo na nezavisnost i reintegraciju sa Srbijom

MODEST KOLEROV: Republika Srpska ima pravo na nezavisnost i reintegraciju sa Srbijom

28 marta 2013

Kolerov„Republika Srpska ima pravo na samoopredjeljenje, nezavisnost i reintegraciju sa Srbijom, a to je realno u narednih 10 godina, jer u tom periodu EU neće težiti da uspostavlja red na Balkanu kako je navikla“, smatra državni savetnik Ruske Federacije Prvog ranga Modest Aleksejevič Kolerov.

Kolerov je Srni izjavio da u Rusiji postoji shvatanje da je postojanje Republike Srpske u BiH rezultat kompromisa i da Srpska predstavlja prirodni deo istorijske Srbije.

On je naveo da se u poslednje vreme u ruskim medijima pojavila informacija o pripremi prevrata protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, za šta odgovornost stavljaju na nove vlasti u Srbiji, što, kako je rekao, povezuju sa konfliktom koji režiser Emir Kusturica ima sa vlastima Srbije.

„Ako je to tako, smatram da u Rusiji taj scenario neće podržati“, kaže Kolerov, koji večeras gostuje na Univerzitetu u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, u Rusiji shvataju da sve radnje koje su vezane za Republiku Srpsku predstavljaju „deo velike izdaje kojoj je početak na Kosovu i Metohiji“.

Govoreći o stanju savremene ruske nacije, Kolerov je ocenio da ona predstavlja „invalida koji nema polovinu svog organizma“.

On je dodao da celovitost ruskog naroda ugrožavaju veštački proizvedeni šovinizam u baltičkim zemljama i Ukrajini, kao i velika unutrašnja migracija iz Azije.

„Sledeći važan politički momenat je što u ruskoj politici nema čak ni terminološkog opisa Rusa izvan Rusije, za razliku od srpske politike“, upozorio je Kolerov.

On je rekao da u Rusiji postoji osnovano mišljenje da je žrtva koju je podnela Savezna Republika Jugoslavija 1999. godine dovela na vlast aktuelnog predsednika Vladimira Putina.

Modest Aleksejevič Kolerov jedan je od najuticajnijih politehnologa u Rusiji. Radio je kao načelnik Uprave predsednika Rusije za međuregionalne i kulturne veze, a do sada je objavio oko 100 knjiga.

(SRNA)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *